Εγκυμοσύνη μετά από αποβολή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εγκυμοσύνη μετά από αποβολή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μεγάλο ποσοστό γυναικών αποβάλλει πολλές φορές πριν διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη τους. Επίσης, αρκετά ζευγάρια βιώνουν την απώλεια του παιδιού, πριν ωριμάσει η ιδέα μέσα τους ότι θα γίνουν γονείς. Πόσο πρέπει λοιπόν να περιμένει ένα ζευγάρι μετά την αποβολή, ώστε να προσπαθήσει ξανά; Τι πρέπει να προσέχουν στην επόμενη εγκυμοσύνη;

Γράφει ο Dr. Νικόλαος Ναούμ Μ.D. Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος

Το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει μετά από μια αποβολή, ώστε να κάνετε ξανά προσπάθειες για παιδί, είναι θα λέγαμε ασαφές. Αρκετοί ιατροί υποστηρίζουν, ότι η γυναίκα μόλις ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ, είναι έτοιμη να προσπαθήσει ξανά να μείνει έγκυος. Οι παλαιότεροι ιατροί αναφέρουν ότι το ζευγάρι θα πρέπει να περιμένει ένα διάστημα 6 μηνών πριν δοκιμάσει ξανά να τεκνοποιήσει, μιας και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ευνοϊκή εξέλιξη στην εγκυμοσύνη.

Η αλήθεια θα λέγαμε είναι κάπου στη μέση! Το μεγαλύτερο ρόλο παίζουν το ιστορικό της γυναίκας, η ηλικία της, η γυναικολογική υγεία, το πότε έγινε η αποβολή ώστε να έχει επιστρέψει η μήτρα στην πρότερη κατάσταση και φυσικά η ψυχολογία της, ώστε να βγει ασφαλές συμπέρασμα για το πότε είναι έτοιμη να τεκνοποιήσει ξανά.

Είναι γεγονός ότι μια εγκυμοσύνη μετά από αποβολή, θεωρείται αυτομάτως «υψηλού κινδύνου». Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη σας ή ότι μειώνονται οι πιθανότητες να γεννήσετε φυσιολογικά το παιδί σας. Απλώς, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ιστορικό αποβολών θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο, να ξεκουράζεστε αρκετά και να επιλέγετε μια ισορροπημένη διατροφή, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές του ιατρού σας.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίσατε περισσότερες από 1-2 αποβολές, τις λεγόμενες «καθ’ έξιν» αποβολές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσετε πρώτα τη ρίζα του προβλήματος πριν προχωρήσετε σε προσπάθεια τεκνοποίησης, ώστε να μην αποβεί και αυτή άκαρπη.