Εμβόλια: Πώς φτάσαμε να αμφισβητούμε το μεγαλύτερο θρίαμβο της Ιατρικής

Εμβόλια: Πώς φτάσαμε να αμφισβητούμε το μεγαλύτερο θρίαμβο της Ιατρικής

Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού», την οποία διανύουμε, αλλά και την σοβαρότατη επιδημία  της ιλαράς που μαστίζει  αυτή τη στιγμή την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, μετρώντας ήδη 3 νεκρούς στην Ελλάδα, η παιδίατρος κ. Αννα Παρδάλη μιλά στο Infokids για τη σπουδαιότητα των εμβολίων, την τεράστια άγνοια του αντιεμβολιαστικού κινήματος, αλλά και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον πραγματικό κίνδυνο:

Τα τελευταία χρόνια,  με πρωτοβουλία αρχικά ευρωπαϊκών  ιατρικών επιστημονικών   εταιριών, καθιερώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, να εορτάζεται  η  Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών. Η εκδήλωση  καθοδηγείται και υποστηρίζεται τόσο από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ) όσο και από τη Unicef .

Η ανακάλυψη και εφαρμογή των εμβολίων θεωρείται το μεγαλύτερο επίτευγμα του περασμένου αιώνα και από τα σημαντικότερα έως  τώρα στην Ιστορία της Ιατρικής.  Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει, ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από νοσήματα, τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Η χρήση των εμβολίων οδήγησε στο  εξαφανιστούν  από το πλανήτη μας θανατηφόρες ασθένειες, όπως είναι για παράδειγμα η πανώλη, η ευλογιά, ο επιδημικός τύφος και ο άνθρακας.  Επιπλέον μπορούν να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα πρωτογενούς προφύλαξης από κάποιες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του ήπατος.

Η ευλογιά αποτελεί ήδη παρελθόν από το 1978, ενώ άλλες ασθένειες, όπως ο τύφος, ο τυφοειδής πυρετός, ο άνθρακας, η πανώλη, η διφθερίτιδα, η πολιομυελίτιδα και η λύσσα ευρίσκονται υπό έλεγχο και λίγα περιστατικά δηλώνονται κάθε χρόνο.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Με τα εμβόλια εισάγουμε στον οργανισμό τον ίδιο τον μικροοργανισμό (ιό ή μικρόβιο) νεκρό ή εξασθενημένο, ή αντιγόνο (“κομμάτι”) από τον μικροοργανισμό. Με τον τρόπο αυτό διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει δικά του αντισώματα, τα οποία κατευθύνονται εναντίον του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Έτσι εάν στο μέλλον προσπαθήσει να μπει στον οργανισμό μας  ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός, τα αντισώματα που ήδη υπάρχουν θα τον εξουδετερώσουν και δεν θα αρρωστήσουμε.

Και ενώ τα αποτελέσματα της χρήσης των εμβολίων, στη διάρκεια των τελευταίων δυο αιώνων,  είναι εντυπωσιακά, επιβεβαιωμένα και χαρακτηρισμένα σαν σαφή νίκη της Ιατρικής απέναντι σε σοβαρά και θανατηφόρα νοσήματα, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση μιας άποψης που εναντιώνεται σε αυτή την  αποδεδειγμένη εδώ και χρόνια  πρακτική, καταλαμβάνοντας την μορφή «κινήματος» που εξαπλώνεται…

Το κίνημα αυτό στράφηκε, λοιπόν, σε άλλες επουσιώδεις αναζητήσεις γύρω από τα εμβόλια  όπως οι παρενέργειές τους. 

Έδωσε, μάλιστα, τόσο μεγάλη σημασία σε αυτές, που δημιουργήθηκαν δυσανάλογα πλάστες εντυπώσεις  και οι οποίες, λόγω της ύπαρξης των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και κυρίως του ίντερνετ, διαδοθήκαν παντού.

Σχετικά με την αντιεμβολιαστική στάση των γονέων που έχει επικρατήσει να ονομάζεται «αντιεμβολιαστικό κίνημα», σύμφωνα με στοιχεία από διεθνή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “EbioMedicine”, με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του Imperial College του Λονδίνου, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας: Ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρεί, ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που είναι επιφυλακτικοί με τα εμβόλια.

Πού οφείλεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα;

 • Το ότι δεν βιώνουμε σήμερα, τα φοβερά λοιμώδη νοσήματα, απ’ τα όποια προστατεύουν τα εμβόλια μας έδωσε την ψευδαίσθηση, ότι δεν κινδυνεύουμε πια από αυτά!
 • Στη διάδοση από τα ΜΜΕ, αλλά κυρίως μέσω ίντερνετ, αφιλτράριστων και ατεκμηρίωτων πληροφοριών γύρω από τις παρενέργειες των εμβολίων, τις οποίες οι δέκτες-γονείς επεξεργάζονται όχι με τη λογική αλλά με το συναίσθημα. Αλλά και η προσπάθεια της ερμηνείας αυτών των πληροφοριών είναι συχνά αδύνατη χωρίς  ιατρικές γνώσεις από μη ειδικούς.
 • Κινήματα που έχουν να κάνουν με την εναλλακτική Ιατρική, την Ομοιοπαθητική, θεωρίες που έχουν να κάνουν με την επιστροφή στη Φύση, τη φυσική νόσηση, τη φυσική ίαση, εμπλέκονται σαν στάση ζωής στην συντήρηση αντιεμβολιαστικής στάσης.
 • Θεωρίες συνομοσιωλογίας! Στην ψυχοδιαστρωμάτωση του πληθυσμού υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι, σε επίπεδο διαδικτύου ειδικά, παράγουν τον δικό τους όγκο παραπληροφόρησης!
 • «Ενεσοφοβία», ο φόβος του ενέσιμου προκαλεί δέος και επισύρει αίσθημα φόβου.
 • Φοβία οικονομικής εκμετάλλευσης από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Η κορωνίδα του σύγχρονου αντιεμβολιαστικού κινήματος όμως, έχει μια συγκεκριμένη χρονική απαρχή που είναι στην κορυφή της στόχευσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος και αυτό είναι το εμβόλιο MMR (ιλαράς- ερυθράς-παρωτίτιδας) και ο συσχετισμός του με τον αυτισμό.

Μία μεγάλη απάτη

Όλη η ιστορία ξεκίνησε το 1998, όταν ένας Άγγλος γιατρός γαστρεντερολόγος, ο Andrew Wakefield, δημοσίευσε μια μελέτη που συνέδεε τον αυτισμό  με το εμβόλιο. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε οι επιστήμονες άρχισαν να αναρωτιούνται κατά πόσο ισχύει και ξεκίνησε να εκπονείται ένας τεράστιος αριθμός μελετών από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα σε όλον τον κόσμο. Δημοσιεύτηκαν έκτοτε χιλιάδες μελέτες και καμία δεν επιβεβαίωσε τα αρχικά δεδομένα.

Τι είχε γίνει; Επρόκειτο για μια καλοστημένη απάτη πίσω από την όποια κρυβόταν η χρηματοδότηση από έναν δικηγόρο, ο οποίος απέβλεπε στο οικονομικό του όφελος από τις άπειρες αγωγές που θα προέκυπταν για τα  αυτιστικά παιδιά.

Ο γιατρός καταδικάστηκε από την αγγλική δικαιοσύνη, ομολόγησε ο ίδιος καθώς και οι συνεργάτες του και έχασε την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Δυστυχώς, όμως, ο τρόμος των γονιών συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και έπειτα από τόσα χρόνια.

Τι απαντά η Επιστήμη

Ας δούμε, όμως, τι απαντάει η Επιστήμη συγκεκριμένα σε ορισμένα από τα συχνότερα θέματα που προβάλλει αυτό το «κίνημα» και αφορούν στις παρενέργειες από τα συστατικά των εμβολίων:

 • τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο: Ο υδράργυρος είναι συστατικό μιας ουσίας που λέγεται θειομερσάλη και η οποία έχει καταργηθεί από το 2001. Παραμένει μόνο σε κάποια σκευάσματα αντιγριπικών εμβολίων που δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη.
 • τα εμβόλια περιέχουν αλουμίνιο: Το αλουμίνιο περιέχεται παντού π.χ. στο νερό, στα φρούτα, στα λαχανικά, στο αλεύρι, ακόμη και στο μητρικό γάλα. Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την απάντηση του εμβολίου στον οργανισμό. Η ποσότητα που θα πάρει από ένα εμβόλιο το παιδί είναι πολύ λιγότερη, για παράδειγμα, από το μητρικό γάλα που ένα μωρό θηλάζει καθημερινά.
 • τα εμβόλια περιέχουν φορμαλδεΰδη που είναι συντηρητικό στα συστατικά του εμβολίου. Η ποσότητα που περιέχεται είναι δεκάδες φορές λιγότερη από αυτή που φυσιολογικά περιέχεται στο σώμα μας ή σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως τα χαλιά και οι χειροπετσέτες.

Οι επιστήμονες:

– κατανοούν, ότι οι άνθρωποι που ζουν στις προηγμένες κοινωνίες του λεγομένου δυτικού κόσμου δεν βλέπουν τις φοβερές επιδημίες από ασθένειες που μαστίζουν αλλά μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να υποτιμούν την κατάκτηση από την εφαρμογή των εμβολίων.

-προειδοποιούν, όμως, ότι η εξάλειψη ορισμένων ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, η ιλαρά, και τόσες άλλες, δεν είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίζει να υφίσταται και στο μέλλον χωρίς τα εμβόλια!

Αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ανησυχίας τους, είναι η επιδημία  της ιλαράς που μαστίζει  αυτή τη στιγμή την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, μετρώντας ήδη 3 νεκρούς στην Ελλάδα, και κάποιες δεκάδες στην Ευρώπη, σαν αποτέλεσμα της επιλογής ορισμένων γονέων να μην εμβολιάσουν συνειδητά τα παιδιά τους. Πριν ένα περίπου χρόνο ήταν μόνο υποθετική απειλή με μηδενικό σχεδόν τότε αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας, τα οποία έναν χρόνο μετά χαρακτηρίζονται μη ελεγχόμενα!

Τα εμβόλια φαίνεται, ότι «έπεσαν θύμα» της ίδιας τους της επιτυχίας!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι υπάρχουν χώρες στον κόσμο που οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές «ονειρεύονται» ένα εμβόλιο!

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Δράσεις που αφορούν όλους

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού και υπό το σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί  – Λέμε “Ναι” στον εμβολιασμό», έχουν προγραμματισθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών:

 • στην Αθήνα – επί του πεζόδρομου της οδού Ερμού στη συμβολή με την οδό Νίκης, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00-16:00 και
 • στη Θεσσαλονίκη – Πλατεία Αριστοτέλους, την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00-16:00.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την τρέχουσα εβδομάδα εδώ.

Ροή Ειδήσεων