Γιατί τα πάρα πολλά παιχνίδια στο σπίτι κάνουν τελικά κακό στα παιδιά;

πολλά παιχνίδια στο σπίτι

Γιατί τα πάρα πολλά παιχνίδια στο σπίτι κάνουν τελικά κακό στα παιδιά;

Και κάθε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε εναλλαγή των παιχνιδιών;

Κουραστήκατε από τον ‘πανικό’ που κυριαρχεί στο σπίτι σας λόγω των πάρα πολλών παιχνιδιών; Δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί γονείς παλεύουν με την τεράστια ακαταστασία των παιχνιδιών και την προσπάθεια της διατήρησης ενός ήσυχου περιβάλλοντος για τα παιδιά τους. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι τα πάρα πολλά παιχνίδια μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του παιχνιδιού και στη γνωστική ανάπτυξη. Ποια είναι τα αρνητικά σημεία της επιλογής του να παρέχετε στο παιδί σας αμέτρητα παιχνίδια και πώς η εναλλαγή των παιχνιδιών μπορεί να μεταμορφώσει τον χρόνο παιχνιδιού του παιδιού σας, σύμφωνα με ανάρτηση της παιδιάτρου Dr Cathryn;

Δείτε επίσης: Πώς θα χαρίσετε δεύτερη ζωή στα παιδικά παιχνίδια

Ποιότητα πάνω από ποσότητα

Σύμφωνα με μελέτη, το βάθος και η διάρκεια του παιχνιδιού με μόλις τέσσερα παιχνίδια ήταν καλύτερα από ό,τι όταν τα παιδιά είχαν πρόσβαση σε 16 παιχνίδια. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η ιδέα είναι σαφής: η υπερβολική ποσότητα παιχνιδιών μπορεί να κατακλύσει τα παιδιά και να μειώσει την ποιότητα του παιχνιδιού τους. Με λιγότερες επιλογές, τα παιδιά τείνουν να ασχολούνται πιο βαθιά και για μεγαλύτερες περιόδους, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την εστίαση.

Γνωστική ανάπτυξη

Λιγότερα παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη γνωστική ανάπτυξη. Το διαρκές παιχνίδι ενισχύεται όταν τα παιδιά έχουν λιγότερα παιχνίδια στη διάθεσή τους. Η μειωμένη απόσπαση της προσοχής και οι μειωμένες επιλογές τούς επιτρέπουν να συγκεντρωθούν στο έργο που έχουν. Με λιγότερα παιχνίδια, τα παιδιά τείνουν επίσης να παίζουν με πιο ποικίλους τρόπους, διεγείροντας τις γνωστικές τους δεξιότητες και τη φαντασία τους.

Παιχνίδι χωρίς περισπασμούς

Μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι τα πολλά παιχνίδια μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή. Όταν τα παιδιά έχουν πολλές επιλογές, μπορεί να πηγαίνουν από το ένα παιχνίδι στο άλλο, ανίκανα να επικεντρωθούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η συνεχής εναλλαγή μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να εμπλέκονται ουσιαστικά με οποιοδήποτε παιχνίδι.

Μεγαλύτερος χρόνος παιχνιδιού

Ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα της ύπαρξης λιγότερων παιχνιδιών είναι ότι τα παιδιά τείνουν να παίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με περιορισμένες επιλογές, αφοσιώνονται περισσότερο στις δραστηριότητές τους, οδηγώντας σε μεγαλύτερη διάρκεια παιχνιδιού. Αυτό μπορεί να δώσει στους γονείς την απαραίτητη ξεκούραση και να προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να βυθιστούν στο παιχνίδι τους.

Ευτυχία και δημιουργικότητα

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με λιγότερα παιχνίδια. Όταν τα παιδιά έχουν έναν διαχειρίσιμο αριθμό παιχνιδιών, μπορούν να αναπτύξουν πλήρως τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Λιγότερα παιχνίδια επιτρέπουν μια βαθύτερη σύνδεση με το καθένα, ενισχύοντας την αίσθηση της εκτίμησης και της προσκόλλησης.

Η εναλλαγή παιχνιδιών είναι μια ‘έξυπνη’ λύση

Μια λύση για την καταπολέμηση της συγκέντρωσης πολλών παιχνιδιών είναι οι εναλλαγές τους. Αυτή η τακτική περιλαμβάνει την περιοδική αλλαγή ορισμένων παιχνιδιών και την εισαγωγή άλλων, διατηρώντας μόνο μια περιορισμένη επιλογή διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Τα εναλλασσόμενα παιχνίδια εβδομαδιαία, μηνιαία ή όπως ταιριάζει στην οικογένειά σας μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η δημιουργικότητα μπορεί να ανθίσει.

Κάθε πότε να αλλάζω τα παιχνίδια του παιδιού;

Δε χρειάζεται πραγματικά να το κάνετε εβδομαδιαία. Το κλειδί είναι να βρείτε ένα πρόγραμμα εναλλαγής που λειτουργεί για εσάς και το παιδί σας, διατηρώντας έναν διαχειρίσιμο αριθμό παιχνιδιών και ενισχύοντας το εστιασμένο, δημιουργικό παιχνίδι. Τα οφέλη από τη μείωση του αριθμού των παιχνιδιών στον χώρο παιχνιδιού του παιδιού σας είναι αδιαμφισβήτητα. Όχι μόνο το σπίτι σας θα είναι πιο οργανωμένο και θα δημιουργήσετε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, αλλά θα ενθαρρύνει επίσης ένα βαθύτερο, πιο δημιουργικό παιχνίδι και θα υποστηρίξει τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Δείτε επίσης: Τρεις συμβουλές που έδωσε ο Stephen Hawking στα παιδιά του και ισχύουν για κάθε παιδί

Ροή Ειδήσεων