Δημήτρης Αντωνίου: “10 χρόνια μετά το ατύχημά μου, ακόμη περιμένω η οδική ασφάλεια να μπει στα σχολεία”

Δημήτρης Αντωνίου: “10 χρόνια μετά το ατύχημά μου, ακόμη περιμένω η οδική ασφάλεια να μπει στα σχολεία”

“Πριν δέκα χρόνια, ”φρέσκος” ακόμη μετά το τροχαίο ατύχημα μου, άκουσα σε εκπομπή στην τηλεόραση πολιτικούς και δημοσιογράφους να συμφωνούν ότι πρέπει η οδική ασφάλεια να μπει σαν μάθημα στα σχολεία, γιατί το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται κυρίως στην κακή μας παιδεία. Αυτά άκουσα και αναθάρρησα. Επιτέλους σκέφτηκα, επιτέλους ελπίδα…”

 

Ο Δημήτρης Αντωνίου που σήμερα είναι 29 ετών, στα 16 του χρόνια είχε ένα τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και έκτοτε έβαλε ως στόχο ζωής την ενημέρωση όλων για τα τροχαία ατυχήματα και εν γένει για την κυκλοφοριακή αγωγή. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αντικείμενο της μεταπτυχιακής του διατριβής αποτέλεσαν τα τροχαία ατυχήματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης την περίοδο 2010-2015.

Εδώ και αρκετά χρόνια, παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις που πραγματοποιεί, βρίσκεται συνεχώς στα σχολεία μιλώντας σε μαθητές για θέματα οδηγικής ασφάλειας και συμπεριφοράς, προσθέτοντας, κατά κάποιον τρόπο, το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής που απουσιάζει από τις διδακτικές ώρες και ο ίδιος τονίζει το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει. Αυτό που πιστεύει βαθιά και λέει με κάθε ευκαιρία είναι, ότι τα νέα παιδιά είναι η ελπίδα για να μειωθούν τα τροχαία και να σταματήσουν να χάνονται ζωές στην άσφαλτο.

 

Μάταια περίμενα να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις

“Κάθε χρόνο ρωτούσα γνωστούς μου στην εκπαίδευση αν άκουσαν κάτι νεότερο για το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής. ”Όχι, δεν ακούσαμε κάτι” μου έλεγαν ξανά και ξανά. Τα χρόνια όμως περνούσαν και ένιωθα όλο και πιο άσχημα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Γι’ αυτό και αποφάσισα να ”παρακάμψω” τη δημόσια απραξία και να κάνω ότι μπορώ για να έχουν όσα περισσότερα παιδιά γίνεται αυτό που μοιάζει η μοναδική ελπίδα για ασφαλέστερους δρόμους στον τόπο μας.

Κάθισα λοιπόν στο αμαξίδιο μου, μπήκα στο αμάξι παρέα με συνοδοιπόρους, πήρα το κόμικς για σύμμαχο μου και άρχισα να γυρνάω τα σχολεία της Θεσσαλονίκης μιλώντας στα παιδιά για τα βιώματα μου και τον αγώνα που δίνω εδώ και χρόνια, ένας αγώνας που θα κερδηθεί μονάχα με την βοήθεια τους. Μακάρι μια μέρα ο αγώνας αυτός να φτάσει στα σχολεία όλης της Ελλάδος, για την ώρα όμως γίνεται μια πολύ σημαντική αρχή.”

 

Και ενώ εξακολουθεί να απουσιάζει από τα σχολεία το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, ο Δημήτρης ανέλαβε δράση μόνος του. Μάλλον, όχι μόνος του, αλλά με τη βοήθεια ενός κόμικ, μαζί με το οποίο προσπαθεί να επισκέπτεται όσα περισσότερα σχολεία. Τίτλος του το «Λέμε STOP στην οδική ανασφάλεια – ένα κόμικ για την κυκλοφοριακή αγωγή» και σίγουρα έδωσε διέξοδο στα όσα ο ίδιος ήθελε να πει στα παιδιά με τρόπο έξυπνο και ευρηματικό για να τα βοηθήσει να δουν σοβαρά και υπέυθυνα το θέμα της οδικής σφάλειας.

 

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr, «από την πρώτη στιγμή το κόμικ τραβάει την προσοχή των παιδιών, τα καθηλώνει και στο τέλος υπάρχει μια ανατροπή που τους συγκλονίζει, με τέτοιον τρόπο, ώστε να θέλουν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι και να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα», συμπληρώνει. Έτσι, με απλό, διασκεδαστικό και μοντέρνο τρόπο, τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τις αιτίες και τις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων, να πάρουν συμβουλές για τη σωστή συμπεριφορά τόσο των πεζών, όσο και των οδηγών στους δρόμους, να τις χρησιμοποιήσουν όταν «πιάσουν τιμόνι», ακόμα και να συμβουλέψουν τους γονείς τους που οδηγούν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για τη δεύτερη επανέκδοση του συγκεκριμένου κόμικ, το οποίο μοιράζει ο ίδιος πάντα δωρεάν στα σχολεία που επισκέπτεται και αφορά το όραμα του που είναι να γυρίσει όσα περισσότερα σχολεία μπορεί και να φτάσει παντού αυτή η προσπάθεια. Η πρώτη εκτύπωση – 20.000 αντίτυπα- παραχωρήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και τα μοιράζει η τροχαία.