Έπεσαν σοβάδες σε Νηπιαγωγείο στο Βύρωνα – Καταγγελία για την ασφάλεια των μικρών μαθητών

Έπεσαν σοβάδες σε Νηπιαγωγείο στο Βύρωνα - Καταγγελία για την ασφάλεια των μικρών μαθητών

Έπεσαν σοβάδες σε Νηπιαγωγείο στο Βύρωνα – Καταγγελία για την ασφάλεια των μικρών μαθητών

Η κατάσταση αρκετών κτιρίων που φιλοξενούν σχολεία της χώρας αποδεικνύεται εκτός από επιεικώς απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Μετά το περιστατικό με την κατάρρευση της ψευδοροφής της τάξης της ΣΤ2 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας  και τις εικόνες ντροπής που επικρατούν στο παιδικό σταθμό και το Νηπιαγωγείου Περιβολίου στην Κέρκυρα   ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ρόζα Ιμβριώτη καταγγέλλει ότι την προηγούμενη εβδομάδα έπεσαν σοβάδες στο 8ο δημοτικό σχολείο Βύρωνα και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του 7ου Νηπιαγωγείου.

Σύμφωνα με την καταγγελία των εκπαιδευτικών,  αποκολλήθηκε ένα κομμάτι σε μέγεθος μικρής μπάλας το οποίο έπεσε από την ταράτσα του κτιρίου στον προαύλιο χώρο. Ευτυχώς, στο συγκεκριμένο χώρο δεν προαυλίζονται νήπια, ωστόσο διέρχονται από αυτόν καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί.

Ποιος ελέγχει τα σχολικά κτίρια που κινδυνεύουν να πέσουν στα κεφάλια των μαθητών;

«Το παραπάνω περιστατικό δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα: πχ τι θα γινόταν αν είχαμε πτώση σοβάδων σε άλλο σημείο του κτιρίου που προαυλίζονται νήπια και μαθητές Δημοτικού; Ποιος είναι ο έλεγχος ασφάλειας των σχολικών κτιρίων από τον Δήμο Βύρωνα;» διερωτάται ο σύλλογος, υπενθυμίζοντας πως και στο παρελθόν είχε καταπέσει μεγάλο κομμάτι οροφής μέσα στην αίθουσα του 7ου Νηπιαγωγείου, ευτυχώς όχι σε ώρα λειτουργίας του, αλλά και παλιότερα σοβάδες από οροφή αίθουσας του 8ου Δημοτικού.

«Σίγουρα, η διάβρωση δεν επήλθε τα Χριστούγεννα ούτε φταίει ο κακός μας ο καιρός» αναφέρει ο σύλλογος και ζητά την λήψη των απαραίτητων μέτρων από τον δήμο ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα.

Η ανακοίνωση του συλλόγου:

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας γίναμε μάρτυρες πτώσης σοβάδων στο 8ο Δημοτικό σχολείο Βύρωνα. Συγκεκριμένα, αποκολλήθηκε ένα κομμάτι σε μέγεθος μικρής μπάλας από την ταράτσα στο προαύλιο χώρο του 7ου Νηπιαγωγείου.

Στον χώρο αυτό δεν προαυλίζονται νήπια, αλλά διέρχονται οι καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα παρενέβη την επόμενη μέρα και αποξήλωσε και άλλα επικίνδυνα σημεία.

Το παραπάνω περιστατικό δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα: π.χ τι θα γινόταν αν είχαμε πτώση σοβάδων σε άλλο σημείο του κτηρίου που προαυλίζονται νήπια και μαθητές Δημοτικού; Ποιος είναι ο έλεγχος ασφάλειας των σχολικών κτηρίων από τον Δήμο Βύρωνα;

Να θυμίσουμε ότι επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής είχε καταπέσει μεγάλο κομμάτι οροφής μέσα στην αίθουσα του 7ου Νηπιαγωγείου, ευτυχώς όχι σε ώρα λειτουργίας του, αλλά και παλιότερα σοβάδες από οροφή αίθουσας του 8ου Δημοτικού.

Σίγουρα, η διάβρωση δεν επήλθε τα Χριστούγεννα ούτε φταίει ο κακός μας ο καιρός.

Το γεγονός στο 8ο Δημοτικό Βύρωνα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων γεγονότων, όπως της Θεσσαλονίκης, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Καισαριανής και πλήθος άλλα. Όλα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την έλλειψη χρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις (νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές) διαχρονικά και με μνημόνια και χωρίς μνημόνια και με Ταμείο Ανάκαμψης και χωρίς Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλωστε αυτές οι κυβερνήσεις κατήργησαν τον ΟΣΚ. Αλλά οι ευθύνες δευτερευόντως βαρύνουν και τον Δήμο Βύρωνα για την έλλειψη ελέγχου ασφάλειας των σχολικών υποδομών. Χρήσιμοι και εντελώς αναγκαίοι οι ελαιοχρωματισμοί και οι αλλαγές μπασκετών, αλλά το μάθημα συντήρησης σχολικών κτιρίων αρχίζει από Α, δηλαδή ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

4 βασικά στοιχεία για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων

Απαιτούμε:

α) Γενναία αύξηση της Σ.Α.Τ.Α σχολικών κτηρίων.

β) Άμεσα ο Δήμος Βύρωνα να πραγματοποιήσει έλεγχο όλων των σχολικών υποδομών. Επαναλαμβάνουμε ότι το ίδιο ισχύει και για του Δήμους Καισαριανής και Αθηνών.

γ) Μητρώο καταλληλότητας σε κάθε σχολικό κτήριο με καταγραφή έργων συντήρησης, επισκευών, κατασκευών.

Δ) Να καταργηθούν τα προκάτ και να χτιστούν νέα σχολικά κτήρια!

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: “Ομαλά κύλησε η 1η εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων – Κλειστά μόλις 3 τμήματα”

Παιδίατρος: “Οι γονείς ασυμπτωματικοί, τα παιδιά με πυρετό – Πότε να ανησυχήσουμε”

Τέλος στο θρίλερ με την τηλεκπαίδευση και τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών

Ροή Ειδήσεων