Γιατί τα παιδιά δεν έχουν αναμνήσεις από τα πρώτα 3,5 χρόνια της ζωής τους;

Γιατί τα παιδιά δεν έχουν αναμνήσεις από τα πρώτα 3,5 χρόνια της ζωής τους;

Ένα φαινόμενο γνωστό τους ειδικούς.

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν αναμνήσεις από τα πρώτα 3 έως 3,5 χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με την Patricia Bauer, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Τι είναι η παιδική αμνησία;

Πρόκειται για το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας, το οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, μόνο κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν πότε οι παιδικές αναμνήσεις αρχίζουν να ξεθωριάζουν, ποιες πρώιμες μνήμες είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν, και πώς δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη αυτοβιογραφία χωρίς να διαθέτουμε άμεσες μνήμες από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η παιδική αμνησία συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών απλά δεν μπορεί να δημιουργήσει διαρκείς αναμνήσεις συγκεκριμένων γεγονότων. Στη δεκαετία του 1980, η Patricia Bauer και άλλοι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν τις μνήμες των παιδιών από την ηλικία των 9 μηνών, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη χρήση χειρονομιών και αντικειμένων αντί λέξεων.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής τους, τα παιδιά είχαν πολύ έντονες αναμνήσεις για συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος. Επομένως, άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί ως ενήλικες έχουμε δυσκολία να θυμόμαστε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας.

Στην ηλικία των 3 ετών τα παιδιά καταγράφηκαν να συνομιλούν με το γονέα τους για πρόσφατα γεγονότα, όπως η επίσκεψη σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας, και καθώς τα παιδιά μεγάλωναν οι ερευνητές παρακολουθούσαν κατά πόσον ήταν σε θέση να θυμούνται.

Τα ευρήματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν επακριβώς το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας. Τα παιδιά ηλικίας έως 7 ετών μπορούσαν να θυμηθούν περισσότερο από το 60% εκείνων των πρώιμων αναμνήσεων, ενώ τα παιδιά που ήταν 8 ή 9 ετών θυμήθηκαν σε ποσοστό λιγότερο από 40 τοις εκατό.

Οι εύθραυστες παιδικές αναμνήσεις

Δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές γιατί οι παιδικές μνήμες είναι τόσο εύθραυστες, αλλά μάλλον έχει να κάνει με τις δομές του εγκεφάλου που αποθηκεύουν γεγονότα για μελλοντική ανάκληση, σύμφωνα με την καθηγήτρια Patricia Bauer.

Όταν ένα παιδί είναι κάτω από την ηλικία των 4 ετών, τα συστήματα αυτά του εγκεφάλου δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί αρκετά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούν καθόλου, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όπως αργότερα στην παιδική ηλικία και βεβαίως στην ενήλικη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μελέτη εντοπίζει μέτριες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη βρεφών και παιδιών λόγω COVID-19

«Θήλαζα και μου έδινε μπουνιές»: Η μαρτυρία θύματος κακοποίησης είναι συνταρακτική

Το παιδί δεν τρώει αυγό ή έχει αλλεργία: 3 αντικαταστάσεις από τη παιδοδιατροφολόγο

Ροή Ειδήσεων