6ος μήνας εγκυμοσύνης – 21η 22η 23η 24η εβδομάδα κύησης

6ος μήνας εγκυμοσύνης – 21η 22η 23η 24η εβδομάδα κύησης

 

Γράφει ο Θάνος Παράσχος, Ειδικός Υπογονιμότητας, Διευθυντής EmBIO Medical Center

6ος μήνας κύησης

Μηνιαίες Εξετάσεις Κύησης

Γενική αίματος
Γενική ούρων
Σάκχαρο
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Μέτρηση σωματικού βάρους
Τοξόπλασμα IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα, κάτι που θα έχει φανεί στον προγεννητικό έλεγχο)
CMV IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα)

Επιπλέον:

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης (σε κάθε επίσκεψη)

Την 21η-22η εβδομάδα γίνεται το Υπερηχογράφημα Β Επιπέδου από μαιευτήρες με εξειδίκευση υπερηχογραφιστή εμβρυομητρικής. Με αυτή την εξέταση ελέγχονται οι κοιλίες του εγκεφάλου του εμβρύου, η ανατομία, η φυσιολογία, το στομάχι, η ουροδόχος κύστη και το ρινικό οστό.

Γύρω στην 24η εβδομάδα της κύησης συστήνεται η μέτρηση του μήκους του τραχήλου υπερηχογραφικά (διακολπικά), προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα οι περιπτώσεις με υψηλό κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Σημείο υψηλού κινδύνου θεωρείται το μήκος τραχήλου που είναι μικρότερο από 3 εκατοστά, ιδίως με συνύπαρξη προβολής του αμνιακού σάκου στο έσω τραχηλικό στόμιο. Συστήνεται, έστω και καθυστερημένα, περίδεση του τραχήλου, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό.

Η ανάπτυξη του εμβρύου

22η Εβδομάδα

Από την 22η εβδομάδα σχηματίζεται ένα χνούδι που καλύπτει το δέρμα του εμβρύου και διατηρεί τη θερμοκρασία του στο σωστό επίπεδο. Αυτό το χνούδι εξαφανίζεται πριν από τον τοκετό ή αμέσως μετά.

Την 22η εβδομάδα το μέγεθος του εμβρύου φτάνει στα 27 εκατοστά.

Μεταξύ 16ης και 22ης εβδομάδας θα αρχίσετε να νιώθετε τις πρώτες κινήσεις του μωρού.

23η-30ή Εβδομάδα

Οι κινήσεις του μωρού πλέον είναι πιο έντονες και αντιληπτές. Το έμβρυο ανταποκρίνεται στο άγγιγμα και στους ήχους.

Οι αλλαγές στο σώμα σας  

Επιδερμίδα

Από την 20ή εβδομάδα της κύησης μπορεί να προκύψουν κάποιες μελαχρωματικές αλλαγές στην επιδερμίδα της εγκύου.

Ιδιαίτερα στις εγκύους με σκουρόχρωμη επιδερμίδα πιθανόν να αλλάξουν χρώμα οι θηλές, δηλαδή να γίνουν πιο σκούρες, πιο μεγάλες και εμφανείς. Η θηλαία άλως γύρω από τη θηλή, μπορεί να διευρυνθεί αρκετά. Μια σκούρα γραμμή μπορεί να εμφανιστεί κάτω από τη μέση γραμμή του θώρακα και της κοιλιάς.
Στις εγκύους με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα πιθανόν να παρουσιαστούν χρωματικές αλλαγές στο πρόσωπο, όπως κηλίδες ή πανάδες. Με την έκθεση στον ήλιο ίσως προκληθούν διάφορα δερματικά προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Πριν εκτεθείτε στον ήλιο χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό κατάλληλο για την επιδερμίδα σας.

Ραγάδες

Λόγω της διάτασης του δέρματος είναι πιθανό να προκύψουν ραγάδες στην κοιλιά, στο στήθος και στους μηρούς. Σε αυτό παίζει ρόλο η σύσταση του δέρματος, το μέγεθος της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη, αλλά και η διατροφή της γυναίκας πριν από και κατά την εγκυμοσύνη. Επειδή οι ραγάδες όταν παρουσιαστούν μένουν μόνιμα, καλό θα είναι να πάρετε κάποιες προφυλάξεις για να τις αποφύγετε, όσο γίνεται.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Χρησιμοποιείτε προληπτικά τις ειδικές κρέμες για την πρόληψη ραγάδων εγκυμοσύνης.

Φροντίστε να κοιμάστε καλά.

Παίρνετε βιταμίνη C, που βοηθά στη σύσταση του κολλαγόνου.

Μην καπνίζετε.

Αποφεύγετε το άγχος.

Μαλλιά

Τα μαλλιά κατά την κύηση είναι συνήθως γυαλιστερά και η τρίχα πιο σκληρή. Μετά τη γέννα πιθανόν να παρουσιαστεί έντονη τριχόπτωση, η οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητική.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα συμβαίνει αρκετά συχνά στην περίοδο της κύησης. Οφείλεται στην συμπίεση του μέσου νεύρου και εκδηλώνεται με διαταραχή της αισθητικότητας και πρήξιμο στα δάκτυλα, άλγος κατά την κάμψη του καρπού και ατροφία των μυών της παλάμης.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Για την για ελάττωση του οιδήματος ο γυναικολόγος μπορεί να σας χορηγήσει διουρητικά. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να φορέσετε ειδικούς νάρθηκες στα χέρια σας. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται κατά τη λοχεία.

Διατροφή

Καθαρίζετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά από κάθε ίχνος χώματος.

Βράζετε ή τηγανίζετε επαρκώς τα αβγά μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος να στερεοποιηθούν για να αποφευχθεί ο κίνδυνος από σαλμονέλα.

Τρώτε τροφές με αντιοξειδωτική δράση (μαρούλι, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, σπανάκι, φράουλες, κόκκινα σταφύλια, γιαούρτι, κρεμμύδι κ.ά.)

Γυμναστική και άσκηση τον έκτο μήνα 

Εκτός από το περπάτημα και την κολύμβηση σε καθαρή θάλασσα, μπορείτε να ακολουθείτε κάποιο ειδικό πρόγραμμα ήπιας γυμναστικής για εγκύους (yoga ή pilates), με τις εξής προϋποθέσεις:
Να γυμναζόσασταν για αρκετό διάστημα πριν μείνετε έγκυος.
Να μην είναι έντονη και κουραστική η άσκηση και να γίνεται ήπια, χωρίς απότομες κινήσεις.
Να μην έχετε αιμορραγία ή άλλες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας.
Να γυμνάζεστε με την παρακολούθηση ειδικά εκπαιδευμένης γυμνάστριας.

Σεξ τον έκτο μήνα κύησης 

Οι γυναίκες που εγκυμονούν και ανήκουν στην κατηγορία κύησης χαμηλού κινδύνου μπορούν να απολαύσουν τις σεξουαλικές επαφές χωρίς να θέτουν το μωρό τους σε
οποιοδήποτε κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, σε περιπτώσεις όπως αιμορραγία, ανεπάρκεια τραχήλου ή άλλες επιπλοκές θα πρέπει αποφεύγεται η ερωτική επαφή.

emBIO Medical Center
Εθν. Αντιστάσεως 77,

15231 Χαλάνδρι,

Τηλ. 210 6774179

www.ivf-embryo.gr

Ροή Ειδήσεων