Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τα ‘ναι’ και τα ‘όχι’ από τη διατροφολόγο

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τα ‘ναι’ και τα ‘όχι’ από τη διατροφολόγο

Τι πρέπει να προτιμώ και τι να αποφεύγω στην εγκυμοσύνη;

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για την υγεία της μαμάς όσο και του μωρού, καθώς οι διατροφικές απαιτήσεις διαφοροποιούνται στην εγκυμοσύνη. Εκτός από την ισορροπημένη διατροφή που πρέπει να υπάρχει, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το βάρος της μητέρας, τόσο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι εγκυμονούσες με παραπάνω βάρος πρέπει να τρέφονται σωστά καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης κυήσεως και η υπέρταση. Δείτε τι προτείνει η διατροφολόγος Θέκλα Γκιώνη μέσα από ανάρτησή της.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή εγκύου: Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι μικρές “παρασπονδίες;”: Ο ειδικός απαντά

Τι προτιμάμε και τι αποφεύγουμε στην εγκυμοσύνη: 

► Ενέργεια. Οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται όσο προχωρά η εγκυμοσύνη.

► Πρωτεΐνη. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες είναι αυξημένες από το δεύτερο εξάμηνο για να καλυφθούν οι ανάγκες μητέρας και παιδιού. Καλό είναι να αποφεύγονται οι πηγές πρωτεΐνης με πολλά λιπαρά (π.χ. πανσέτες) και να προτιμάμε ζωικές πηγές με λιγότερα λιπαρά (κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι).

► Λιπαρά. Πολύ σημαντικά είναι τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη του εμβρύου. Προτιμάμε λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, όχι τόνο, σολομο!), ξηρούς καρπούς αλλά και τον κρόκο του αυγού.

► Μικροθρεπτικά συστατικά που πρέπει να αυξηθούν στην εγκυμοσύνη είναι ο σίδηρος (κρέας, κοτόπουλο, όσπρια (με λίγο λεμονάκι για καλύτερη απορρόφηση)), φυλλικό οξύ (όσπρια, σπανάκι, φυστίκια), ασβέστιο (γαλακτοκομικά, αμύγδαλα και εμπλουτισμένα δημητριακά), ψευδάργυρος (θαλασσινά, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά) και η βιταμίνη D3 (αυγό, λιπαρά ψάρια, κρέας).

► Καλό είναι να αποφεύγονται τα μεγάλα ψάρια (π.χ. σολομός, τόνο) λόγω βαρέων μετάλλων, το αλκοόλ και το κάπνισμα, και να μειώσουμε όσο μπορούμε την καφεΐνη.

► Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο καλό ψήσιμο των κρεάτων, ψαριών, πουλερικών (όχι ωμά π.χ. sushi,ταρταρ), καλό ψήσιμο στο αυγό (κρόκος σφιχτός) και καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.

► Τέλος αποφεύγουμε μη παστεριωμένο γάλα, τυριά αλλά και μέλι (πιστοποίηση παστερίωσης από κρατικό φορέα).

 

Διαβάστε επίσης: 

10 διατροφικοί κανόνες που θα σου εξασφαλίσουν μια υγιή και ξέγνοιαστη εγκυμοσύνη

Καούρες στην εγκυμοσύνη – Τρόποι αντιμετώπισης