Δούλευα κάθε καλοκαίρι από τα 16 μου – Γιατί θέλω ο γιος μου να κάνει το ίδιο

Δούλευα κάθε καλοκαίρι από τα 16 μου – Γιατί θέλω ο γιος μου να κάνει το ίδιο

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε, ότι οι έφηβοι που αναλαμβάνουν δουλειές μερικής απασχόλησης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κερδίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα για το μέλλον τους.

Συχνά ακούμε για παιδιά που εργάστηκαν από μικρή ηλικία παράλληλα με το σχολείο τους ή στις καλοκαιρινές διακοπές τους και κατάφεραν να χτίσουν μια επιτυχημένη καριέρα αργότερα στη ζωή τους.

Η παρακάτω ιστορία έρχεται για να επιβεβαιώσει και τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά και όλα τα παιδιά που εργάζονται από την εφηβεία τους.

Η Maria Reppas, Ελληνίδα μαμά ενός αγοριού που ζει στην Αμερική, περιγράφει τι κέρδισε από την εργασία της ως έφηβη και γιατί θα πρότεινε σε όλα τα παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

«Όταν ήμουν 16 ετών ξεκίνησα να δουλεύω  σε ένα εστιατόριο στη γειτονιά μου, το οποίο εξυπηρετούσε κυρίως ηλικιωμένους. Αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως ευκαιρία να κερδίσω μερικά χρήματα, για εμένα εξελίχθηκε σε μια εμπειρία γνώσης σε σχέση με τον εργασιακό χώρο, η οποία με ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Το να εργάζομαι λίγες ώρες την εβδομάδα με δίδαξε την ιεραρχία, τη σημασία του να συνομιλώ σωστά με τους άλλους, την ταπεινοφροσύνη και την υπομονή.

Σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια δουλειάς, παρατηρώ – μετ’ εκπλήξεώς μου – ότι πολλά νέα παιδιά δεν έχουν κανένα τέτοιο χαρακτηριστικό. Η νεανική τους υπεροψία και άγνοια πραγματικά βλάπτει την επαγγελματική τους πορεία.

Το να πάρουν ένα πτυχίο δεν σημαίνει, ότι απέκτησαν και πείρα. Δεν σημαίνει, ότι γνωρίζουν αυτόματα πώς είναι τα εργασιακά περιβάλλοντα και τι να περιμένουν. Και ενώ οι καταστάσεις στους εργασιακούς χώρους ποικίλλουν, υπάρχουν μερικοί άγραφοι, κοινωνικοί κανόνες που ακολουθούν όλοι.

Όταν δεν ενθαρρύνουμε τους εφήβους μας να δουλέψουν από νωρίς, μετατρέπουμε την πρώτη επαγγελματική τους εμπειρία στην πρώτη τους φορά για όλα: ακρίβεια, συνέπεια, διαχείριση καταστάσεων, κατανόηση οικονομικών καταστάσεων, υπομονή και διεκδίκηση.

Η εργασία όταν συνδυάζεται με τη γνώση γίνεται μια αρκετά ευχάριστη εμπειρία.

Μια δουλειά σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εκθέτει τους εφήβους σε όλες τις παραπάνω καταστάσεις σταδιακά και με ομαλό τρόπο. Το να ρωτήσω την μητέρα μου στα 16 μου χρόνια τι είναι οι “ασφαλιστικές εισφορές” με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τα πράγματα από όσο θα καταλάβαινα στα 26 μου – χωρίς να έχω ξαναδουλέψει – γιατί τα χρήματα που τελικά μένουν στον λογαριασμό μου στην τράπεζα δεν είναι όσα υπολόγιζα.

Κι όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αρχικά, το να βρεις την ισορροπία σου ανάμεσα στο σχολείο, τη δουλειά και τις εξωσχολικές δραστηριότητες ως έφηβος κάνει την μετάβαση στο κολλέγιο και την ενηλικίωση πολύ πιο εύκολη.

Για να είμαι ξεκάθαρη, δεν επικροτώ την παιδική εργασία ούτε την πλήρη απασχόληση στην εφηβεία. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να ζουν πιο ανέμελα από τους ενήλικες και οι δουλειές που θα επιλέγουν να ενέχουν όσο γίνεται λιγότερο ρίσκο.

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είναι αναμενόμενο να κάνουν λάθη. Είναι απλώς παιδιά και όχι ενήλικες με παχυλούς μισθούς  και ανεξαρτησία. Οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και των κολλεγίων δεν έχουν την ίδια ελευθερία, γι’ αυτό και συχνά γίνονται στόχοι “παράξενων” αφεντικών.

Το αντεπιχείρημα των γονέων

Οι περισσότεροι γονείς που αρνούνται να δεχθούν, ότι τα παιδιά τους χρειάζεται να δουλέψουν από νωρίς υποστηρίζουν ότι τα ανέμελα χρόνια τους είναι λίγα. Είναι προτιμότερο, λένε, να ζήσουν όσο προλαβαίνουν χωρίς ευθύνες και πιέσεις.

Σε έναν βαθμό αυτό είναι αλήθεια. Το να δουλεύεις, όμως, 10 ώρες την εβδομάδα και τα χρήματα να μένουν αποκλειστικά σε εσένα δεν είναι το ίδιο με το να δουλεύεις 40 ώρες και να πρέπει με τα κέρδη σου να ξεπληρώσεις λογαριασμούς και να καλύψεις ζωτικές σου ανάγκες.

Ο γιος μου είναι τώρα 2 ετών. Θα ήθελα να αρχίσει να εργάζεται όσο βρίσκεται κάτω από τη στέγη μου για να μπορέσω να τον διδάξω τι να κάνει αν το αφεντικό του δεν του φέρεται σωστά. Για να του δείξω πόσο εύκολα τα χρήματα …εξατμίζονται, για να του πω πώς να αντιμετωπίζει μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.

Η καθοδήγησή μου ως γονιός θα είναι ίδια και για τις προσωπικές του σχέσεις ή την οδήγηση.

Οι γονείς θα έπρεπε να εκμεταλλεύονται τον πολύτιμο χρόνο που έχουμε με τα παιδιά μας για να τα προετοιμάσουν να ζήσουν μια ανεξάρτητη και παραγωγική ενήλικη ζωή.

Οι νεαροί ενήλικες βιώνουν ένα πολύ έντονο σοκ όταν εισέρχονται στον εργασιακό χώρο. Γιατί εμείς να μην μειώσουμε αυτό το άγχος όσο μπορούμε; Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνουμε αυτό είναι να τους βοηθήσουμε να βρουν δουλειά αμέσως μόλις γίνουν 16!».  

πηγή: scarymommy.com

Ροή Ειδήσεων