Δεν εγκρίνετε το “crush” του έφηβου παιδιού σας; Δείτε τι να κάνετε

Δεν εγκρίνεις το "crash" του έφηβου παιδιού σου; Δες τι να κάνεις

Δεν εγκρίνετε το “crush” του έφηβου παιδιού σας; Δείτε τι να κάνετε

To εφηβάκι σας άρχισε τα πρώτα ραντεβού, εσείς δεν πολυ-εγκρίνετε και έχετε «φάει φρίκη»

Αν έχετε παιδί στην εφηβεία, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει αρχίσει τα πρώτα του ραντεβουδάκια, τα πρώτα καρδιοχτύπια. Ασχέτως τι φύλου είναι το παιδί σας ή αντίστοιχα το φύλο του ατόμου με το οποίο βγαίνει, είναι συχνό για πολλούς γονείς να μην εγκρίνουν το εν λόγω πρόσωπο.

Οι γονείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μία τέτοια κατάσταση, χρειάζεται να βρουν έναν ιδιαίτερο τρόπο, να τη χειριστούν, χωρίς να εξοργίσουν και κατ’ επέκτασιν απομακρύνουν τα εφηβάκια τους. Συχνά αναρωτιούνται, εάν είναι σωστό να πουν την άποψή τους ή να την κρατήσουν για τον εαυτό τους.

Αυτό χρειάζεται ειδικό χειρισμό και να χρησιμοποιήσετε τις σωστές λέξεις, αν τελικά αποφασίσετε να εκφραστείτε. Θυμηθείτε, ότι το έφηβο παιδί σας νοιάζεται και είναι πολύ ενθουσιασμένο με το πρόσωπο που βγαίνει. Διατηρήστε τη διακριτικότητά σας και αφήστε τις καταστροφικές τακτικές έξω από την πόρτα.

Στην περίπτωση, που δεν εγκρίνεται το “crush” (το φλερτ, η καψούρα), όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην αργκό, του έφηβου παιδιού σας, τότε δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Ξεκινήστε από τον εαυτό σας

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε, αν είστε επικριτικοί ή κάνετε άδικες υποθέσεις για τον άνθρωπο, με τον οποίο βγαίνει το εφηβάκι σας. Επιτρέπετε στις δικές σας προσωπικές προκαταλήψεις ή προσδοκίες να μπουν στην εξίσωση; Δεν σας αρέσει η θρησκεία, η φυλή, η εξωτερική εμφάνιση, το φύλο, τα χόμπι ή και το οικονομικό στάτους τους; Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Εάν μία ή περισσότερες από αυτές τις ιδιότητες βρίσκονται στην ρίζα των ανησυχιών σας, τότε θα ήταν καλή ιδέα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να ξανασκεφτείτε. Εάν οι προσωπικές σας προτιμήσεις ή προκαταλήψεις δεν βρίσκονται ανάμεσα στις ανησυχίες και νιώθετε, ότι έχετε έναν σοβαρό λόγο να αντιταχθείτε στη σχέση του έφηβου παιδιού σας, τότε προχωρήστε με προσοχή. Αν νιώθετε, πως το εφηβάκι σας βρίσκεται σε μία λάθος σχέση, ίσως θα πρέπει να παρέμβετε. Πρώτα, όμως, βεβαιωθείτε, ότι οι ανησυχίες σας είναι βάσιμες.

Κάντε ερωτήσεις

Προτού βγάλετε συμπεράσματα για την επιλογή του παιδιού σας, ξεκινήστε με μερικές απλές ερωτήσεις. Το κλειδί είναι να ανακαλύψετε, τι σκέφτεται το παιδί σας, πώς μοιάζει αυτή η σχέση του και τι τον ελκύει στο εν λόγω πρόσωπο. Μεθοδεύστε τις ερωτήσεις σας ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της σχέσης του παιδιού, συμπεριλαμβανομένου, οτιδήποτε σας προβληματίζει. Για παράδειγμα ρωτήστε: «Πώς γνωριστήκατε;», «Ποια είναι τα ενδιαφέροντά του/της;», «Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί;» ή «Τι σου αρέσει σε αυτό το άτομο;»

Βεβαιωθείτε, ότι είστε ανοιχτόμυαλοι και ειλικρινά ακούστε τις απαντήσεις του παιδιού. Βάλτε στην άκρη οποιεσδήποτε προκατακευασμένες αντιλήψεις και περιμένετε το παιδί να ολοκληρώσει τις απαντήσεις του.

Εμπιστευθείτε το παιδί σας

Μην ξεχνάτε, ότι μεγαλώνετε ένα έφηβο παιδί. Έχετε δουλέψει σκληρά για να το τροφοδοτήσετε με αξίες και συνεπώς, θα πρέπει να το εμπιστεύεστε, ότι λαμβάνει σωστές αποφάσεις. Ακόμη κι αν οι έφηβοι συχνά νιώθουν την αποδοκιμασία των γονιών, πρέπει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.

Γνωρίστε το πρόσωπο με το οποίο βγαίνει ραντεβού

Προτού κάνετε βιαστικές κριτικές για την επιλογή του αντ’ αυτού πάρτε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε αυτό το πρόσωπο. Καλέστε το για δείπνο ή να ακολουθήσει μία οικογενειακή βόλτα σας. Εκεί θα παρατηρήσετε την αλληλεπίδραση που έχει το παιδί σας με αυτό το πρόσωπο.

Κάντε τους να νιώσουν άνετα

Ακόμη κι αν δεν σας αρέσει το πρόσωπο, με το οποίο βγαίνει το παιδί σας, σιγουρευτείτε, ότι έχετε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια να είστε ευγενικοί, προσιτοί και με σεβασμό. Θυμηθείτε, πως αν επιλέξετε να είστε αγενείς και αφοριστικοί, το μόνο που θα κερδίσετε είναι ακριβώς η ίδια μεταχείριση.

Κάντε ό,τι μπορείτε για να νιώθει το άλλο μισό του παιδιού σας ευπρόσδεκτο στο σπίτι σας, να νιώθει άνετα και να αποκαλύψει την καλύτερη πλευρά του εαυτού του. Προσπαθήστε να ανοίξετε μία συζήτηση. Το κλειδί είναι να δείξετε στο παιδί σας και τ@ σύντροφό του, ότι θέλετε να τ@ γνωρίσετε καλύτερα. Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει ανεπιθύμητος κάπου. Έχετε κατά νου, ότι αν τα «πιτσουνάκια» νιώθουν άνετα στο σπίτι σας, θα είναι και πιο εύκολο να παρατηρείτε τη σχέση τους και πώς αυτή εξελίσσεται. Κι έτσι και το παιδί σας, θα νιώσει πιο άνετα να σας ζητήσει συμβουλή ή στήριξη, όταν το χρειαστεί.

Δώστε χρόνο

Όσο κι αν μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να παρακολουθήσετε τη σχέση του παιδιού σας με κάποιο πρόσωπο, που το θεωρείτε ακατάλληλο για αυτό, είναι σημαντικό να μην βιαστείτε. Είναι πιο επικοδομητικό να πάρετε λίγο χρόνο για να έχετε μία καλύτερη άποψη για αυτή τη σχέση. Ρεαλιστικά αν το δει κανείς, μία σχέση στην εφηβεία, το πιο πιθανό είναι να μη διαρκέσει για πολύ. Σπάνια οι σχέσεις από το λύκειο καταλήγουν μαζί -αυτό που λέμε- για πάντα.

Οπότε, ηρεμήστε. Μπορεί να λήξει μέσα σε μία εβδομάδα ή κάποιους μήνες μετά.

Δώστε χώρο στο εφηβάκι σας

Οι έφηβοι χρειάζεται να μάθουν πώς να λαμβάνουν και να διαχειρίζονται τις αποφάσεις τους. Επίσης, έχουν δικαίωμα στο να κάνουν λάθη και να μαθαίνουν από τις επιλογές τους. Εάν εστιάσετε στο τέλος ή στη μικροδιαχείριση των σχέσεών τους, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σαμποτάρετε την αυτοεκτίμησή τους και το να μάθουν από τα λάθη τους. Είναι σημαντικό να χτίσουν την αυτονομία και την αυτοπεποίθησή τους. Παράλληλα, έχει σημασία να δώστε χώρο στο έφηβο παιδί σας να ανακαλύψει ποιο είναι, τόσο στη σχέση, όσο και ευρύτερα ως άτομο. Έτσι, θα μπορεί να κρίνει τι του αρέσει και τι όχι σε μία σχέση, κάτι που είναι σημαντικό για το μέλλον.

Μην εκτοξεύετε απειλές

Τα τελεσίγραφα δεν είναι επ’ ουδενί μία καλή ιδέα, στην περίπτωση που δεν εγκρίνετε τ@ σύντροφο του εφήβου παιδιού σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα του επιτρέψετε να γνωρίζει πότε να σας ζητήσει βοήθεια. Ο φόβος του να ακούσει εκφράσεις, όπως «σου τα έλεγα εγώ», «δεν μ’ ακουγες» είναι πολύ πιθανότερο να τα απογοητεύσει. Επί προσθέτως, όσο κι αν δεν σας αρέσει η σχέσει του, μην αρχίσετε τις απειλές, ώστε να πετύχετε αυτό που θέλετε. Αυτή η τακτική δεν ήταν ποτέ αποτελεσματική, αφήστε που θεωρείται κακοποιητική και παρεμβατική.

Αφήστε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας

Διαπιστώστε μαζί με το παιδί σας μέρα με τη μέρα πώς εξελίσσεται αυτή η σχέση. Οι έφηβοι θα πρέπει να νιώθουν άνετα να σας μιλήσουν, αν έχουν κάποιο πρόβλημα, χωρίς τον φόβο, ότι θα επικριθούν. Είναι σημαντικό να νιώθουν τα παιδιά ασφαλείς να σας μιλήσουν και να πιστεύουν, ότι θα βοηθήσετε, ακόμη κι αν έχετε άλλη άποψη. Διαβεβαιώστε τα, ότι έχουν τον σεβασμό σας, έστω κι αν βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από εσάς. Αφήστε ανοιχτό τον δίαυλο επικοιωνίας μεταξύ σας και βοηθήστε να διατηρηθεί ισχυρός ο δεσμός σας.

Μιλήστε (ξανά) για το σεξ

Αν το εφηβάκι σας έχει αρχίσει να βγαίνει ραντεβού, πιθανότατα έχετε ήδη μιλήσει για το σεξ, το sexting, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλα τέτοια καυτά ζητήματα. Κι αν πιστεύετε, ότι μπορεί να υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για τη σεξουαλική δραστηριότητα του παιδιού σας ή στη χειρότερη να γίνει παρενοχλητικό, τότε μιλήστε ξανά για αυτά τα θέματα. Μία φιλική υπενθύμιση δεν έβλαψε ποτέ.

Μπορεί να είναι μία κάπως άβολη συζήτηση και για τις δύο πλευρές, όμως η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική και η διαχείριση της σεξουαλικής ζωής με έναν υγιή τρόπο. Επίσης, μην απορήσετε, αν το παιδί σας εξοργιστεί κάπως με αυτή τη συζήτηση. Αν το χειριστείτε σωστά, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Να παρέμβετε άμεσα σε περίπτωση κακοποίησης

Εδώ δεν χωρά καμία αδράνεια. Αν διαπιστώσετε την παραμικρή πιθανότητα βίας και κακοποίησης ή φόβος για την συναισθηματική και τη σωματική ακεραιότητα του παιδιούς σα, μην μείνετε με τα χέρια σταυρωμένα. Πάρτε τον έλεγχο της κατάστασης και καθοδηγήστε σωστά το παιδί σας.

Σε ακραίες περιπτώσεις, θα ήταν δόκιμο να επικοινωνήσετε με την αστυνομία και τις αρμόδιες Αρχές, καθώς και με το σχολείο, χτίζοντας ένα safety plan. Είναι, επίσης, σημαντικό το παιδί σας να συμπεριληφθεί στο πώς και πότε θα λήξει μία τέτοια σχέση. Βιαστικές κινήσεις μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να θέσουν το παιδί σε κίνδυνο. Εάν βιώνει μία κακοποιητική σχέση, επιτρέψτε του να γνωρίζει, ότι υπάρχουν διαθέσιμες πηγές για εκείνο. Να είστε βέβαιοι, ότι γνωρίζει πως είστε εκεί για αυτό και μην του ρίξετε ευθύνη για ό,τι συνέβη.

Διαβάστε επίσης:

YouTubers: Γιατί η νέα γενιά τούς προτιμά σε σχέση με τις διαπροσωπικές σχέσεις;

Εφηβεία: Τα 10 πιο συνηθισμένα ψέματα που λέει ένα παιδί στους γονείς (και γιατί)

Ροή Ειδήσεων