Γονική παροχή: Καταργείται ο φόρος για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν σπίτι

Γονική παροχή: Καταργείται ο φόρος για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν σπίτι

Μεγάλη ανάσα αναμένεται να δώσει στην κτηματαγορά η ενεργοποίηση της διάταξης που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την οποία καταργείται το “χαράτσι” στις χρηματικές δωρεές των γονέων προς τα παιδιά τους, προκειμένου να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, λοιπόν, “οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας, ΔΕΝ φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου υπάγονται στην κλίμακα της Α΄ κατηγορίας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο το iefimerida.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ποσά ως 150.000 ευρώ είναι πλήρως αφορολόγητα, ενώ ενώ για τα επόμενα 150.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%. Έτσι, για μια γονική παροχή χρηματικού ποσού ύψους π.χ. 300.000 ευρώ ο φόρος που θα πληρώσει ο γονιός ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5%, ενώ αν υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει, ότι η δωρεά ή γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση ακινήτου για το οποίο τα παιδιά έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνει το capital.gr “ότι το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί του ισχύει κανονικά και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα, όπως για παράδειγμα, από αποταμίευση”.

Με την ίδια εγκύκλιο επεκτείνεται και στη φορολογία δωρεών η ρύθμιση που αφορά στην απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς της κινητής περιουσίας Έλληνα υπηκόου που κατοικούσε στο εξωτερικό για δέκα τουλάχιστον συνεχόμενα έτη.

 

Ροή Ειδήσεων