Εύκολες δραστηριότητες συντονισμού ματιού-χεριού: Πώς βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών μας

Εύκολες δραστηριότητες συντονισμού ματιού-χεριού: Πώς βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών μας

Η ενσωμάτωση δραστηριοτήτων συντονισμού ματιού-χεριού στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την ανάπτυξή του.

Τι είναι ο συντονισμός ματιού-χεριού;

Ο συντονισμός χεριού-ματιού είναι μια πολύ σύνθετη γνωστική ικανότητα που απαιτεί πρακτική και υπομονή. Είναι ουσιαστικά μια σύνδεση μεταξύ των οπτικών και κινητικών συστημάτων μας.

Όταν ένα παιδί πιάνει με επιτυχία μια μπάλα, χρησιμοποιεί τις οπτικές πληροφορίες που λαμβάνει από τα μάτια του για να μετακινήσει τα χέρια του στα σωστά σημεία.

Ευτυχώς, τα παιδιά είναι πολύ ευπροσάρμοστα και μπορούν εύκολα να βελτιώσουν το συντονισμό χεριού-ματιού με απλές δραστηριότητες στο σπίτι.

Σημασία του συντονισμού ματιού-χεριού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο συντονισμός ματιού-χεριού είναι σημαντικός για τα παιδιά.

Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

Βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες
Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν καλύτερο συντονισμό χεριού-ματιού είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες σε τυποποιημένες εξετάσεις μαθηματικών.

Σωστός γραφικός χαρακτήρας
Ο ισχυρός συντονισμός χεριού-ματιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις δεξιότητες γραφής ενός παιδιού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια μας στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό μας σχετικά με το πού και πώς να μετακινήσουμε τα χέρια και τα δάχτυλά μας καθώς γράφουμε γράμματα και λέξεις σε όλη τη σελίδα.

Βελτιωμένη αθλητική απόδοση
Ο συντονισμός χεριού-ματιού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε σωματικής δραστηριότητας. Όσο καλύτερα γίνονται τα παιδιά σε αυτή τη δεξιότητα, τόσο πιο πιθανό είναι να υπερέχουν στον αθλητισμό. Παρόλο που ο αθλητισμός δεν είναι για όλους, η ενθάρρυνση των παιδιών να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες συμβάλλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Δεξιότητες ανάγνωσης
Οι δεξιότητες οπτικής παρακολούθησης αποτελούν σημαντικό μέρος της εκμάθησης ανάγνωσης και αναπτύσσονται μέσω δραστηριοτήτων συντονισμού ματιού-χεριού.

Δραστηριότητες συντονισμού ματιού-χεριού

Δοκιμάστε να συμπεριλάβετε μερικές από αυτές τις δραστηριότητες συντονισμού ματιού-χεριού στην καθημερινή τους ρουτίνα. Όσο περισσότερο εξασκούνται τα παιδιά, τόσο αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της γραφής, της ανάγνωσης και των μαθηματικών δεξιοτήτων του παιδιού σας.

Μαγειρεύοντας μαζί

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από το μαγείρεμα με το παιδί σας.Καθώς τα παιδιά μετρούν, προσθέτουν και αναμιγνύουν τα συστατικά, αναπτύσσουν συντονισμό χεριού-ματιού και πρώιμες μαθηματικές δεξιότητες.Όσο νωρίτερα μπορείτε να αρχίσετε να μαγειρεύετε με το παιδί σας, τόσο το καλύτερο! Ο μεγαλύτερος γιος μου λατρεύει να μαγειρεύει μαζί μου από τότε που ήταν 18 μηνών!

Ψάρεμα φυσαλίδων

Αυτό είναι το αγαπημένο παιχνίδι του δίχρονου γιου μου. Το αγαπάει τόσο πολύ που παίζουμε σχεδόν κάθε μέρα! Απλά φυσάω τις φυσαλίδες και του δίνω την απόχη. Χρησιμοποιεί το ραβδί για να προσπαθήσει να πιάσει τις αιωρούμενες φυσαλίδες. Λατρεύω αυτή τη δραστηριότητα για το συντονισμό χεριού-ματιού, επειδή το παιδί πρέπει να είναι ήρεμο και ακριβές καθώς προσπαθεί να πιάσει τις μικρές φυσαλίδες πίσω στην απόχη.

Βελάκια μπαλονιών

Οι δραστηριότητες με μπαλόνια είναι εξαιρετικά διασκεδαστικές και ελκυστικές για τα παιδιά. Μια από τις αγαπημένες μας δραστηριότητες είναι τα βελάκια με μπαλόνια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουτί από χαρτόνι, μπαλόνια, ταινία και βελάκια (ακόμη και οι πέτρες λειτουργούν).

Κολλήστε μερικά φουσκωμένα μπαλόνια στο χαρτόνι και βάλτε το παιδί σας να ρίξει τα βελάκια (ή τις πέτρες) για να προσπαθήσει να σκάσει τα μπαλόνια.

Παιχνίδια κατασκευής

Είτε πρόκειται για πλακάκια, Lego και άλλα, το παιχνίδι κατασκευής είναι πολύ ευεργετικό για την ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά στοιβάζουν και κατασκευάζουν πράγματα μαθαίνουν πώς να βελτιώσουν το συντονισμό χεριού-ματιού και τις λεπτές κινητικές δεξιότητές τους.

Μουσικό όργανο

Μια μελέτη από το Journal of Neuroscience διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μαθαίνουν ένα όργανο πριν από την ηλικία των 7 ετών έχουν καλύτερο συντονισμό λόγω των ισχυρών συνδέσεων που γίνονται μεταξύ των κινητικών και αισθητηριακών περιοχών του εγκεφάλου. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η μουσική είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών.

Πηγή: https://playtodevelop.com

Διαβάστε επίσης:

Πέντε τρόποι για να βοηθήσετε το ντροπαλό παιδί να κοινωνικοποιηθεί

Εγκυμοσύνη και ζέστη: Κίνδυνοι και τρόποι προστασίας

Μάθετε στα παιδιά την αξία της Ανακύκλωσης με αυτά τα 7 διασκεδαστικά παιχνίδια!