Φτιάξτε το δικό σας χαρταετό – Οδηγίες βήμα-βήμα

Φτιάξτε το δικό σας χαρταετό – Οδηγίες βήμα-βήμα

<img src="https://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2010/02/kite-170x150.jpg" alt="χαρταετός" title="χαρταετός" class="alignnone size-thumbnail wp-image-10657" />Σπάγγοι, κόλλα, χαρτί γλασέ, μπόλικη ουρά για να ανέβει ψηλά και όλα τα υπόλοιπα υλικά... Δώστε προσοχή στις οδηγίες κατασκευής και εύκολα και γρήγορα θα κρατάτε στα χέρια σας το δικό σας χαρταετό. Αμόλα, καλούμπα, φύγαμε...

Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πέταγμα του χαρταετού είναι έθιμο απόλυτα συνυφασμένο με τα παιδιά. Μέρες ολόκληρες περιμένουν τη στιγμή που θα κρατήσουν τον χαρταετό στα χέρια τους και θα ψάξουν να βρουν το κατάλληλο ύψωμα για να πάρουν φόρα και να τον αμολήσουν. Σκεφτείτε όμως πόσο μεγαλύτερη χαρά θα πάρουν αν τα βοηθήσετε να φτιάξουν μόνα τους τον αετό που θα πετάξουν φέτος. Εμείς θα σας δώσουμε μερικές απλές οδηγίες, που αν τις ακολουθήσετε προσεκτικά, ο αετός σας θα φτάσει πολύ πολύ ψηλά. Γι’ αυτό προνοήστε και αγοράστε τα υλικά σας νωρίτερα, μέσα στην εβομάδα για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή και αφήστε χρόνο το Σαββατοκύριακο για να επιδοθείτε στην κατασκευή του πιο υπέροχου χαρταετού.

Υλικά για τον χαρταετό
* Τρεις βέργες ή καλάμι ή κάποιο άλλο ελαφρύ ξύλο
* Σπάγκος
* Κόλλα
* Χαρτί γλασέ
* Λεπτό σύρμα
* Κολλητική ταινία
* Χρωματιστά χαρτιά ή εφημερίδες για την ουρά

Οδηγίες κατασκευής χαρταετού
• Πάρτε τρία ξύλα και κόψτε τα όλα στο ίδιο μήκος (60- 80 εκατοστά). Δέστε τα με τον σπάγκο στο κέντρο πολύ σφιχτά μεταξύ τους (το ένα πάνω στο άλλο). Αφήστε περίπου μισό μέτρο σπάγκο να κρέμεται.
• Στην άκρη του ενός ξύλου δέστε σφιχτά το συρματάκι (εάν δεν έχετε χρησιμοποιήστε σπάγκο). Περάστε το περιμετρικά στο σκελετό του χαρταετού δένοντας το σφιχτά γύρω από κάθε ξυλαράκι, σε μια εγκοπή που θα κάνετε με ένα μαχαιράκι. Προσέξτε καθώς θα δένετε το σύρμα να διατηρούνται ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα ξύλα ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί ένα κανονικό εξάγωνο.
• Βάλτε το σκελετό πάνω στο χαρτί και κόψτε γύρω γύρω στην περίμετρο του εξαγώνου αφήνοντας ένα περιθώριο ως 5 εκατοστά.
• Τώρα είναι η στιγμή όπου μπορείτε να διακοσμήσετε ή να ζωγραφίσετε τον χαρταετό σας, αρκεί να μην τον βαρύνετε πολύ.
• Αφού τον διακοσμήσετε βάλτε ξανά τον σκελετό πάνω στο χαρτί και διπλώστε τα περιθώρια προς τα μέσα αγκαλιάζοντας το σύρμα σαν στρίφωμα. Κολλάτε με κόλλα ή ταινία.
• Σε δύο άκρα στερεώστε σπάγκο ώστε να δέσετε στη μέση του την ουρά του. Οι πλευρές που σχηματίζει ο σπάγκος προσέξτε να είναι ίσες με τις πλευρές του εξαγώνου.
• Η ουρά πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του χαρταετού έτσι ώστε ο χαρταετός σας να μπορεί να πετάει τέλεια.
• Την ουρά θα την φτιάξετε από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μήκους περίπου 20 εκ. και θα τα δέσετε στον σπάγκο σε απόσταση 20 εκ. το ένα από το άλλο.
• Στα απέναντι άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά μας θα δέσουμε τα ζύγια. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί είναι το σημαντικότερο κομμάτι του αετού μας. Θα δέσετε 2 κομμάτια σπάγκο στα άκρα και το καθένα θα ενωθεί με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται στο κέντρο του αετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένουμε την καλούμπα μας.

Αν ο χαρταετός σας πέφτει:
• Προσθέστε ουρά.
• Κουνήστε τα ζύγια για να αλλάξετε τη γωνία του αέρα.
• Ίσως ο αέρας είναι πολύ δυνατός για το μοντέλο που έχετε κατασκευάσει, γι’ αυτό περιμένετε να κοπάσει και ξαναπροσπαθήστε.

Ροή Ειδήσεων