Έκκληση των διευθυντών: Ελέγξτε τα σχολικά κτίρια πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα – Η ασφάλεια των μαθητών πρώτο μέλημα

Έκκληση των διευθυντών: Ελέγξτε τα σχολικά κτίρια πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα – Η ασφάλεια των μαθητών πρώτο μέλημα

Το σημαντικό θέμα της καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων και της ασφάλειας μαθητών και διδασκόντων, ενόψει έναρξης της σχολικής επαναφέρουν οι διευθυντές των σχολείων.

Η πτώσης της ψευδοροφής στην αίθουσα της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βαρνάβα πριν από λίγες μέρες αλλά και τα κατά το παρελθόν περιστατικά φωτιάς, τα χαλασμένα καλοριφέρ, η έλλειψη φωτισμού, οι διακοπές ρεύματος κ.α , ανάγκασαν τους διευθυντές να στείλουν σχετική επιστολή στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών ζητώντας:

  • Nα γίνει άμεσα ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας.
  • Να εκδοθούν Πιστοποιητικά καταλληλότητας.
  • Πιστοποιητικά Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης.
  • Πιστοποιητικά Πυρασφάλειας και
  • θέσπιση Μητρώου Ελέγχων, Επισκευών και Συντήρησης με ευθύνη των Δήμων, για όλα τα σχολικά κτίρια.

Είναι γεγονός ότι τα σχολικά κτίρια «υποφέρουν» από μακροχρόνιας έλλειψη συντήρησης με αποτέλεσμα διαρκώς να έχουμε επικίνδυνα περιστατικά για τη ζωή των παιδιών και των εργαζομένων. Η κατάρρευση οροφών, οι πλημμυρισμένες αίθουσες είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο με αποκορύφωμα την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού σχολείου Σερρών το 2022 και τον τραγικό θάνατο 12χρονου μαθητή. Η έκρηξη έγινε την ώρα του διαλείμματος. Η πόρτα πετάχτηκε 40 μέτρα με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον μαθητή της ΣΤ’ Δημοτικού και να τον τραυματίσει θανάσιμα. Τραυματίστηκαν δύο ακόμα παιδιά, έξι και έντεκα ετών.

Η ανακοίνωση των Διευθυντών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή το γεγονός της πτώσης της ψευδοροφής στην αίθουσα της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βαρνάβα, η οποία είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και κάτω από την οποία για πολλούς μήνες μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν μάθημα, και ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, επαναφέρει για μια ακόμα φορά, το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της ασφάλειας των σχολικών κτηρίων, και έχει να επισημάνει τα εξής:

1. Εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών στο χώρο των σχολείων, καθώς το παραπάνω περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε πολλά παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν, τα οποία είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ελλιπούς συντήρησης των σχολικών κτηρίων.

2. Καλεί τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για:

α. Έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας, Πιστοποιητικού Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης, Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας και θέσπιση Μητρώου Ελέγχων, Επισκευών και Συντήρησης με ευθύνη των Δήμων, για όλα τα σχολικά κτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί είναι σπουδαίο δώρο για τα παιδιά μας να τα μεγαλώνουμε χωρίς να τους φωνάζουμε

Χανιά: Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα εμπορίας βρεφών – Η παρέμβαση της Εθν. Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Έτσι σώθηκε η 4χρονη που ξέχασε κλειδωμένη σε ΙΧ ο μπαμπάς – Ημιλιπόθυμη και ιδρωμένη την βρήκαν (video)

Ροή Ειδήσεων