Σχολική βία: Τα σημάδια ότι το παιδί σας εκφοβίζεται

Σχολική βία: Τα σημάδια ότι το παιδί σας εκφοβίζεται

Ο εκφοβισμός στο σχολείο είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις με την Ελλάδα.

Η ανάγκη για γνώση, πρόληψη και διαχείριση περιστατικών σχολικής βίας και εκφοβισμού εντός της σχολικής κοινότητας, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με τις κλήσεις που έχει διαχειριστεί η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά, S.O.S 1056 αλλά και τα μηνύματα που απαντά καθημερινά το Chat 1056 του ”Χαμόγελου του Παιδιού”.

Μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες εμπιστεύονται καθημερινά στο εξειδικευμένο προσωπικό του «Χαμόγελου» προσωπικές ιστορίες και προβληματισμούς για θέματα εκφοβισμού αποτυπώνοντας την ανάγκη για καθοδήγηση με μια αύξηση 174% στον αριθμό των συμμετεχόντων σε ενημερώσεις.

Σχολική βία: Δώστε σημασία στα σημάδια

Μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει στο σχολείο με πρόσχημα αδιαθεσία.

Αδικαιολόγητες απουσίες.

Απροσδόκητη μαθησιακή πτώση που αποτυπώνεται με βαθμούς που πέφτουν.

Στα διαλείμματα περνά το χρόνο του γύρω από τους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία.

Αλλάζει τις διαδρομές από και προς το σχολείο.

Τα ρούχα του είναι συχνά κατεστραμμένα.

Έχει σημάδια και μελανιές στο σώμα ή άλλες ενδείξεις επίθεσης και αποφεύγει να εξηγήσει πώς συνέβησαν.

Χάνει συχνά τα πράγματά του.

Ζητάει συχνά λεφτά.

Αρνείται να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Υπάρχουν επίμονες ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του.

Παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα.

Εκφοβισμός – Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου;

Ακούστε το: Δώστε την πλήρη προσοχή σας στο παιδί σας και ακούστε τί έχει να σας πει , απλά ρωτώντας το “Και τί έγινε μετά δηλαδή;”, “εσύ τί έκανες;”.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας : Χρυσός κανόνας σε κάθε θέμα. Είναι η ευκαιρία σας να δείξετε στο παιδί σας πως επιλύονται τα προβλήματα. Αν αντιδράσετε με φωνές, απειλές και απελπισία το παιδί μαθαίνει ότι αυτός είναι ο τρόπος που οι μεγάλοι επιλύουν τις διαφορές τους.

Κάντε συχνά ανακεφαλαιώσεις : Πείτε του “άρα λοιπόν μου λες ότι καθόσουν εκεί και ήρθε ο τάδε και σου πέταξε κάτω το φαγητό σου, καλά κατάλαβα”;

Κανονικοποιήστε την ταραχή του: Πείτε του ότι είναι λογικό να νιώθει ό,τι νιώθει, “Σε καταλαβαίνω απόλυτα που νιώθεις τόσο στενοχωρημένος με όλο αυτό”.

Δώστε του να καταλάβει ότι δεν φταίει: Εξηγείστε του ότι “δεν φταις εσύ επειδή φοράς γυαλιά / είσαι από την τάδε χώρα/ φοράς αυτά τα ρούχα. Ίσως ο ( θύτης) να μην έχει μάθει ότι είμαστε όλοι ωραίοι επειδή είμαστε μοναδικοί ,αλλά και πάλι αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την συμπεριφορά του”.

Συμφωνήστε μαζί του ότι υπάρχει πρόβλημα: είναι σημαντικό για τα παιδιά να νιώθουν ότι οι γονείς τα καταλαβαίνουν, πείτε του “έχεις δίκιο, δεν είναι καθόλου εντάξει κάποιος να σου συμπεριφέρεται έτσι”.

Ενισχύστε το: Πείτε το μπράβο που σας εκμυστηρεύτηκε κάτι τόσο δύσκολο, ενισχύστε του με θετικό τρόπο ότι το μοίρασμα των προβλημάτων είναι πολύ σημαντικό στην οικογένεια και “σε ευχαριστώ πάρα πολύ που με εμπιστεύτηκες”. Το σλόγκαν μου είναι: πρόβλημα μοιρασμένο- πρόβλημα μισό.

Βεβαιώστε το ότι θα το βοηθήσετε : Πείτε του ότι είσαστε διαθέσιμοι να το βοηθήσετε με κάθε τρόπο και φτιάξτε μαζί ένα πλάνο αντιμετώπισης.

Μιλήστε με το σχολείο : Μπορεί το σχολείο να μην γνωρίζει για το περιστατικό εκφοβισμού του παιδιού σας. Συνεργαστείτε με τη διεύθυνση και τους δασκάλους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Εάν είσαι και εσύ παιδί που δέχεται εκφοβισμό, που νιώθει μόνο, ή για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορείς να απευθυνθείς σε γνωστούς σου ενήλικες, επικοινώνησε τώρα με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 ή με το CHAT 1056. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί του βρίσκονται στη διάθεση σου.

Διαβάστε επίσης

Το τσαλακωμένο, βρώμικο χαρτί: Μία δασκάλα έδωσε το καλύτερο μάθημα στα παιδιά για τη βία

Το bullying καλά κρατεί: Ξύλο μεταξύ μαθητών Γυμνασίου – Ο 15χρονος θύτης έγινε και θύμα

Χαμός στην Άρτα: «Καταπέλτης» η ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό 15χρονου Βαγγέλη που έμεινε παράλυτος μέσα σε σχολείο

Ροή Ειδήσεων