«Δεν θα μου πείτε εσείς ούτε αν θα γίνω μάνα, ούτε και πόσα παιδιά θα κάνω»

«Δεν θα μου πείτε εσείς ούτε αν θα γίνω μάνα, ούτε και πόσα παιδιά θα κάνω»

Εάν είστε πολύτεκνη μητέρα και ειδικά αν είναι μικρά, τότε ίσως να θυμηθείτε την πρώτη φορά που κάποιος να σας δημιούργησε ενοχές για την τρίτη, τέταρτη, πέμπτη ή έκτη εγυκομσύνη σας. Αν πάλι δεν έχετε παιδί, κάποιοι καλοθελητές θα αρχίσουν τα «γιατί» και «άντε, τι κάθεσαι» και άλλες τέτοιες «νουθεσίες».

Μία μητέρα περιγράφει μία ακριβώς τέτοια εμπειρία. Για αυτήν την ανάρτηση το διαδίκτυο αποθέωσε την Anna Strode. Είναι επτά μηνών έγκυος, θα αποκτήσει το τέταρτο παιδί της και φέρνει στο φως της δημοσιότητας σχόλια για την τελευταία της εγκυμοσύνη, τα οποία προσπαθούν να την κάνουν να νιώσει ντροπή και ρίχνει φως σε αυτό που κρύβεται πίσω τους.

«Ως μαμά πέντε παιδιών κάτω των τεσσάρων ετών, σίγουρα το έχω ζήσει. Το πιο συχνό σχόλιο που ακούω είναι το εξής: Δεν ξέρεις τι θα πάθεις; Εκείνη τη στιγμή το πρώτο που θέλω να κάνω είναι να τους ρίξω μπουνιά. Στέκομαι εκεί, πέντε μηνών έγκυος, προσπαθώντας να έχω ένα γλυκό πρόσωπο στις βλακείες που ακούω για να μην δείξω το πραγματικό πρόσωπο της αποστροφής μου. Αλλά ενώ μέσα μου πεθαίνω σκέφτομαι: Όχι δεν έχω ιδέα πώς γίνονται τα παιδιά, παρακαλώ διαφωτίστε με .  Μπορεί αυτό που σας είπα να σας φαίνεται ως ένα μονόπλευρο αστείο που έχω βιώσει πολύ συχνά. Ή μπορεί απλά να προσπαθούν να είναι τόσο ανόητοι σχολιάζοντας ότι έχεις έλλειψη γνώσης για τον έλεγχο γεννήσεων, την αντισύλληψη ή το σκληρό νοικοκυριό που έχεις να διαχειριστείς. Με κάθε τρόπο είναι ενοχλητικό. Εγκυμοσύνη σημαίνει μία ευχάριστη περίοδος της ζωής και συνάμα δύσκολη. Έτσι ας προσπαθήσουμε να την κάνουμε όσο πιο όμορφη γίνεται. Χωρίς φόβο και άγχος να τη διακατέχει. Εάν μία γυναίκα είναι ή αποφασίσει να είναι ενθουσιασμένη με την εγκυμοσύνη, είναι ώρα για τον καθένα να πηδήξει στο ταβάνι επίσης από χαρά, ανεξάρτητα από τα δικά του συναισθήματα και τις προσωπικές απόψεις. Ανεξαρτήτως του πόσα παιδιά ήδη έχει. Και, αν δεν έχουν κάτι καλό να πουν, θα πρέπει να θυμούνται αυτό: Αν δεν έχετε κάτι καλό να πείτε, μην πείτε απολύτως τίποτα», τονίζει. 

Όπως αναφέρει, έχει λάβει πάρα πολλά μηνύματα από ανθρώπους που της λένε: Σταμάτα να κάνεις παιδιά ή «Ουάου, πες ότι δεν είσαι ΠΑΛΙ έγκυος…»

Η Strode, μητέρα ήδη δύο διδύμων τριών ετών και μίας κόρης ενός, λέει ότι πάντα ήθελε τέσσερα παιδιά, κοντά στην ηλικία και εντυπωσιάστηκε, όταν άκουσε από τον σύζυγό της, ότι ήθελε το ίδιο

«Θυμάμαι ότι πάντα το 4 έμοιαζε ο ιδανικός αριθμός για μένα», υπογραμμίζει.
Ωστόσο, πολλές φορές είναι δύσκολο για εκείνη να μην πάρει λίγο κατάκαρδα τα σχόλια μίσους που ακούει από διάφορες μητέρες.

«Αποφεύγω να πηγαίνω σε κάποια καφέ ή καταστήματα γιατί φοβάμαι τα σχόλιά τους. Προσπαθώ να θυμίζω στον εαυτό μου να είμαι πάντα χαρούμενη και να μην ανησυχώ για το τι λένε οι άλλοι, αλλά αηδιάζω που κρίνουν την κατάστασή μας. Αυτό είναι πρόβλημα. Γιατί οι γυναίκες θα πρέπει να δίνουν εξηγήσεις για την εγκυμοσύνη τους;», λέει η Strode.

«Όταν μία γυναίκα δεν έχει παιδιά, πιέζεται από τον καθέναν που δήθεν ξέρει για να αρχίσει να προσπαθεί. Αν έχει ένα παιδί, τότε είναι τρομακτικό να μην του χαρίσει αδελφάκι. Αλλά εάν έχει τόσα πολλά παιδιά, ιδού τα τρολ που σε γεμίζουν ενοχές γιατί αυτό είναι απαράδεκτο. Ακόμη πιο τρελό είναι ότι τα “πάρα πολλά” εξαρτάται από το ποιο τρολ θα σου στείλει μήνυμα κάθε φορά», συνεχίζει.

«Για τους στενόμυαλους της κοινωνίας που ευθύνονται για αυτού του είδους την ενοχή της εγκυμοσύνης, εμείς οι γυναίκες του κόσμου με την παγωμένη καρδιά θα εκτιμήσουμε αν ανασκευάσουν λίγο τον εγκέφαλό τους. Όχι επειδή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με το οικογενειακό μας πλάνο, αλλά για να είμαστε έτοιμες για τις αηδιαστικές σας αντιδράσεις. Εξαιτίας αυτού πολλές γυναίκες νιώθουν άσχημα αν έχουν πολλά παιδιά και καταραμένες αν δεν έχουν. Θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε χαρούμενες; Και στην τελική γιατί πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία να το προσπαθούμε, επειδή κάποιοι δεν μπορούν απλά να βγάλουν το σκασμό;», επισημαίνει.

«Ο καθένας νομίζει ότι ζητάω από όλους αυτούς νυχθημερόν να μείνουν ξύπνιοι όλοι νύχτα και να ταΐσουν το μωρό μου, να αλλάξουν πάνες και να διασκεδάσουν τα παιδιά μου. Αλλά δεν ζητάω κάτι τέτοιο, συνεπώς γιατί τόσος αρνητισμός για μένα και τις επιλογές μου;», διερωτάται.

«Η απόφασή της κάθε γυναίκας να συνεχίσει να κάνει παιδιά ή όχι δεν θα επηρεαστεί από τη φωνή και τα σχόλια από κακεντρεχείς. Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το πόσο μία γυναίκα έχει προσπαθήσει, προσευχηθεί για να αποκτήσει ένα παιδί. Έτσι, για τον αυτόν που θα προσπαθήσει να στραφεί αρνητικά σε κάποιον άλλον για κάτι που τον κάνει χαρούμενο, είναι μία ναρκισσιστική συμπεριφορά. Τον κάνει ηλίθιο. Το να έχεις άποψη, ειδικά για τον σχεδιασμό της οικογένειας ενός άλλου ανθρώπου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να το μοιραστείς», κατέληξε.

Πηγή: scarymommy.com

Ροή Ειδήσεων