Δύο εύκολες συνταγές που θα κάνουν τα παιδιά να φάνε μπρόκολο

Δύο εύκολες συνταγές που θα κάνουν τα παιδιά να φάνε μπρόκολο

Η κατανάλωση μπρόκολου ευνοεί την καλή υγεία και μπορεί περιορίσει τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, είναι μία τροφή που αξίζει να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή τόσο τη δική μας, όσο και των παιδιών.

Το μπρόκολο είναι λαχανικό πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, της βιταμίνης C, της βιταμίνης Κ, του σιδήρου και του καλίου. Εξίσου σημαντικό, είναι ότι το μπρόκολο μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο.

Μάλιστα σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm), ερευνητές και ερευνήτριες έδειξαν πως μια διατροφή ελλιπής στα συστατικά του μπρόκολου μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές αλλεργίες.

Μπροκολοκεφτέδες με κασέρι

Υλικά

  • 400 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 90 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουτ. γλυκού κάρι
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο, αποξηραμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και το βράζουμε για 6΄-7΄, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο για να κρυώσει στιγμιαία και να κρατήσει το πράσινο χρώμα του. Σουρώνουμε το μπρόκολο και το ψιλοκόβουμε. Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μπρόκολο μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κασέρι, το αυγό, το κάρι, το αλεύρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 30΄.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, πλάθουμε τους μπροκολοκεφτέδες σε σχήμα της αρεσκείας μας. Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία ρίχνουμε λάδι και περιμένουμε για 2΄-3΄ μέχρι να ζεσταθεί. Τηγανίζουμε τους μπροκολοκεφτέδες περίπου 2΄-3΄ από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις τους βγάλουμε από το τηγάνι, τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί για να αφήσουν το περιττό λάδι. Τους σερβίρουμε ζεστούς με ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι.

Βίδες με μπρόκολο, φέτα και ρίγανη

Υλικά

  • 1 πακέτο βίδες (Ζυμαρικό)
  • 1 μικρό μπρόκολο
  • 1 – 2 σκελίδες σκόρδου
  • φρέσκια ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 150 γραμμάρια φέτα
  • ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τα ζυμαρικά με μπρόκολο, φέτα και ρίγανη, ζεματίζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου για 5 λεπτά σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Τα σουρώνουμε.Στο νερό μέσα στο οποίο βράσαμε το μπρόκολο ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε στην αρχή τις σκελίδες του σκόρδου και τις σοτάρουμε για μισό λεπτό, ίσα να αρωματιστεί το λάδι. Πετάμε τις σκελίδες και προσθέτουμε το μπρόκολο.Το φέρνουμε 1-2 βόλτες να λαδωθεί καλά και να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τη φέτα, τη ρίγανη και την πάπρικα. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με μπρόκολο, φέτα και ρίγανη με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το μπρόκολο:

  • Θα το βρούμε στην αγορά από το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Το μπρόκολο ευνοείται από την υγρασία και θέλει καλό πότισμα.
  • Το φρέσκο μπρόκολο ξεχωρίζει από το χρώμα του –το κιτρινωπό χρώμα της κεφαλής δείχνει ότι έχουν ανοίξει τα μπουμπούκια του– και το κρουστό της σάρκας του· αν σπάσουμε ένα βλαστάρι, θα χωριστεί από το υπόλοιπο με ένα καθαρό «κρακ».
  • Καλό είναι να καταναλώνεται όσο γίνεται πιο σύντομα από την αγορά του, ενώ, αν θελήσουμε να το συντηρήσουμε, το τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε σακούλα με τρύπες, ώστε να αερίζεται.

Διαβάστε επίσης:

4 συμβουλές που πρέπει να δώσετε στα παιδιά πριν πάτε στη θάλασσα

Κερατσίνι: Ζητάει συγγνώμη από τα παιδιά του ο 50χρονος γυναικοκτόνος

Τροφική δηλητηρίαση στη Λαμία – Μητέρα μαθητή: «Δεν μπορεί να είναι τυχαία η φωτιά, σήμερα θα γινόταν έλεγχος»

Ροή Ειδήσεων