Έρευνα: Τα παιδιά δεν αντέχουν τις περίεργες υφές των τροφών – κυρίως σε αυτή την ηλικία!

Έρευνα: Τα παιδιά δεν αντέχουν τις περίεργες υφές των τροφών - κυρίως σε αυτή την ηλικία!

Έρευνα: Τα παιδιά δεν αντέχουν τις περίεργες υφές των τροφών – κυρίως σε αυτή την ηλικία!

Η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει τις προτιμήσεις τροφής των παιδιών και τη σχέση τους με την ηλικία.

Όσο και αν ένας ενήλικας δεν μπορεί να το αντιληφθεί, τα τρόφιμα με περίεργες υφές είναι ένα πραγματικά υπαρκτό πρόβλημα για τα παιδιά, ειδικά στα έξι χρόνια τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Τμήμα Επιστήμης των Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Η έρευνα, που συμπεριλαμβάνει την άποψη 485 παιδιών ηλικίας από πέντε έως δώδεκα ετών, αποκάλυψε ότι οι 6χρονοι έχουν ιδιαίτερη αποστροφή για τρόφιμα με κόκκους, σπόρους ή κομμάτια φρούτων. Το 76% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την έρευνα, οι έξιχρονοι προτίμησαν τρόφιμα χωρίς αυτές τις υφές.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Τσινγκ Γιούε Τσαο, επισημαίνει ότι αυτή η έρευνα φωτίζει για πρώτη φορά τις συγκεκριμένες προτιμήσεις της ηλικιακής ομάδας των έξι ετών σχετικά με τις υφές των τροφίμων. «Η αποφυγή των πολλών κόκκων στην τροφή είναι κάτι που πιθανόν να αναγνωρίζουν πολλοί γονείς, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη συνδέει τόσο σαφώς μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, δηλαδή τους εξάχρονους, με αυτή την προτίμηση στην τροφή», εξήγησε ο δρ. Τσαο.

Με ποια φοβία συνδέεται αυτή η συμπεριφορά;

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η άρνηση για τις περίεργες υφές των τροφών συνδέεται με τη φοβία των παιδιών για τα νέα ή άγνωστα τρόφιμα, με την τάση αυτή να εντείνεται κατά την περίοδο που τα παιδιά αποκτούν αυτονομία. Αυτός ο μηχανισμός αποτελεί, σύμφωνα με τον δρ. Τσαο, προστατευτική λειτουργία για να αποτραπεί η κατανάλωση επικίνδυνων τροφίμων ή άλλων επικίνδυνων ουσιών κατά την ανεξαρτησία των παιδιών.

Η μελέτη εξέτασε επίσης το αν η μέγεθος των κομματιών στην τροφή επηρεάζει την αντίδραση των παιδιών, αλλά σύμφωνα με τον δρ. Τσαο, οι παιδικές προτιμήσεις επικεντρώνονται κυρίως στην παρουσία ή απουσία των κομματιών, παρά στο μέγεθός τους.

Για τους γονείς που ανησυχούν για τις προτιμήσεις τροφίμων των εξάχρονων παιδιών τους, ο δρ. Τσαο διαβεβαιώνει ότι αυτή η προτίμηση είναι κάτι που περνάει. «Αν νιώθετε ότι το 6χρονο παιδί σας έχει γίνει ξαφνικά πιο επιλεκτικό για την υφή του δείπνου του, μην ανησυχείτε. Αυτό θα περάσει», κατέληξε ο ερευνητής.

Διαβάστε επίσης:

Οχτώ πράγματα που χειροτερεύουν την άρνηση φαγητού στο παιδί

Πέντε πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού από φαγητό

Τα οφέλη των καλοκαιρινών φρούτων: Ένας οδηγός για γονείς

Ροή Ειδήσεων