Γιάννα Αγγελοπούλου: «Στην Ελλάδα να ενημερώνονται τα παιδιά, στην Ελλάδα να σπουδάζουν και στην Ελλάδα να δουλεύουν»

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Στην Ελλάδα να ενημερώνονται τα παιδιά, στην Ελλάδα να σπουδάζουν και στην Ελλάδα να δουλεύουν»

Σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο κανάλι Open Beyond, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα στις εμβληματικές δράσεις της Επιτροπής, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται θεματικά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά επεκτείνονται και απευθύνονται σε κομβικά σημεία της σύγχρονης Ελλάδας, στις ανάγκες της χώρας, αλλά και στο φιλόδοξο πλάνο της ενίσχυσης του πολιτισμού μας, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης.

Ο τέταρτος άξονας δράσεων της Επιτροπής «Το 2021 ως Παράθυρο για την Ελλάδα του Μέλλοντος» είναι αυτός που αναλαμβάνει δράσεις για τις προοπτικές της χώρας στο μέλλον, για το πώς φανταζόμαστε και θέλουμε δηλαδή την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια. Αυτές μπορεί να έχουν αναφορά είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, με τη μορφή των επιστημονικών συνεδρίων, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των επαγγελματικών-εμπορικών εκθέσεων κ.ο.κ. Όταν μιλάμε για μέλλον δεν μπορούμε παρά να αναφερόμαστε στα παιδιά μας…

Έτσι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες μαθητών και φοιτητών που στηρίζει η Επιτροπή, η κ. Αγγελοπούλου μίλησε, μεταξύ άλλων για την ανεξάρτητη μαθητική ομάδα Robot Birds που εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Global Innovation Awards στην Αμερική, προβάλλοντας τη σύγχρονη εικόνα και το μέλλον της χώρας μας μέσα από τη ρομποτική. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως στις 28 Ιουνίου.

Αναφέρθηκε στους μαθητές του του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας που χαρτογράφησαν την ιστορία της πόλης τους, με την δράσει «Δρόμοι της Ιστορίας», για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου που στο πλαίσιο πολιτιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος τοπικής ιστορίας υλοποιεί δράση σε σχέση με τους ήρωες του 1821 που έζησαν και έδρασαν στο Ναύπλιο, για μαθητικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό που ενεργοποιούν τα παιδιά του απόδημου ελληνισμού να συμμετέχουν και να διατηρούν έτσι δεσμούς με την πατρίδα τους, για τον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό στον Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων του ΕΚΠΑ που καλεί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, να αφουγκραστούν τα μηνύματα της Επανάστασης και να αποδώσουν με το δικό τους τρόπο τους συμβολισμούς της Επετείου.

Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε επανειλημμένως τη σημασία του να σταματήσουμε το brain drain, το να φεύγουν δηλαδή τα «γερά μυαλά» της χώρας στο εξωτερικό και τη φιλοδοξία της Επιτροπής να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση –αυτός είναι και ο λόγος που αναλαμβάνει να επιδοτεί και να στηρίζει, ακόμα και ερευνητικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων κ.α.

Οι μεγάλες δράσεις

Η κ. Αγγελοπούλου έκανε ειδική μνεία στις πολύ μεγάλες δράσεις της Επιτροπής, όπως η ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο θα τοποθετήσει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας, αλλά και στις Γιορτές των Πόλεων, που περιλαμβάνουν παράλληλες εκδηλώσεις, ανοιχτές σε όλους, στις πρωτεύουσες των 51 νομών της Ελλάδας στις 20 και 21 Ιουνίου 2021.

Κυριακή του Πάσχα με την «Ελλάδα 2021»

Στηρίζοντας τον χώρο της μουσικής που έχει πληγεί εξαιτίας της πανδημίας, η Επιτροπή έχει ετοιμάσει μια σειρά επετειακών podcasts με τον Διονύση Σαββόπουλο, αφιερωμένα στα 200 χρόνια του ελληνικού τραγουδιού. Η πρώτη μετάδοση της σειράς με τίτλο «ΧΟΡΕΨΕΤΕ-ΧΟΡΕΨΕΤΕ», με τραγούδια του γλεντιού από το 1821 έως σήμερα, θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή του Πάσχα στις 10:00 το πρωί, από τoν ιστότοπο της Επιτροπής www.greece2021.gr.

Παρακολουθήστε την συνέντευξη στο 2:28:27