“Ένα χαρτί θέλω βρε γιατρέ”: Παιδίατρος βάζει τα πράγματα στη θέση τους για την δικαιολόγηση των απουσιών των μαθητών

“Ένα χαρτί θέλω βρε γιατρέ”: Παιδίατρος βάζει τα πράγματα στη θέση τους για την δικαιολόγηση των απουσιών των μαθητών

Κάθε χρόνο λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ανησυχούν για το σύνολο των απουσιών και προσπαθούν να δικαιολογήσουν όσες περισσότερες απουσίες μπορούν σε μια προσπάθεια να μην χασουν τη χρονιά και να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν κανονικά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. 

Με ανάρτησή της η παιδίατρος Νικολίτσα Κουτρουμάνη παίρνει θέση για το γεγονος πως αρκετοί γονείς πιέζουν τους παιδιάτρους να δικαιολογήσουν τις απουσίες μαθητών σε χρόνο παρελθοντικό και μάλιστα καλούνται από τους γονείς να γράψουν ως αιτιολογία ασθένειες για τις οποίες οι παιδίατροι ως επιβλέποντες της υγείας των παιδιών ουδέποτε έλαβαν γνώση. Τα όσα γράφει η παιδίατρος αποτελούν τροφή για σκέψη και καλό θα είναι να μας προβληματίσουν όλους μας.

Γονείς καταγγέλουν στο Ιnfokids: "Αντί να μειωθούν οι 25 μαθητές ανά τάξη, πλέον φτάνουμε σε τάξεις των 27!"

Ας ακούσουμε την άποψη της παιδιάτρου για την δικαιολόγηση των απουσιών

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί γονείς, και πολλές φορές γονείς παιδιών που δεν παρακολουθούνται καν στο ιατρείο, ζητούν να δώσουμε δικαιολογητικό απουσιών και μάλιστα συχνά για πολλές ημέρες ή για διάστημα που έχει περάσει κατά πολύ και δεν λάβαμε ποτέ γνώση για την ασθένεια του παιδιού. Ας υπενθυμίσουμε κάτι … οτιδήποτε υπογράφει ο γιατρός εμπεριέχει νομική και επιστημονική ευθύνη.

Όταν ένας γιατρός δίνει ένα χαρτί που δικαιολογεί την απουσία του παιδιού από το σχολείο, σημαίνει ότι έχει εξετάσει το παιδί, έχει κάνει τη διάγνωσή του και έχει δώσει τις οδηγίες του. Για τη δική του ανάρρωση ή/και για τη μη μετάδοση της νόσου του, συστήνεται να απέχει κάποιες ημέρες από το σχολείο.

Υπάρχουν φυσικά πολλές απλές ιώσεις που ο γιατρός διαχειρίζεται δια τηλεφώνου με γονείς που γνωρίζει καλά και εμπιστεύεται για την ορθή εφαρμογή των οδηγιών του.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να δωθεί δικαιολογητικό απουσιών.

Αντιθέτως, για παιδιά που δεν έχουν εξετασθεί ποτέ από στο ιατρείο (δεν ξέρουμε καν ποια είναι) … ή γονείς που αναφέρουν ότι δεν τα έστειλαν για χ ημέρες στο σχολείο κάποια περίοδο χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε επικοινωνία για κάποια ίωση … ή για παιδιά που πέρασαν όντως μια απλή ίωση που δεν χρειάστηκε καν επικοινωνία με τον γιατρό αλλά έλλειψαν εντελώς δυσανάλογα πολλές ημέρες … δεν είναι δυνατόν να δοθεί κάποιο πιστοποιητικό εξέτασης και δικαιολογημένης απουσίας.

Επίσης, συμβαίνει κατά κόρον, να έχει εξεταστεί ένα μικρό νήπιο, να έχουν συνταγογραφηθεί εξετάσεις ή φάρμακα κάποια συγκεκριμένη περίοδο και να ”αξίζει” απουσίας από το σχολείο για αρκετές ημέρες. Ωστόσο, να ζητούν από το σχολείο (λόγω επιδότησης ΕΣΠΑ) να δικαιολογηθούν εντελώς άσχετες ημέρες. Και πάλι δεν γίνονται όλα αυτά.

Στο σύστημα συνταγογράφησης το παιδί φαίνεται να έχει πχ βρογχίτιδα αρχές Μαρτίου … είναι δυνατόν να γράψουμε ότι τότε πήγαινε σχολείο αλλά έλειψε τέλη Μαρτίου;

Μπορεί σε κάποιους να ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά και ανταπαντούν ότι ο δικός μου γιατρός απλά μου δίνει ότι χαρτί θέλω. Εννοείται ό,τι ο καθένας ακολουθεί όποια διαδικασία θέλει στο ιατρείο του.

Απλά επεξηγώ την ευθύνη πίσω από το ΄΄ένα χαρτί θέλω βρε γιατρέ” που συχνά όταν δεν δίνεται φέρνει παρεξηγήσεις.

Και για να σας βάλω πιο πολύ στο κλίμα, όλοι οι γιατροί μπορούν να σας πουν ιστορίες που σε χωρισμένα ζευγάρια με διαμάχες (ακόμα και δικαστικές), αυτά τα δικαιολογητικά απουσιών – πιστοποιητικά ασθένειας χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά ότι το παιδί είναι άρρωστο και δεν μπορεί να πάει στον άλλο γονιό ή αρρώστησε / αμελήθηκε όταν ήταν με τον άλλο γονιό ….

ιστορίες με παιδιά που ήταν διακοπές και οι γονείς ανέβαζαν φωτογραφίες στα social και μετά ζητούσαν δικαιολογητικό απουσιών και ανάρρωσης κατ’ οίκον … ή παιδιά που δεν πήγαν σχολείο λόγω κακοποίησης αλλά στο σχολείο δόθηκε χαρτί με άλλη δικαιολογία.

Εννοείται πως για οικογένειες που γνωριζόμαστε πολύ καλά και υπάρχει η κατάλληλη συνεννόηση & ειλικρίνεια, μπορεί πάντα να τακτοποιηθούν οι απουσίες. Για όλα τα άλλα …. δείξτε κατανόηση και μην παρεξηγήστε

Η ανάρτηση της παιδιάτρου

 

Διαβάστε επίσης:

Τι φταίει και οι έφηβοι αποφεύγουν να αναλάβουν δράση και περιμένουν πάντα οι γονείς να πράξουν για αυτούς;

Park your Cinema Kids: Απολαμβάνουμε οικογενειακώς δωρεάν αγαπημένες ταινίες κάτω απ’ τα αστέρια στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ

Έγκλημα στη Χαλκιδική: Το απεγνωσμένο τηλέφωνημα του 8χρονου – «Μαλώνουν η μαμά και ο μπαμπάς» – Θα χειρουργηθεί το παιδί

Ροή Ειδήσεων