Δέρμα με δέρμα με το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννα: Γιατί είναι τόσο απαραίτητο;

Δέρμα με δέρμα με το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννα: Γιατί είναι τόσο απαραίτητο;

Η επαφή δέρμα με δέρμα σημαίνει να κρατάτε το μωρό σας γυμνό, πάνω στο γυμνό σας δέρμα. Έτσι εκείνο θα είναι σε θέση να ακούσει τον παρήγορο ήχο της καρδιά σας και της φωνής σας, θα ηρεμήσει και θα χαλαρώσει.

Ακόμα αυτή η επαφή είναι αποδεδειγμένα αναγκαία και ωφέλιμη στην ρύθμιση της θερμοκρασίας, της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού του μωρού σας. Ενώ ενισχύει την παροχή γάλακτος.

Αυτό το βίντεο της UNICEF περιγράφει τη σημασία της επαφής δέρμα με δέρμα.

Τι σημαίνει δέρμα με δέρμα;

Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται: Κρατάτε το μωρό σας έτσι ώστε το γυμνό δέρμα του να είναι πάνω στο δικό σας.

Το ζεστό δέρμα σας μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που αισθάνεται το μωρό σας μετά τη γέννησή του. Μπορεί να ξαπλώσει πάνω σας, από κοιλιά σε κοιλιά και στη συνέχεια από κοιλιά σε στήθος. Το μωρό σας μπορεί να σας μυρίσει, να αισθανθεί τον καρδιακό παλμό σας, να ακούσει την αναπνοή σας και να αισθάνεται σίγουρο ότι είναι ασφαλές και φροντισμένο.

Γιατί είναι σημαντικό το δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τη γέννηση;

  • Κρατώντας το νεογέννητο μωρό σας για πρώτη φορά μπορεί να είναι μια από τις πιο εκπληκτικές εμπειρίες στη ζωή σας. Μπορεί να αισθανθείτε απίστευτα συναισθήματα αγάπης και προστασίας να πλημμυρίζουν ολόκληρο το σώμα σας.
  • Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε σαν αυτά τα συναισθήματα να τρέχουν πραγματικά μέσα στις φλέβες σας, επειδή η επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σας προκαλεί μια ισχυρή ορμονική αντίδραση μέσα σας.
  • Φυσικά, δεν το αισθάνονται όλες οι μαμάδες αμέσως. Μπορεί να είστε εξαντλημένες από έναν δύσκολο τοκετό ή η γέννα μπορεί να μην ήταν η εμπειρία που ελπίζατε. Εάν συμβαίνει αυτό, κρατώντας το μωρό σας δέρμα με δέρμα θα σας βοηθήσει να πάρα πολύ. Αγγίζοντας και χαϊδεύοντας το μωρό σας διεγείρει την απελευθέρωση της φυσικής χημικής ουσίας του σώματός σας, της ωκυτοκίνης.
  • Επιπλέον, το δέρμα με δέρμα με το νεογέννητό σας βοηθά στη ρύθμιση της αναπνοής και του καρδιακού παλμού του και διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα του στο σωστό επίπεδο. Δημιουργεί επίσης την ανοσία της στις λοιμώξεις.

Η επαφή δέρμα με δέρμα οδηγεί το μωρό σας μέσα από ένα φυσικό μοτίβο συμπεριφοράς που αναζητούν οι μαίες και οι γιατροί την πρώτη ώρα της ζωής. Ξεκινά με τον γνωστό ήχο του πρώτου κλάματος ενός μωρού. Όταν τοποθετείται δέρμα με δέρμα στο στήθος της μαμάς του, ένα νεογέννητο μωρό θα ακολουθήσει συνήθως αυτά τα στάδια:

  • χαλάρωση και ακινησία ακούγοντας τον καρδιακό παλμό σας
  • ανοίγοντας τα μάτια του και κοιτάζοντάς σας για πρώτη φορά
  • κινώντας τα χέρια και το στόμα σας
  • μπουσουλώντας προς το στήθος σας
  • εξερευνώντας το στήθος σας
  • θηλασμός για πρώτη φορά

Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να κρατήσετε το νεογέννητο μωρό σας και να το κοιτάξετε. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, τουλάχιστον μία ώρα, για να ξαπλώσει στην κοιλιά σας και να προσαρμοστεί στον κόσμο, πριν αισθανθεί έτοιμο να δοκιμάσει να φάει. Θα μπορούσατε να γράψετε στο σχέδιο γέννησής σας ότι, εφόσον όλα είναι καλά, θέλετε αυτή η ιδιαίτερη στιγμή να είναι αδιάκοπη. Η μαία σας θα ξέρει να περιμένει πριν πραγματοποιήσει τις συνήθεις εξετάσεις νεογνών.

Και σημιώστε και αυτό! Δεν συμβαίνει μόνο στις μαμάδες. Κάτι παρόμοιο  συμβαίνει όταν ένας μπαμπάς έχει επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό του.

Πηγή: https://www.nhs.uk/

Διαβάστε επίσης:

SportPass: Voucher 300€ σε μαθητές 1ης Γυμνασίου για την άθλησή τους

Σχολεία: Η βεβαίωση φοίτησης μαθητών γίνεται πλέον μέσω gov.gr

Αχαρνές: 2 μαθητές Γυμνασίου φέρεται να κακοποίησαν σεξουαλικά 12χρονο