ΕΦΕΤ: Ανακαλείται επικίνδυνο φύλλο κρούστας λόγω μούχλας

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται επικίνδυνο φύλλο κρούστας λόγω μούχλας

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε τη διακίνηση φύλλου κρούστας στο οποίο διαπιστώθηκε ανάπτυξη εστιών μούχλας (ευρωτίαση) στην επιφάνεια του προϊόντος.

Αυτό είναι το φύλλο κρούστας που ανακαλείται:

Πρόκειται για το προϊόν “ΦΥΛΛΟ ΑΧΑΪΚΗ – Φύλλο Κρούστας για Γλυκά και Πίτες”, σε συσκευασία των 250g και 500g, με ημερομηνία λήξης 30/9/19. Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία ΦΥΛΛΟ ΑΧΑΪΚΗ Ο.Ε. με έδρα στη Σολωμού 27, Δεμένικα, Πάτρα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση της εν λόγω παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

 

Δείτε το κείμενο της ανάκλησης πατώντας εδώ

 

Τι θα συμβεί αν φάτε τρόφιμα που έχουν πιάσει μούχλα

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ελάχιστες οι φορές που επιτρέπεται να καταναλώσουμε φαγητό που έχει πιάσει μούχλα, ακόμα και αν οπτικά, φαίνεται εντάξει. Όπως λένε, όταν το τρόφιμο ή το φαγητό μουχλιάσει σε μια περιοχή, δε σημαίνει ό,τι έχει χαλάσει μόνο εκεί, αλλά ό,τι η μούχλα έχει προχωρήσει πιο βαθιά και ας μη διακρίνεται αλλοίωση στο υπόλοιπο τμήμα.

Η έκθεση σε τέτοιους είδους τροφές, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς οι μούχλα παράγει ένα είδος ουσιών, τις μυκοτοξίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλεργίες, αλλά και να ρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, μια εξ αυτών των μυκοτοξινών, η αφλατοξίνη, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο.

Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να εντοπίζουμε τη μούχλα μόνο μέσω της οπτικής επαφές με τα τρόφιμα και όχι με την όσφρηση, καθώς κινδυνεύουμε να εισπνεύσουμε σπόρια μούχλας.  Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να καταλάβετε αν μια τροφή έχει πιάσει μούχλα, τότε δείτε αν μοιάζει βρεγμένη και αν ναι, πετάξτε την διότι έχει αρχίσει να σαπίζει.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, όπου η μούχλα δεν καταστρέφει ολόκληρο το τρόφιμο. Τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα, το τσένταρ και το ελβετικό κίτρινο τυρί είναι ασφαλή στην κατανάλωση, διότι συνήθως η μούχλα είναι κυρίως τοπική.  Αυτό που έχετε να κάνετε στην προκειμένη περίπτωση, είναι να κόψετε το αλλοιωμένο σημείο, σε βάθος 2,5 εκατοστών από το υπόλοιπο τρόφιμο, ώστε να το καθαρίσετε.  Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των σκληρών αλλαντικών, όπως το σαλάμι και το καπνιστών ζαμπόν. Η μούχλα δεν καταφέρνει να εισχωρήσει βαθιά, όμως τα κομμάτια που θα κόψετε, φροντίστε να τα πετάξετε απευθείας στα σκουπίδια και όχι στο νεροχύτη ή να τα αφήσετε στο τραπέζι, διότι έτσι κινδυνεύετε από την εξάπλωση σποριών της.