Η "Baby Shark" διαφήμιση του Jumbo για την επιστροφή στο σχολείο

“Baby Shark”: Η back to school διαφήμιση που μας θύμισε μία… τρελή ιστορία του παιδικού τραγουδιού

Το τραγούδι που λατρεύουν τα παιδιά και… σιχαίνονται οι γονείς

Το Jumbo, η μεγάλη αλυσίδα παιχνιδιών -και όχι μόνο- κάθε χρόνο διαφημίζει την κάθε αλλαγή εποχής με ένα ή και περισσότερα διαφημιστικά σποτ. Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει για παράδειγμα την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα ή της Απόκριες και το Πάσχα με τις διαφημίσεις της αλυσίδας.

Όπως επίσης και την επιστροφή στο σχολείο, που ήδη έχουμε ξεκινήσει να μετράμε αντίστροφα για να προμηθευτούμε τα απαραίτητα σχολικά για τα παιδιά μας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Και φυσικά, η διαφήμιση εδώ και κάποιες μέρες έχει αρχίσει να προβάλλεται στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Το σενάριο θέλει μία οικογένεια να επιστρέφει από τις διακοπές της με τα πιτσιρίκια να μην το θέλουν και πολλοί μέχρι που ο μπαμπάς τους υπενθυμίζει πού ακριβώς πηγαίνουν και με τι σκοπό στον ρυθμό ενός πολυαγαπημένου και σαρωτικού παιδικού τραγουδιού. Και δεν είναι άλλο από το “Baby Shark”.

Ομολογουμένως, ένα τραγούδι που ειδικά τα παιδιά των μικρών ηλικιών έχουν λατρέψει και το ακούνε… σε λούπα, ενώ οι γονείς αντίθετα –κι έχω παραδείγματα γονέων στο περιβάλλον μου που το επιβεβαιώνουν- έχουν βαρεθεί να το ακούν σε σημείο, που φρικάρουν.

Όπως και να χει πάντως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα πάνω από 14 δισεκατομμύρια views και τα περισσότερα από 42 εκατ. likes που έχει λάβει μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Μάλιστα, το 2020 ήταν το τραγούδι που εκθρόνισε από την κορυφή του YouTube, το “Despacito”, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή από το 2017.

Η ιστορία του τραγουδιού

Το Baby Shark Dance είναι ένα remix ενός δημοφιλούς κορεατικού παιδικού τραγουδιού και εμφανίστηκε στην πλατφόρμα streaming της Google το 2016.

Ο αρχικός δημιουργός του τραγουδιού δεν είναι γνωστός, καθώς αποτελεί παιδικό τραγούδι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έγινε όμως παγκόσμιο φαινόμενο αφού ηχογράφησε ο 10χρονος Κορεατοαμερικανός τραγουδιστής Hope Segoine.

Το τραγούδι, που συνοδεύεται από συγκεκριμένες χορευτικές κινήσεις, πρώτα έγινε viral στη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Έφτασε στο Νο 6 στο single chart του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Νο 32 στις ΗΠΑ. Την παραγωγή του έχει αναλάβει η εκπαιδευτική εταιρεία Pinkfong.

Ο αρχικός δημιουργός του τραγουδιού δεν είναι γνωστός, καθώς αποτελεί παιδικό τραγούδι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έγινε όμως παγκόσμιο φαινόμενο αφού ηχογράφησε ο 10χρονος Κορεατοαμερικανός τραγουδιστής Hope Segoine.

Χρησιμοποιήθηκε στον Covid, αλλά και σαν… μέθοδος βασανισμού κρατουμένων

Επίσης, το «Baby Shark» χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με την παραλλαγή «Πλύνε τα χέρια σου» («Wash Your Hands»), για να διδάξει στα παιδιά τη μεγάλη αξία της προσωπικής υγιεινής.

Κι αν για κάποιους είναι λόγος χαράς, το επαναλαμβανόμενο «doo-doo-doo-du-du-du-du-du-du» έχει χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος βασανισμού.

Αν έχετε δει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ, θα θυμάστε τη σκηνή που ο σωφρονιστικός επιβάλλει με χρήση ψυχοτρόπων ουσιών τον «Άλεξ Ντελάρτζ» (που κατηγορείται για φόνους και βιασμούς) να ακούει την 9η του Μπετόβεν και να βλέπει σκηνές εγκλημάτων όπως αυτά που είχε διαπράξει, προκειμένου να νιώσει αποστροφή, ως μέθοδο σωφρονισμού.

Μια παρεμφερής πρακτική, που συντηρεί τον «μύθο» του Baby Shark, αφορά τέσσερις πρώην κρατούμενους του σωφρονιστικού κέντρου Oklahoma County Detention Center, οι οποίοι στις αρχές του μηνα υπέβαλαν μήνυση σε δεσμοφύλακες, στο σερίφη, σε μέλη του τοπικού δημοτικού συμβουλίου και στην επιτροπή δικαιοσύνης της πολιτείας, για παραβίαση ατομικών τους δικαιωμάτων τους.

Οι τρεις εκ των τεσσάρων πρώην υπόδικων, υποστηρίζουν πως τους ζητήθηκε κατ’ επανάληψη να στέκονται όρθιοι σε δωμάτιο επισκεπτηρίου, δεμένοι με χειροπέδες και να ακούν το κομμάτι Baby Shark, που έπαιζε σε διπλανό δωμάτιο.

Το «μαρτύριο» αυτό -κυριολεκτικά και μεταφορικά- κρατούσε 3-4 ώρες, καθώς το τραγουδάκι έχει τους ίδιους στίχους, ξανά και ξανά. Ο τέταρτος, υποστήριξε πως τους συνέβησαν όλα τα παραπάνω αλλά υπήρξε και ένας αστυνομικός ο οποίος ενώ άκουγε το τραγούδι συνεχόμενα σε λούπα, του ασκούσε σωματική βία και τον έφτυνε στο πρόσωπο.

Προφανώς και μπορεί να ακούγεται αστείο -ως τέτοιο το χαρακτήρισαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι-, αλλά, όπως τονίζεται και στην ένορκη κατάθεση, που έλαβε ο ανακριτής, όλο αυτό δημιούργησε «αδικαιολόγητο συναισθηματικό στρες στους κρατούμενους, που πιθανότατα υπέφεραν ήδη».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός, ότι το «Baby Shark» είχε χρησιμοποιηθεί από τη Φλόριντα για να αποτρέψει τους άστεγους να κοιμούνται σε ένα πάρκο…

Διαβάστε επίσης:

Πότε ένα παιδί αρχίζει να διαβάζει; Είναι φυσιολογικό που το παιδί μου δεν το κάνει ακόμα;

Γιατί οι μαθητές του σημερινού σχολείου πρέπει να εξετάζονται με ανοιχτά βιβλία

Ροή Ειδήσεων