Ελλάδα 2020: Μολυσμένο το νερό στο Διμηνιό – Στο νοσοκομείο δύο παιδιά

Ελλάδα 2020: Μολυσμένο το νερό στο Διμηνιό – Στο νοσοκομείο δύο παιδιά

Ακούγεται εξωφρενικό, κι όμως στην Ελλάδα του 2020 βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο παιδιά στο νοσοκομείο, επειδή το νερό στην περιοχή του Διμηνιού στο Κιάτο Κορινθίας, είναι ακατάλληλο!

Αυτό πιστοποιήθηκε από τις αρχές, ενώ σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, και όπως φαίνεται σε φωτογραφίες, το νερό είναι μαύρο, με πολλά άλατα, ενώ έχουν βρεθεί και σκουλήκια μέσα σε αυτό.

Μάλιστα, οι κάτοικοι αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για όλες τις χρήσεις, καθώς με το νερό που έρχεται στις βρύσες τους δεν μπορούν να πλύνουν ούτε τα πιάτα τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μega, το νερό της περιοχής έστειλε στο νοσοκομείο και δύο αδερφάκια. Η θεία των παιδιών που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας εξαιτίας του νερού και είναι επόπτρια Δημόσιας Υγείας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» λέγοντας ότι το νερό είναι χάλια: «Στις οικίες που δεν έχουν εγκατάσταση φίλτρων, είναι το νερό όπως το βλέπετε στις εικόνες» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ειρήνη Γαλάνη, ενώ υπογράμμισε πως το πρόβλημα υπάρχει αρκετά χρόνια τώρα.

Όπως η ίδια συμπλήρωσε αναφορικά με το πώς νόσησαν τα παιδιά: «Το κοριτσάκι νόσησε στην πρώτη καραντίνα λίγο μετά το Πάσχα, με εμπύρετη γαστρεντερίτιδα από καμπυλοβακτήριο που βρίσκεται σε βρώμικα χέρια και μολυσμένο νερό. Το αδερφάκι της 3 ετών νόσησε πιο βαριά, με εμπύρετη γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα». Οι δε γιατροί παρότρυναν την οικογένεια να ελέγξει τον νερό που είναι από γεώτρηση.

Και τα δύο παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν και να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Στην περιοχή έχουν υπάρξει κιάλλα παρόμοια περιστατικά, ωστόσο δεν έχει έρθει καμία επίσημη απάντηση από τον δήμο και καμία ανακοίνωση να μην πίνουν οι κάτοικοι του χωριού το νερό.

Τα μόνο καλά νέα είναι, ότι έπειτα από τα τελευταία γεγονόταν, η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, αφού ακολούθησε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα.

Η απάντηση του Δημάρχου Σικυωνίων

Στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους για το νερό στο Διμηνιό ξεκαθαρίζοντας, αρχικά, ότι το νερό του Κιάτου και του Κάτω Διμηνιού είναι πόσιμο, προερχόμενο από τις πηγές της Στυμφαλίας, άριστης ποιότητας και απολύτως ασφαλές.

Αναφορικά, με το θέμα του Διμηνιού, ο δήμαρχος εξήγησε ότι εδώ και χρόνια είναι γνωστό σε όλους ότι η ποιότητα του νερού, στο συγκεκριμένο χωριό, είναι επιβαρυμένη και δεν χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση. Γι’ αυτό εξάλλου, ο δήμος προέβη σε δύο παράλληλες ενέργειες για την εξασφάλιση νερού και δη πόσιμου στους κατοίκους.

Α. Αρχικά, κατασκεύασε νέο δίκτυο το οποίο φέρνει νερό πόσιμο, από τις πηγές Σιέ του Μεγάλου Βάλτου και το διοχετεύει σε 10 κεντρικές βρύσες σε όλο το χωριό. Εκεί οι κάτοικοι μπορούν να προμηθευτούν νερό για ανθρώπινη κατανάλωση.

Β. Σχεδίασε, δρομολόγησε, εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις και κατασκευάζει δίκτυο ύδρευσης που θα φέρνει και σε όλα τα σπίτια του Διμηνιού νερό άριστης ποιότητας από τις πηγές της Στυμφαλίας. Το έργο είναι σε εξέλιξη, συμβασιοποιήθηκε μέσα στο 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 και να λύσει οριστικά το θέμα του νερού στο χωριό.

Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο ο δήμος Σικυωνίων έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την αντικατάσταση και του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Διμηνιό ώστε οι κάτοικοι να απολαμβάνουν μετά την υλοποίηση του έργου όλα τα οφέλη του καθαρού πόσιμου, τρεχούμενου νερού στις βρύσες τους.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, στην τοποθέτησή του εξήγησε ότι ανέλαβε έναν δήμο που δεν υδροδοτούταν στο 100% με πόσιμο νερό, και ως τώρα «υδροδοτήσαμε με πόσιμο καθαρό νερό από την πηγή Δρίζα της Στυμφαλίας το 95%», είπε εξηγώντας παράλληλα τη δυσκολία υλοποίησης και ως προς το κόστος και ως προς το χρόνο, που έχουν τέτοια εμβληματικά έργα.

https://www.megatv.com/embed/?p=2020248218

 

Ροή Ειδήσεων