Επείγουσα ανάγκη να γίνει μάθημα στα σχολεία η Διατροφική Αγωγή

Επείγουσα ανάγκη να γίνει μάθημα στα σχολεία η Διατροφική Αγωγή

Επείγουσα ανάγκη να γίνει μάθημα στα σχολεία η Διατροφική Αγωγή

Η επείγουσα ανάγκη να γίνει η διατροφική αγωγή μάθημα στα σχολεία αποτέλεσε κοινή διαπίστωση των τριών Ολυμπιονικών Όλγας Βασδέκη (αθλήτρια στο τριπλούν), Νίκης Μπακογιάννη (αθλήτρια στο άλμα εις ύψος), Μιρέλλας Μανιάνι (αθλήτρια ακοντισμού), έπειτα από την ενημέρωση της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Φανής Οικονομοπούλουπως η χώρα μας παραμένει στις πρώτες θέσεις παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Αναλυτικότερα, στην Ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 με θέμα «Παιδική Διατροφή και Παχυσαρκία» – με αφορμή τα εγκαίνια του νέου διατροφολογικού κέντρου της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Οικονομοπούλου Φανής στο Περιστέρι Αττικής, παρουσία του Δημάρχου της πόλης κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, – έγινε ιδιαίτερη μνεία στη θέση που κατέχει η χώρα μας στον πίνακα με τα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών.

Η δυο φορές ασημένια Ολυμπιονίκης του ακοντίου κ. Μιρέλα Μανιάνι, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι πραγματικά τρομακτικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις 3 πρώτες θέσεις του πίνακα ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας. Για εμάς τους Ολυμπιονίκες ήταν ανέκαθεν ένας από τους πυλώνες των κοινωνικών μας δράσεων η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και έχουμε εργαστεί προς την επίτευξη του σκοπού αυτού. Το γεγονός ότι πέσαμε από την 1η στην 3η θέση, δεν λέει τίποτα. Το πιο βασικό για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα αναφορικά με το θέμα, είναι η έναρξη της διδαχής του μαθήματος της διατροφικής αγωγής έτσι ώστε με εξειδικευμένους επιστήμονες σαν τη Φανή Οικονομοπούλου, τα παιδιά από μικρή ηλικία και μέσα στο σχολικό περιβάλλον να αποκτήσουν μια διατροφική συνείδηση που θα τους ευεργετήσει για όλη τους τη ζωή».

Η Ολυμπιονίκης του τριπλούν Όλγα Βασδέκη. αφού εξήρε τα θεαματικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται στο διατροφολογικό κέντρο της Φανής Οικονομοπούλου, τόσο ως προς την απώλεια κιλών όσο και ως προς τη διατήρηση μιας μόνιμης υψηλής ποιότητας ζωής πρόσθεσε:

«Πρέπει να ενδυναμώσουμε ψυχικά τα παιδιά μας. Στον χώρο του πρωταθλητισμού με τα αυστηρά διαιτολόγια, όλα ήταν θέμα μυαλού και θέλησης ώστε να κρατάμε τις διατροφικές μας συνήθειες εκεί που έπρεπε και να μην παρασυρόμαστε από γαστρονομικούς πειρασμούς. Πίσω από κάθε παιδική παχυσαρκία κρύβεται και μία ψυχολογική περιπέτεια που μπορεί να έχει ποικίλες αφορμές τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολείο αλλά και αλλού. Το διαιτολογικό κέντρο της Φανής Οικονομοπούλου. ήταν κάτι που το χρειαζόταν η πόλη του Περιστερίου και τα Δυτικά προάστια γενικότερα και είμαι πολύ χαρούμενη που η Φανή Οικονομοπούλου επενδύει και στο κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης και μάλιστα κατά τη διάρκεια της διατροφικής αξιολόγησης των διαιτώμενων έτσι ώστε και άλλα παιδιά σαν τον παριστάμενο Κωνσταντίνο Κανελλόπουλο να πετύχουν τους στόχους τους και να απαλλαχθούν μόνιμα από την παχυσαρκία».

Η εμβληματική αργυρή Ολυμπιονίκης του 1996 στο άλμα εις ύψος, κ. Νίκη Μπακογιάννη, ανέφερε από πλευράς της τις νεότερες και τις μελλοντικές εξελίξεις στην επιστήμη της Διατροφής :

«Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πιστεύω ότι θα αλλάξει είναι όσον αφορά την πρωτεΐνη, πάμε σε άλλο είδος πρωτεΐνης. Σύμφωνα με μελέτες η παραγωγή κρέατος είναι πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον, για την ακρίβεια, απειλεί ολόκληρο το οικοσύστημα. Επιβάλλεται να αλλάξει αυτό, εάν θέλουμε να επιβιώσουμε. Για να αλλάξει το μέλλον, η αλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσει από τις νεότερες γενιές. Αλλάζοντας τον τρόπο που τρώνε τα παιδιά μας και κατ’ επέκταση αλλάζοντας και την δική μας διατροφή θα καταφέρουμε την αλλαγή. Για αυτούς και για ακόμη περισσότερους λόγους θεωρώ πως η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών μας πρέπει να γίνεται και στο σχολείο, όχι ως ένα προαιρετικό μάθημα, αλλά ως βασικό μάθημα. Το τι θα βάλουμε μέσα στο στομάχι μας θα καθορίσει και την ψυχολογία μας, το πώς θα σκεφτούμε, το πώς θα αισθανθούμε και το πώς θα πράξουμε […]».

Η Κλινική Διαιτολόγος Φανή Οικονομοπούλου, η οποία οργάνωσε και την ημερίδα, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τις τρεις εμβληματικές Ολυμπιονίκες μας για την ευαισθησία που δείχνουν στο θέμα της διατροφής, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για την εξασφάλιση μιας ποιοτικής ζωής. Η ημερίδα αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει σε πιο ιδανική συγκυρία από αυτήν της παραμονής της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και τα εγκαίνια του νέου Διαιτολογικού – Διατροφολογικού κέντρου που ανοίξαμε με τους συνεργάτες μου. Θα ήθελα, ακόμη, να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον εξαίρετο δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Σταθόπουλο ο οποίος μας στήριξε από την πρώτη στιγμή και στάθηκε και θα στέκεται στο πλευρό μας, σύμμαχος και υπέρμαχος στην προσπάθειά μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αρμόζουν στον δήμαρχο της πόλης του Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και στον κ. Αλέξανδρο Πλέστη, Πρόεδρο Προσχολικής Αγωγής Αθλητισμού – Πρόνοιας ΟΠΑΑΠ, τόσο για την παρουσία των όσο και για την πολύτιμη στήριξη στην προσπάθεια μας. Αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά τον λόγο που αυτός ο Δήμος είναι πάντα τόσο πρωτοποριακός.

O κ. Παχατουρίδης ανέφερε πως θα σταθεί στο πλευρό μας στον αγώνα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Για οτιδήποτε χρειαστείτε η πόρτα του Δημαρχείου θα είναι πάντα ανοιχτή».

Η Φανή Οικονομοπούλου είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, με

Το νέο Διατροφολογικό Κέντρο της βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Δήμου Περιστερίου επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5757911, 6978543777
Email: [email protected].

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία σοκ από τον Θεοφάνους: “Καθηγητής στο εργαστήρι πείραζε τα παιδιά, τον κατήγγειλα και τώρα είναι μέσα”

Αδερφός της 12χρονης είχε λιποθυμήσει από την πείνα στο σχολείο – Έλεγχος και τις απουσίες του παιδιού

Αγωνία στο Ρέθυμνο -15χρονος προσπάθησε να αυτοκτονήσει με χάπια