Αυτός είναι ο πιο πολυαισθητηριακός Δημοτικός παιδότοπος που έχει φτιαχτεί ποτέ στην Ελλάδα!

Αυτός είναι ο πιο πολυαισθητηριακός Δημοτικός παιδότοπος που έχει φτιαχτεί ποτέ στην Ελλάδα!

Αυτός είναι ο πιο πολυαισθητηριακός Δημοτικός παιδότοπος που έχει φτιαχτεί ποτέ στην Ελλάδα!

H καλή είδηση της ημέρας μας έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και αφορά τη δημιουργία μιας πρότυπης παιδικής χαράς – εναλλακτικού δημιουργικού παιδότοπου στην Ευκαρπία. Ο Δήμος Παύλου Μελά θέλοντας να κάνει την πόλη του πιο όμορφη, πιο πράσινη και πιο παιχνιδιάρικη τους λιλιπούτειους δημότες και τις οικογένειές τους προχωρά  στην επαναδιαμόρφωση και επανακατασκευή της παιδικής χαράς, με ένα έργο που ισάξιο του δεν έχει ξαναγίνει σε όλη τη χώρα.

Παιχνίδι και ατέλειωτη διασκέδαση για τα παιδιά

Αυτός είναι ο πιο πολυαισθητηριακός Δημοτικός παιδότοπος που έχει φτιαχτεί ποτέ στην Ελλάδα!

Στην Τεχνική Έκθεση που συνέταξε η αρχιτέκτων μηχανικός Φωτεινή Αλεξίου αναφέρεται ότι βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία ενός πρότυπου χώρου παιχνιδιού, που θα προσφέρει ποικιλία επιμέρους χώρων, επιπέδων, γωνιών και άλλων στοιχείων αντιληπτικής οργάνωσης, για δημιουργικό και ασφαλές παιχνίδι με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε το παιδί να μαθαίνει να λειτουργεί τις αισθήσεις του, αποκτώντας εμπειρία και γνώση.

Οι 5 αισθήσεις εν δράσει

Στόχος είναι η δημιουργία ενός παιδότοπου που θα προσφέρει στα παιδιά οπτικά, ακουστικά ερεθίσματα και μυρωδιές από αρωματικά φυτά.

Ο χώρος θα είναι κατάλληλος για να φιλοξενεί επισκέψεις σχολικών τάξεων και νηπιαγωγείων ώστε να χρησιμοποιείται μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους δράσεων, προσφέροντας τη χαρά της ανακάλυψης της φύσης, της επιβεβαίωσης των σωματικών δεξιοτήτων των παιδιών, της παρατήρησης και της εξερεύνησης νέων πραγμάτων, επιφυλάσσοντας το απρόβλεπτο.

Mια παιδική χαρά για όλα τα παιδιά

Μια παιδική χαρά με διαμόρφωση δαπεδοστρώσεων και γενικά των βατών επιφανειών με κατάλληλο τρόπο και κατάλληλες κλίσεις, ώστε να είναι άμεσα προσπελάσιμη, από τα παιδιά και τους συνοδούς τους, με οδεύσεις τυφλών (οδηγούς τυφλών τύπου Α και Β) και σημεία διαμορφωμένα με ράμπες ΑμεΑ, καθώς όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι και στο χαμόγελο.

Μέσα στο χώρο του παιδότοπου τοποθετούνται όργανα παιχνιδιού, κατασκευασμένα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές με πιστοποιητικό συμμόρφωσης από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης, στα οποία γίνεται διαχωρισμός των ηλικιών.

Το κύριο παιχνίδι είναι μια πεζογέφυρα και μια σπειροειδή τσουλήθρα που συνδέουν τις ζώνες εδάφους μέσα στην παιδική χαρά.

Πάμε να παίξουμε;

Στη χαμηλή στάθμη υπάρχουν όργανα για παιδιά από 0 ετών έως και 3 ετών (τραίνο ξύλινο με τρία βαγόνια, ελαστικό παιχνίδι ισορροπίας, κούνια νηπίων 2/θέσια ξύλινη), στις υπερυψωμένες ζώνες του εδάφους και στο πλάτωμα της χαμηλής στάθμης, τοποθετούνται όργανα για παιδιά από 3 ετών και άνω (τσουλήθρες, μονάδα αναρρίχησης, ράμπα ανάβασης, ένα πολυμορφικό συγκρότημα και δύο τραμπολίνα, κούνια «φωλιά», κατάλληλη για παιδιά με ειδικές ανάγκες), ενώ προτείνεται ένα νέο παιχνίδι που αποτελείται από μία τσουλήθρα και μία σήραγγα διπλού τοιχώματος.

Ραντεβού στην Ευκαρπία

Τα σχέδια μας ενθουσίασαν και ανυπομονούμε να δούμε πώς θα είναι αυτή η παιδική χαρά μόλις ολοκληρωθεί!

 

Διαβάστε επίσης:

Τελικά, έχουμε ασφαλή σχολεία στην Ελλάδα;

Αυτοί είναι οι μαρκαδόροι που ανακαλούνται από την αγορά

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτόμου Διδασκαλίας 2021 απέσπασε το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού