Διατροφή παιδιών: Έρευνα αποκαλύπτει τι επηρεάζει τις συνήθειές τους

Διατροφή παιδιών

Διατροφή παιδιών: Έρευνα αποκαλύπτει τι επηρεάζει τις συνήθειές τους

Πώς οι διατροφικές επιλογές και οι προτιμήσεις των παιδιών επηρεάζονται από αυτόν τον παράγοντα – δείτε ποιος είναι.

Η διατροφή είναι ένα βασικό στοιχείο της υγείας και ευημερίας των παιδιών, αλλά τι επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες; Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Aston αποκαλύπτει ότι οι διατροφικές συνήθειες των γονιών έχουν καθοριστική επίδραση στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Jacqueline Blissett από τη Σχολή Ψυχολογίας και το Ινστιτούτο Υγείας και Νευροανάπτυξης του Aston, ρίχνει φως στην αλληλεπίδραση μεταξύ των διατροφικών συμπεριφορών των γονιών και των παιδιών τους, αναδεικνύοντας πώς οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Πώς έγινε η έρευνα;

Η ομάδα ερευνητών ζήτησε από τους γονείς να αξιολογήσουν τη δική τους διατροφική συμπεριφορά και εντόπισε τις συνδέσεις με τις αντίστοιχες συμπεριφορές των παιδιών τους.

Οι γονείς κατατάχθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες: «τυπική διατροφή», «έντονη διατροφή», «συναισθηματική διατροφή» και «αποφυγή διατροφής».

Οι τυπικοί καταναλωτές (41,4% του δείγματος) δεν παρουσίασαν ακραίες συμπεριφορές.

Οι έντονοι καταναλωτές (37,3%) τείνουν να καταναλώνουν τρόφιμα σε απάντηση σε ερεθίσματα από το περιβάλλον ή συναισθηματικές καταστάσεις, παρά σε σήματα πείνας.

Οι συναισθηματικοί καταναλωτές (15,7%) επίσης τρώνε ως απάντηση σε συναισθηματικά ερεθίσματα, αλλά η απόλαυση του φαγητού δεν είναι τόσο έντονη όσο στους έντονους καταναλωτές.

Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές αποφυγής (5,6%) είναι εξαιρετικά επιλεκτικοί με τις τροφές και δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα την κατανάλωσή τους.

Tι έδειξαν τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι γονείς με έντονες ή αποφεύγουσες διατροφικές συνήθειες είχαν παιδιά που παρουσίασαν παρόμοιες διατροφικές συμπεριφορές. Ειδικότερα, οι γονείς με έντονες ή συναισθηματικές συνήθειες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσο ανακούφισης ή παρηγοριάς, κάτι που συνήθως μεταφερόταν και στα παιδιά τους, τα οποία έτειναν να υιοθετούν αντίστοιχες διατροφικές τάσεις.

Αντίθετα, όταν οι γονείς με τέτοιες συμπεριφορές παρείχαν μια ισορροπημένη και ποικιλόμορφη διατροφή, τα παιδιά τους ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τις ίδιες τάσεις. Αυτό επισημαίνει την σημασία της προσφοράς ποικιλίας και ισορροπίας στη διατροφή των παιδιών.

Η Δρ Abigail Pickard, επικεφαλής ερευνήτρια του έργου, τόνισε: «Οι γονείς έχουν καθοριστική επιρροή στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την ευκαιρία να προάγουν μια ισορροπημένη διατροφή και υγιεινές συνήθειες από την παιδική ηλικία. Είναι βασικό να κατανοήσουμε πώς η διατροφική συμπεριφορά των γονιών συνδέεται με αυτή των παιδιών και ποιες στρατηγικές μπορούν να εφαρμοστούν για να προωθηθεί μια υγιής σχέση με το φαγητό».

Η ομάδα της Δρ Pickard σχεδιάζει να αναπτύξει παρεμβάσεις που θα υποστηρίξουν τους γονείς στην υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων ρύθμισης συναισθημάτων, στη μοντελοποίηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος τροφίμων στο σπίτι. Ο στόχος είναι να προληφθεί η μεταφορά λιγότερο ευνοϊκών διατροφικών συμπεριφορών από τη μια γενιά στην άλλη, προάγοντας έτσι τη συνολική υγεία των παιδιών.

Διαβάστε επίσης: 

Το παιδί δεν τρώει αυγό ή έχει αλλεργία: 3 αντικαταστάσεις από τη παιδοδιατροφολόγο

7 σνακ που εγγυώνται τέλεια συγκέντρωση στις σχολικές εξετάσεις

Πόσες θερμίδες χρειάζονται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους;

Ροή Ειδήσεων