Έτοιμοι για εισαγωγή; Αύριο αρχίζει η υποβολή Μηχανογραφικών και Παράλληλων Δελτίων!

To παράλληλο μηχανογραφικό ανοίγει τις πόρτες για εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ για ειδικότητες σε μεγάλη ζήτηση

Έτοιμοι για εισαγωγή; Αύριο αρχίζει η υποβολή Μηχανογραφικών και Παράλληλων Δελτίων!

Αύριο, Τρίτη, 9 Ιουλίου, αρχίζουν οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) για να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://michanografiko.it.minedu.gov.gr. Εκεί, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή στα Δ.Ι.Ε.Κ.

Ημέρες Λειτουργίας των Λυκείων για την Υποστήριξη της Υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων

Για την υποστήριξη των υποψηφίων κατά την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.), όλα τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) θα λειτουργήσουν επιπλέον ημέρες κατά τον Ιούλιο, πέραν της προγραμματισμένης εφημερίας τους. Οι ακριβείς ημέρες λειτουργίας θα ανακοινωθούν σύντομα. Τις ημέρες αυτές, ο Υποδιευθυντής ή ένας εκπαιδευτικός θα βρίσκεται στη διάθεση των υποψηφίων για την έκδοση κωδικών (σε περίπτωση απώλειας ή μη δημιουργίας) και την οριστικοποίηση των μηχανογραφικών δελτίων.

Διαδικασία Υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου

Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να κάνουν προσωρινές επιλογές (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου) μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα όπου ο μέσος όρος των βαθμολογικών τους επιδόσεων είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) κάθε τμήματος. Στις περιπτώσεις που απαιτούνται, θα συνυπολογίζεται και η Ε.Β.Ε. των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών (όπως τα αθλήματα για τα ΤΕΦΑΑ).

Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.)

Οι πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) για κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι διαθέσιμοι στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) στο μενού «Χρήσιμα Έγγραφα». Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ μπορούν να ενημερωθούν για τις Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος.

Οι Ε.Β.Ε. καθορίζονται από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που έχουν ορίσει οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, μια Σχολή μπορεί να έχει ορίσει ως Ε.Β.Ε. το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων, ή άλλες ενδιάμεσες τιμές. Αντίστοιχα, για τα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, η Ε.Β.Ε. μπορεί να κυμαίνεται από το 70% έως το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων, με ενδιάμεσες επιλογές.

Μαζί με τις Ε.Β.Ε., θα εμφανίζονται και οι αντίστοιχοι συντελεστές κάθε Ε.Β.Ε., το ειδικό μάθημα ή πρακτική δοκιμασία (εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα) και ο συντελεστής Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος.

Διαβάστε επίσης:

Μηχανογραφικό 2024: Δείτε τις 104 σχολές που δε δίνουν μετεγγραφή

Σπύρος Μιχαλούλης στο Infokids: 3 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Το άγχος των γονέων επηρεάζει τα παιδιά. Πώς θα το διαχειριστείτε;

Παράλληλο Μηχανογραφικό 2024: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Ροή Ειδήσεων