Ελάτε να απολαύσουμε την μερική έκλειψη ηλίου στο Αστεροσκοπείο Αθήνας – Απολαύστε την και μέσω YouTube!

Ελάτε να απολαύσουμε την μερική έκλειψη ηλίου στο Αστεροσκοπείο Αθήνας – Απολαύστε την και μέσω YouTube!

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και στην Πεντέλη μας καλούν να παρατηρήσουμε ένα ξεχωριστό φυσικό φαινόμενο!

Η μερική έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή και από την χώρα μας

Στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στον περιβάλλοντα χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας και σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι», θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης.
Το τηλεσκόπιο Δωρίδη θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, όπου στον εσωτερικό χώρο θα πραγματοποιείται προβολή φωτογραφιών από προηγούμενες ηλιακές εκλείψεις που έχουν παρατηρηθεί από Έλληνες αστροφωτογράφους ανά τον κόσμο.
Στον εξωτερικό χώρο, μαζί με τα φορητά τηλεσκόπια, θα είναι τοποθετημένη και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι επίσης και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του Ηλίου.
Η προσέλευση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τι ώρα θα γίνει ορατό το εντυπωσιακό φαινόμενο στην Ελλάδα

Το φαινόμενο ξεκινά στις 12:36. Το μέγιστο της κάλυψης του ηλιακού δίσκου από την σκιά της Σελήνης (κατά 26,23%) θα πραγματοποιηθεί στις 13:43. Το φαινόμενο ολοκληρώνεται στις 14:51.

Στην κεντρική Ελλάδα και την Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά, με τη μέγιστη κάλυψη που θα αγγίξει το 46% να αναμένεται στις 13:43. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Για όσους δεν θα καταφέρουν να βρίσκονται  στο Αστεροσκοπείο στο Θησείο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά, όπως θα το παρουσιάσουν οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης, σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Απολαύστε το και μέσω YouTube

Η μετάδοση θα γίνει από το κανάλι στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=XHnCnC1cOgk όπου θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση των ηλιακών εκλείψεων από ηλιακούς φυσικούς και ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ στις 12:10 και θα συνεχίσει με την μετάδοση της μερικής έκλειψης Ηλίου, όπως θα παρατηρείται μέσα από το φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης.
* Μεγάλη προσοχή προς όλους: Δεν παρατηρούμε ποτέ τον Ήλιο κατευθείαν με γυμνό οφθαλμό, ούτε ακόμη και στην περίπτωση μιας έκλειψης, καθώς η ακτινοβολία του είναι επικίνδυνη για την όρασή μας!
** Περισσότερες πληροφορίες για την έκλειψη θα βρείτε και στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://www.timeanddate.com/eclipse/in/greece/athens

Διαβάστε επίσης:

Ημαθία: Ραγίζει καρδιές η γιαγιά της 15χρονης: “Η Κατερινούλα μου, η κούκλα, έφυγε. Το κομμάτιασε το κορίτσι μου”

«Η 12χρονη είναι παιδί, όπως κι εγώ»: Συγκλονίζει θύμα βιασμού στα 14 της από 45χρονο

Ροή Ειδήσεων