Επίδομα γέννας 2024: Αναλυτικά τι αλλάζει και τι ισχύει για δίδυμα

Επίδομα γέννας 2024: Αναλυτικά τι αλλάζει και τι ισχύει για δίδυμα

Ανάμεσα στις δύο προτάσεις που ενσωματώθηκαν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, είναι και η μεγάλη αύξηση του επιδόματος γέννας 2024.

Συνολικά, το επίδομα αυξάνεται σε 2.400 ευρώ (από 2.000 ευρώ που ίσχυε), ενώ θα τα λάβουν αναδρομικά όσοι απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Η αναδρομική πληρωμή θα γίνει τον Απρίλιο του 2024.

Από εκεί και πέρα, θεσπίζεται επίσης κλιμάκωση του χορηγούμενου ποσού ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων κάθε οικογένειας, με στόχο τη στήριξη των οικογενειών και την ενθάρρυνση της γέννησης περισσότερων παιδιών.

Σε περίπτωση δίδυμης κύησης, το ποσό διπλασιάζεται σε 4.800 ευρώ.

Η κλιμάκωση του ποσού φτάνει έως και τα 1.500 ευρώ για δικαιούχους με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση. Προβλέπεται επίσης αναδρομική εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2023, με δαπάνη που εκτιμάται σε 41.921.900 ευρώ.

Το νέο, αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων κάθε οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών.

Θεσπίζεται αύξηση της τάξης των 400 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φτάνοντας στο επιπλέον ποσό των 1.500 ευρώ για δικαιούχους με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση.

Επίδομα γέννας 2024: Η πληρωμή

  • Σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.200 ευρώ έκαστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο.
  • Σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.350 ευρώ έκαστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο.
  • Σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.500 ευρώ έκαστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο.
  • Σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.750 ευρώ έκαστη για το τέταρτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο.
  • Επίδομα γέννας 2024: Οι προϋποθέσεις
  • το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα
  • το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ
  • η / ο δικαιούχος να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και μετά να υποβληθεί αίτηση εντός τριμήνου από τη γέννηση.

Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα γέννας στο gov

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε: τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, τον ΑΜΚΑ σας, το IBAN του λογαριασμού σας σε ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου και την διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (email)

Διαβάστε επίσης:

Η Λαρισαία γιαγιά που έχει γίνει ΤikTok viral από την εγγονή της: «Με έβγαλες στην τηλεόραση για έναν κουραμπιέ»

Αρτέμιδα: Αυτοκίνητο παρέσυρε 15χρονη που έτρεχε να προλάβει το λεωφορείο

Ελένη Πετρουλάκη: «Η μητρότητα είναι η πιο δύσκολη δουλειά που έχω κάνει ποτέ»