H μορφωτική ακόλουθος της Ιαπωνικής Πρεσβείας μάς γνωρίζει τα μυστικά της ιαπωνικής κουλτούρας

H μορφωτική ακόλουθος της Ιαπωνικής Πρεσβείας μάς γνωρίζει τα μυστικά της ιαπωνικής κουλτούρας

Οι πολεμικές τέχνες είναι μια δραστηριότητα ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα μας καθώς πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες επιλέγουν να διδαχθούν αικίντο, τζούντο, καράτε και λοιπές ιιαπωνικές τέχνες σε μια προσπάθεια να μάθουν τα μυστικά της αυτοάμυνας αλλά και να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση.

Με αφορμή την επικείμενη επίδειξη ιαπωνικών πολεμικών τεχνών που παρουσιαστεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Αγίου Θωμά από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας μιλήσαμε με την μορφωτική ακόλουθο της Πρεσβείας κα Mayo Nishiike για το ρόλο που παίζουν οι πολεμικές τέχνες στην ανάπτυξη και στην ψυχολογία του παιδιού καθώς και για τα αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν την άγνωστη για πολλούς, ιαπωνική κουλτούρα και φιλοσοφία ζωής.

Πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση και η διδασκαλία των πολεμικών τεχνών στα παιδιά στην Ιαπωνία;

Οι πολεμικές τέχνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ιαπωνικού πολιτισμού. Από τον Απρίλιο του 2012 ορισμένα είδη πολεμικών τεχνών και συγκεριμενα το judo, το kendo και το sumo, έχουν ενσωματωθεί στην επίσημη διδακτέα ύλη ως υποχρεωτικά μαθήματα στα ιαπωνικά γυμνάσια. Η αξία των πολεμικών τεχνών είναι σημαίνουσα για τα παιδιά καθώς από την εξάσκηση σε αυτές τα παιδιά μαθαίνουν να απολαμβάνουν τη νίκη ή την ήττα ανάλογα με τον τρόπο επίθεσης ή άμυνας προς τον αντίπαλο. Παράλληλα, τα παιδιά βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και κατακτούν μεθοδικά τις παραδοσιακές αρχές που πηγάζουν από τις πολεμικές τέχνες όπως τη πειθαρχία, τον αυτοέλεγχο αλλά και το σεβασμό και τη συμπόνια για τον αντίπαλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξασκώντας το σώμα εξασκούμε μαζί το πνεύμα και τη ψυχή.

Για την προσεχή επίδειξη πολεμικών τεχνών, η κα Nishiike έστειλε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι αγαπούν τις πολεμικές τέχνες αλλά και σε όσους θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα πράγματα γύρω από το κόσμο των πολεμικών τεχνών αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία, να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όπου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά και επί τω έργω καταξιωμένους αθλητές υψηλού επιπέδου όπως, ο ολυμπιονίκης μας του judo Ηλίας Ηλιάδης και ο δάσκαλος του kendo 7o dan Mitsunori Matsumura. Εκτός των άλλων, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν και να κάνουν τις αγορές τους στα περίπτερα με ιαπωνικά φαγητά, αντικείμενα καθώς και αθλητικά είδη που φιλοξενούνται τους χώρους της εκδήλωσης. Πρόκειται για μια εκδήλωση που απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας που επιθυμούν να περάσουν ένα ευχάριστο κυριακάτικο πρωινό γνωρίζοντας τα μυστικά των πολεμικών τεχνών αλλά και του ιαπωνικού πολιτισμού.

Ερωτηθείσα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους που διοργανώνονται ανά τακτά διαστήματα από την Ιαπωνικη Πρεσβεία, η μορφωτική ακόλουθος μας παρουσίασε τις δραστηριότητες και τα προγράμματα που έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι “Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας οργανώνει κάθε μήνα πρόγραμμα γνωριμίας της χώρας για μαθητές σχολείου το οποίο περιλαμβάνει και παρουσίαση των παραδοσιακών τεχνών του origami (χαρτοδιπλωτική) και της ikebana(ανθοδετική). Επίσης, μέσω του προγράμματος «Ας γνωρίσουμε την Ιαπωνία», διπλωμάτες της Πρεσβείας μας παρουσιάζουν τον πολιτισμό της Ιαπωνίας σε σχολεία. Μπορείτε όλοι να κάνετε αίτηση για το πρόγραμμα αυτό μέσα από την ιστοσελίδα της Πρεσβείας http://www.gr.emb-japan.go.jp/portal/gr/info/program.html

Κλείνοντας, μας μίλησε για τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι που θα επιλέξουν να μελετήσουν ενδελεχώς τη ιαπωνική κουλτούρα τονίζοντας ότι “Μελετώντας τον πολιτισμό όχι μόνο της Ιαπωνίας αλλά και άλλων χωρών, διευρύνουμε τους ορίζοντες και αποκτούμε ευελιξία στον τρόπο σκέψης. Επίσης γνωρίζοντας τον πολιτισμό άλλων χωρών μπορούμε να αποκτήσουμε φίλους στις χώρες αυτές.Καλώ όλους εσάς που έχετε ενδιαφέρον για την Ιαπωνία να τη γνωρίσετε καλύτερα. Η Πρεσβεία μας θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.”

Ροή Ειδήσεων