Botox ή υαλουρονικό οξύ; Ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εμένα;

Botox ή υαλουρονικό οξύ; Ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εμένα;

Τελικά να επιλέξω botox ή υαλουρονικό οξύ; Αναρωτιέστε ακόμα ποια από αυτές τις δύο διαδεδομένες ενέσιμες θεραπείες είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας; Όταν εξετάζετε ποιο υλικό να χρησιμοποιήσετε για την βελτίωση της εικόνας του προσώπου σας πρέπει να μάθετε πρώτα περισσότερα για τους τύπους των ρυτίδων. Πρέπει να εξακριβώσετε τον τύπο των ρυτίδων του δικού σας προσώπου και στη συνέχεια, πρέπει να μάθετε αν το υαλουρονικό ή το botox είναι η καλύτερη επιλογή για την περίπτωσή σας.

Και οι δύο θεραπείες είναι εξίσου κατάλληλες και για τα δύο φύλα και έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ρυτίδων. Είναι δύο φαινομενικά όμοιες θεραπείες, αλλά ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές. Αρχικά, ας κοιτάξουμε το πρόσωπό μας και ας παρατηρήσουμε τα σημεία στα οποία θέλουμε να δούμε κάποια βελτίωση. Αυτό είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υαλουρονικό για τις ρυτίδες σε κατάσταση ηρεμίας

Το υαλουρονικό οξύ συνήθως χρησιμοποιείται για να γεμίσει τις ρυτίδες που έχουμε σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτού του τύπου οι ρυτίδες δεν επηρεάζονται από τις κινήσεις του προσώπου μας. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από το ίδιο μας το σώμα. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό και να προάγει την σύνθεση ελαστίνης κι κολλαγόνου. Με το πέρασμα του χρόνου, η φυσική παραγωγή υαλουρονικού μειώνεται με αποτέλεσμα να παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια γήρανσης στο δέρμα μας.

Η συνθετική του μορφή παράγεται σε εργαστήρια και είναι γενετικά πανομοιότυπο με το υαλουρονικό του οργανισμού μας. Με αυτή, μπορούμε να επαναφέρουμε την σφριγηλότητα και την χαμένη ενυδάτωση. Επιπλέον, λόγω της φυσικής του σύνθεσης, είναι πάρα πολύ σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις στην ουσία. Μερικές από τις πιο γνωστές ρυτίδες σε κατάσταση ηρεμίας είναι οι:

 • Ρινοπαρειακές, οι οποίες εκτείνονται από τις δύο πλευρές της μύτης έως τις γωνίες του στόματός.
 • Ρυτίδες μαριονέτας που ξεκινούν από τα πλάγια του στόματος και κατεβαίνουν προς το πηγούνι.
 • Επίσης, οι ρυτίδες που βρίσκονται πάνω από τα χείλη και δυσκολεύουν κάθε γυναίκα στη χρήση κραγιόν.
 • Ρυτίδες καπνιστή, που είναι οι κάθετες μικρές ρυτίδες γύρω από τα χείλη.

Οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο που είναι εμφανής και χωρίς να κινούνται οι μύες του προσώπου.

Botox για τις ρυτίδες έκφρασης

Ένας άλλος κοινός τύπος ρυτίδων, είναι οι ρυτίδες έκφρασης, οι οποίες δημιουργούνται με την κίνηση των μυών του προσώπου. Η καταλληλότερη θεραπεία για αυτή την περίπτωση θεωρείται το botox.

Η δράση και τα οφέλη του botox ή αλλιώς βοτουλινικής τοξίνης ανακαλύφθηκαν τυχαία, αφού η αρχική του χρήση ήταν για την αποδυνάμωση των μυών των βλεφάρων και των ματιών για την πρόληψη των σπασμών.

Η βοτουλινική ή αλλιώς αλλαντική τοξίνη συναντάται στο εντερικό σύστημα ψαριών, μερικών θηλαστικών, αλλά και σε κάποια είδη οστρακοειδών. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κάποιων τύπων μυϊκών παθήσεων, αλλά και για την εξαφάνιση των ρυτίδων, αδρανοποιώντας τοπικά και προσωρινά τους μύες του προσώπου που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τις ρυτίδες έκφρασης.

Οι ρυτίδες έκφρασης περιλαμβάνουν:

 • Ρυτίδες στο μέτωπο
 • Γραμμές συνοφρυώματος ανάμεσα στα φρύδια
 • Πόδι της χήνας.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα κάθε θεραπείας;

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων του botox μπορεί να διαρκέσει περίπου 3 με 5 μήνες. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ορατά από τις πρώτες μέρες μετά την συνεδρία. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα αποτελέσματα της θεραπείας για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, θα πρέπει να:

 • αποφεύγουμε τις έντονες θερμοκρασίες στην περιοχή του προσώπου για κάποιες ώρες. Ειδικότερα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε με προσοχή το πιστολάκι για τα μαλλιά, το καυτό νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου, την έκθεση σε δυνατό ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μαλλιών.
 • Προσέχετε το τρίψιμο του σημείου που έγινε η εφαρμογή για περίπου ένα εικοσιτετράωρο.
 • Τέλος, μπορείτε να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για τις πρώτες δύο με τρεις ώρες.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με Υαλουρονικό Οξύ μπορούν να έχουν διάρκεια από έξι μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Μετά την εφαρμογή του filler δεν χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε κάτι συγκεκριμένο. Συνιστούμε να ακολουθήσετε απλά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο πλαστικός χειρουργός ή ο δερματολόγος που θα αναλάβει τη θεραπεία.

Ποια από τις δύο θεραπείες είναι πιο ανώδυνη;

Και η θεραπεία μπότοξ αλλά και το ενέσιμο υαλουρονικό είναι δύο σχεδόν ανώδυνες θεραπείες. Μια επιπλέον επιλογή είναι και η χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας για όσους επιθυμούν, επομένως η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει εντελώς ανώδυνη. Βέβαια η ειδική λεπτή βελόνα που χρησιμοποιούν για τη θεραπεία δεν προκαλεί έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο πόνο.

Μύθοι & αλήθειες

 1. Μύθος – Το Μπότοξ και το υαλουρονικό οξύ θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπό μου.
  Αλήθεια – Όταν οι θεραπείες γίνουν σωστά, από κάποιον εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Σκοπός και των δύο θεραπειών είναι η βελτίωση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών χωρίς καμία αλλοίωση.
 2. Μύθος – Αν κάποιος σταματήσει τις θεραπείες με botox τότε θα επιταχυνθεί η διαδικασία της γήρανσης και η κατάσταση του δέρματος θα επιδεινωθεί.
  Αλήθεια – Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Απλά αν κάποιος σταματήσει τις θεραπείες τότε το πρόσωπο θα έρθει στην κατάσταση που ήταν προτού αρχίσετε. Απλά οι μύες θα κινούνται πλέον κανονικά, χωρίς να αποτρέπουν τον σχηματισμό ρυτίδων.
 3. Μύθος – Το Botox είναι κατάλληλο για άτομα άνω των τριάντα ετών.
  Αλήθεια – Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας και ιδιαίτερα σε όσους έχουν πολύ εκφραστικό πρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο δρα προληπτικά και αποτρέπει τον σχηματισμό ρυτίδων.

Για να κάνουμε τη σωστή επιλογή θεραπείας, εκτός από το να γνωρίζουμε το τι ακριβώς θα μας προσφέρει η κάθε θεραπεία, πρέπει και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα μας δώσει κάποιος πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός με μεγάλη εμπειρία στο χώρο. Αυτός θα μπορέσει να αξιολογήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, ή κάποιο συνδυασμό θεραπειών όπως η μεσοθεραπεία, η βλεφαροπλαστική, ή τα νήματα προσώπου, ώστε να επιτύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

 

Ροή Ειδήσεων