Γιατί το παιδί μου παχαίνει το καλοκαίρι; Επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία: Δωρεάν σεμινάριο Infokids.gr στα Public

Γιατί το παιδί μου παχαίνει το καλοκαίρι; Επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία: Δωρεάν σεμινάριο Infokids.gr στα Public

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών για τα παιδιά μας και ανάμεσα σε όλα αυτά που μας απασχολούν είναι (ή θα έπρεπε να είναι!) και οι αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες που έχουν άμεση επίδραση στο βάρος τους.

Θα έχετε παρατηρήσει και εσείς, ότι κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, τα παιδιά συνήθως βάζουν κιλά σε ρυθμό δυσανάλογο με αυτόν των προηγούμενων μηνών –και σε βαθμό, συχνά, που τα θέτει στα όρια της παχυσαρκίας.

Το τι φταίει γι’αυτό, λίγο έως πολύ, το γνωρίζουμε. Τα παιδιά τρώνε άστατα και χωρίς πρόγραμμα, τα παγωτά και το junk food είναι σχεδόν καθημερινό και η σωματική άσκηση μειώνεται, αφού οι αθλητικές δραστηριότητες σταματούν.

Έρχεται, έπειτα, ο  Σεπτέμβριος και με πανικό συνειδητοποιούμε πως το βάρος του παιδιού μας «ξέφυγε» και αναρωτιόμαστε πώς θα το «μαζέψουμε» και πώς θα το ξαναβάλουμε σε πρόγραμμα.

Το χειρότερο; Ενώ τόσο καιρό τα είχαμε αφήσει να τρώνε ανεξέλεγκτα ό,τι θέλουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ξαφνικά στρέφουμε το δάχτυλο εναντίον τους και βάζουμε τα παιδιά μας σε μία εξαιρετικά ψυχοφθόρα διαδικασία δίαιτας και πίεσης που αναπόφευκτα γεννά αντιδράσεις. Για να μην αναφερθούμε στην «καζούρα» που μπορείτε να δέχονται από τους συμμαθητές τους, λόγω του αυξημένου βάρους τους.

Σε κανένα παιδί δεν αξίζει να βιώνει κάτι τόσο επώδυνο, τόσο σωματικά (βάζοντας, μάλιστα, σε κίνδυνο και την υγεία του), όσο και ψυχολογικά. Και είναι δική μας ευθύνη να το προλάβουμε και να το προφυλάξουμε.

Αυτό ακριβώς θα μάθουμε στο επόμενο δωρεάν σεμινάριο του Infokids.gr με θέμα «Γιατί το παιδί μου παχαίνει το καλοκαίρι; Επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία» και εισηγητή τον παιδίατρο κ. Ηλία Χαραμαρά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 18:00-20:00, στον 5ο όροφο των Public Συντάγματος.

Ο παιδίατρος θα μας μιλήσει για τον σπουδαίο ρόλο της διατροφής στην υγεία του παιδιού μας, για το πώς αυτή μεταβάλλεται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και πώς εμείς θα φροντίσουμε να μην πάρει το παιδί μας επικίνδυνο βάρος.

Επίσης, θα μιλήσουμε για την πρωτεΐνη στην παιδική διατροφή και το πόσο σημαντική είναι αυτή για την υγεία τους, αλλά και πώς πρέπει να την λαμβάνουν τα παιδιά σωστά.

Τέλος, ο παιδίατρος θα μας εξηγήσει πώς να βοηθήσουμε ψυχολογικά ένα παιδί που έχει παραπάνω κιλά.

Η εκδήλωση αφορά κυρίως γονείς, αλλά όσοι φοιτητές ή εκπαιδευτικοί επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ομιλία, θα λάβουν στο τέλος βεβαίωση συμμετοχής.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Χαραμαράς θα απαντήσει σε συγκεκριμένες, διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Λίγα λόγια για τον παιδίατρο κ. Ηλία Χαραμαρά

Ο παιδίατρος κ. Ηλίας Χαραμαράς έχει υπάρξει υπεύθυνος για την εξέταση των βρεφών και των νηπίων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, ενώ έχει λειτουργήσει και ως παιδίατρος στον καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών I.F.R.C. σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό , τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό, τους Γιατρούς του Κόσμου (Médecins du Monde (MDM) και τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières (MSF).

Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Χρηστομάνου 62, στα Σεπόλια (τηλ. 6972996365).