Εποχική Γρίπη 2020: Τι έφταιξε και νόσησαν ενώ είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό

Εποχική Γρίπη 2020: Τι έφταιξε και νόσησαν ενώ είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό

 Τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα εποχικής γρίπης 2020 αναμένεται να αυξηθούν.

Γιατί νόσησαν ενώ είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο;

Δύο από τα εννέα δηλωθέντα  κρούσματα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) νόσησαν από γρίπη, παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί. Το ένα από αυτά, μάλιστα, χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

To γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται από πολλούς με καχυποψία καθώς ο κόσμος λανθασμένα θεωρεί ότι από τη στιγμή που κάποιος έχει εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο δεν κινδυνεύει να νοσήσει.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία “ενιαία” εποχική γρίπη. Οι επιστήμονες πρέπει να αποφασίσουν την Άνοιξη τι είδους σύνθεση πρέπει να έχει το αντιγριπικό εμβόλιο ενόψει του επόμενου Φινοπώρου, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος να παρασκευαστεί το εμβόλιο και να είναι έτοιμο και διαθέσιμο σε όλο το βόρειο ημισφαίριο αρχές Χειμώνα. Αν μαντέψουν λάθος, το εμβόλιο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό (αυτό συνέβη το 2014, με την 23% αποτελεσματικότητα του εμβολίου) Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και σε ενήλικες άνω των 65 ετών, επειδή άλλοι παράγοντες υγείας επηρεάζουν το πόσο καλά θα ανταποκριθεί ένας οργανισμός σε αυτό.

Το αντιγριπικό εμβόλιο ΔΕΝ είναι αποτελεσματικό στο 100%

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο iatropedia.gr εξήγησε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στο 100%.  “Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 50% έως 70% Δεν ξέρουμε βέβαια πόσοι προστατεύονται στο σύνολο του πληθυσμού. Μόνο εκτιμήσεις έχουμε, ακόμα κι αν ένα εμβόλιο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα. Στην Αμερική, ωστόσο, που έχουν κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις, είχαν βρει ότι ακόμα και με 40% αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου, είχαν γλιτώσει από 8 χιλιάδες θανάτους, πριν από δύο χρόνια. Δηλαδή ένα εμβόλιο ακόμα κι αν εμφανιστούν κρούσματα “αποτυχίας” εξακολουθεί να έχει όφελος σε μαζικό επίπεδο. Σε επίπεδο πληθυσμού”.

Ποιος είναι ο φετινός τύπος γρίπης

Είναι μια εποχή “περίεργη” η φετινή, γιατί κυκλοφορούν και οι τρεις ιοί στην Ευρώπη, γεγονός ασυνήθιστο. Στην Ελλάδα, όμως, κυκλοφορούν κυρίως οι δύο τύποι της γρίπης Α, όχι τόσο ο Β, αλλά σ’ όλη την Ευρώπη κυκλοφορεί και Β. Όμως, είναι νωρίς να πούμε κάτι. Ξέρουμε ότι ανάλογα με τον καιρό έχουμε πρωιμότερη ή καθυστερημένη έναρξη της γρίπης. Η γρίπη στην πατρίδα μας άρχισε την περασμένη εβδομάδα και περιμένουμε να δούμε. Θα συνεχίσει πάντως με αυξητικές τάσεις. Ενδεχομένως αν έχουν εμβολιαστεί περισσότερα άτομα να έχουμε μικρότερη κίνηση φέτος. Υπάρχει κι αυτό σαν εξήγηση, αλλά για να το πούμε σίγουρα πρέπει να περάσει λίγος καιρός. Είναι νωρίς ακόμα”, αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.