H σκηνοθέτις, Στέφη Θεοδότου, μιλά στο Infokids.gr για την παράσταση “Της Φύσης το Μυστικό”

H σκηνοθέτις, Στέφη Θεοδότου, μιλά στο Infokids.gr για την παράσταση “Της Φύσης το Μυστικό”

H σκηνοθέτις της παιδικής παράστασης “Της Φύσης το Μυστικό”, Στέφη Θεοδότου, μίλησε στο Infokids.gr για την πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση που έχει κερδίσει την αγάπη του λιλιπούτειου κοινού και γνωρίζει επιτυχία κάθε Κυριακή στο Θέατρο της Ημέρας, για το παιδικό θέατρο σήμερα καθώς για τα σπουδαία μηνύματα που αποκομίζουν τα παιδιά μετά το τέλος της παράστασης.

Ποια ήταν η ιδέα που είχατε όταν ξεκινήσατε να γράφετε παραστάσεις για μικρά παιδιά;

Πριν ξεκινήσω να γράφω παραστάσεις για παιδιά, είχα ξεκινήσει να γράφω παραστάσεις με παιδιά. Ως Εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου, μέρος της δουλειάς μου με τα παιδιά, αφορά τη βοήθεια του κάθε παιδιού να αποφασίσει το ρόλο που το εκφράζει κάθε φορά και το τι θέλει να κάνει μέσα στην ιστορία κι έτσι συνεργατικά ξεκινάμε από το μηδέν κάτι δικό μας. Η παρέμβασή μου αφορά στο να υπάρχει αποδοχή και στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία και να ωθώ όλη τη διαδικασία σε ένα θετικό μήνυμα που θα βγαίνει μέσα από τα παιδιά, ώστε από το θεατρικό παιχνίδι να παίρνουν μαζί τους αξίες και αποθέματα για τη ζωή τους. Στο κομμάτι παραστάσεων με παιδιά, η ιδέα μου λοιπόν είχε να κάνει με το να χτίσουμε μαζί με τα παιδιά κάτι περισσότερο δομημένο, όπου θα καθιστούσε ένα δείγμα της δουλειάς που κάναμε όλο τον χρόνο και θα παρουσιαζόταν στο φιλικό κοινό. Έτσι δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα 30 παραστάσεις. Παρομοίως, στις μετέπειτα παραστάσεις για παιδιά είχα την επιθυμία να προτείνω, μέσα από ιστορίες, διεξόδους για θέματα που, από την εμπειρία μου, έχω δει κατά καιρούς ότι τα απασχολούν, αλλά κι εμένα την ίδια.

Στην παιδική παράσταση “Της Φύσης το Μυστικό” εκτός από το κείμενο έχετε γράψει τα τραγούδια της παράστασης, την έχετε σκηνοθετήσει και ερμηνεύετε έναν από τους ρόλους. Πώς καταφέρνετε να προσεγγίσετε τα παιδιά μέσα από αυτό;

Η προσέγγιση των παιδιών στην παράσταση γίνεται σύμφωνα με τη δεοντολογία και την τεχνογνωσία της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού και της Παιδαγωγικής. Τόσο στο κείμενο και στη σκηνοθεσία, όσο στην υποκριτική και την επαφή μεταξύ μας και πόσο μάλλον με τα παιδιά, έχουν χτιστεί κομμάτι κομμάτι τα υλικά, έτσι ώστε να προωθούνται αυτές οι αρχές. Προάγεται η ενεργή συμμετοχή των παιδιών, η συνεργασία τους με τους γονείς και σε όλη τη διαδικασία υπάρχει μια τρυφερή ματιά. Ως ομάδα συνεχώς αναζητάμε το νέο και το πιο ουσιαστικό. Γραπώνουμε τον αστάθμητο παράγοντα των παιδιών ως ευκαιρία για να γεμίζουμε ιδέες και να προσφέρουμε εκ νέου σε αυτά περισσότερες λύσεις. Ο κύριος στόχος μας είναι να φύγουν όλα τα παιδιά «γεμάτα», να τους έχουμε μεταδώσει στο μέγιστο βαθμό τα μηνύματα του έργου και να έχουμε αξιοποιήσει όλες τις πρωτοβουλίες που πήρε το καθένα ξεχωριστά αλλά και μεταξύ τους ως άτυπη ομάδα.

Πόσο σημαντική είναι για τα παιδιά η επαφή με το θέατρο; Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς πάνω σε αυτό;

Ως παιδί, θυμάμαι πώς γέμιζε η καρδιά μου στο μαγικό θέαμα. Ο πατέρας μου φρόντιζε να με πηγαίνει συνέχεια στο θέατρο από πολύ μικρή και τον ευγνωμονώ γι’ αυτό. Την αίσθηση της μαγείας για τη ζωή στα απλά πράγματα, νομίζω πως την κέρδισα κάπου ανάμεσα στις ονειρεμένες εικόνες και μουσικές του θεάτρου που με κράταγαν σε ψηλές δονήσεις. Γέμιζα με ποίηση ως ύπαρξη, με ελπίδα για έναν όμορφο κόσμο. Αν δεν το χρειάζονται αυτό το συστατικό τα παιδιά της σημερινής κοινωνίας, που οι επιταγές της τα απομονώνει σε μια οθόνη και τα «αδειάζει» από την ανθρώπινη επαφή και το συναίσθημα, τότε ποιος το χρειάζεται; Το θέατρο προσφέρει επιπλέον χώρο στη φαντασία, η οποία είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων. Ό,τι δημιουργήθηκε και μας εξέλιξε, πρώτα επινοήθηκε.

Το θέμα της αποδοχής του άλλου είναι πιο δύσκολο στις μέρες μας;

Νομίζω πως ναι. Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να δώσουμε χώρο σε κάτι που διαφέρει από εμάς, ειδικά όταν μια συμπεριφορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ιδιότροπη» και την εισπράττουμε ως ενοχλητική. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο της «προβολής», δηλαδή να μην αποδεχόμαστε εκείνα τα χαρακτηριστικά που παρατηρούμε στους άλλους και καθρεφτίζουν δικά μας, γιατί στο βάθος δε θέλουμε να δούμε ότι μας αφορούν και τα αναγνωρίζουμε μόνο ως στοιχεία των άλλων. Επίσης μπορεί και υποσυνείδητα να πηγαίνουμε στην κόντρα. Δηλαδή από τη στιγμή που επανειλημμένα οι άλλοι δεν έχουν δώσει χώρο σε δικά μας «ενοχλητικά» για αυτούς κομμάτια με αποτέλεσμα να έχουμε μάθει να τα κρύβουμε για να είμαστε αποδεκτοί, μπορεί να μην είμαστε διατεθειμένοι να «υποστούμε» κι εμείς τα δικά τους. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως θέλει προσωπική δουλειά του καθενός με τον εαυτό του για να μπορεί να διαχειριστεί θέματα ορίων και αποδοχής.

Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς που “βομβαρδίζονται” από πληροφορίες και ιδέες για το πώς μπορείς να διδάξεις στο παιδί σου τη διαφορετικότητα;

Η διαφορετικότητα υπάρχει παντού, γύρω μας και μέσα μας. Τα παιδιά τη μαθαίνουν ούτως ή άλλως, αργά ή γρήγορα, και δεν τους είναι πάντα ευχάριστη γιατί και η ίδια η διαφορετικότητα δεν έχει πάντα το πιο όμορφο πρόσωπο. Είναι ευχάριστο όταν οι γονείς «το ψάχνουν» και νοιάζονται πώς να μάθουν στα παιδιά τους να διαχειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα, όπως η διαφορετικότητα. Είμαι σίγουρη ότι αξιολογώντας και επιλέγοντας τις πιο κατάλληλες πηγές, θα πετύχουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.

Ποια είναι η αγαπημένη σας στιγμή με τα παιδιά στο θέατρο;

Κάθε στιγμή είναι μοναδική. Στις παραστάσεις, από τις πιο συγκινητικές στιγμές είναι όταν μας κοιτάζουν με απορία και θαυμασμό με ανοιχτό το στόμα, όταν συμμετέχουν ενεργά με όλο τους το είναι ξεφωνίζοντας σχόλια από τη θέση τους ή όταν μαγεύονται και εκφράζονται ανεβαίνοντας πάνω στην σκηνή. Στο θεατρικό παιχνίδι μία από τις συγκινητικές στιγμές και χαρακτηριστικό των πιο μικρών παιδιών, είναι όταν κολλάνε το πρόσωπό τους πάνω στο δικό μου και φωνάζουν με ενθουσιασμό τις ιδέες τους, με μεγάλη απορρόφηση και πίστη σε αυτές. Με τα πιο μεγάλα και με τις ομάδες που έχω περισσότερο καιρό και που έχουν μάθει πια τον τρόπο του να δουλεύουμε ομαδικά, συγκινούμαι που όταν τους δίνω το έναυσμα να συζητήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν για το πώς θα πλάσουν την ιστορία που θα μου παρουσιάσουν, καταφέρνουν να λειτουργήσουν αυτόνομα και διατηρούν το νοιάξιμο να πουν όλοι τις ιδέες τους και να ληφθούν όλες υπόψη.

Σας έχουν κάνει τα παιδιά κάποια ερώτηση που να σας έχει ξαφνιάσει, στην παράσταση ή στο εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης “Δρώ Για Μένα”;

Τόσα χρόνια κάθε μέρα ακούω διασκεδαστικά «αλλόκοτα» και συγκλονιστικά πράγματα από τα παιδιά και πραγματικά πάντα μέσα στο επόμενο διήμερο δεν έχω συγκρατήσει κανένα. Είναι η καθημερινότητά μου και είναι τόσα πολλά, εφόσον είναι στη φύση των παιδιών να ρωτάνε το – για εμάς – αυτονόητο και να μιλούν για την πραγματικότητα όπως την έχουν μεταφράσει στο κεφαλάκι τους, ανακατεμένη με τη φαντασία τους. Ενδεικτικά κάτι που συνέβη χθες και το θυμάμαι, είναι που έμαθα ότι “τα «ζόμπια» υπνοβατούν”!!! Από παράσταση ωστόσο υπάρχει ένα που μου έχει μείνει και όποτε το θυμάμαι γελάω ακόμη. Είναι από πέρυσι, στην περιοδεία σε Σχολεία της παράστασής μας «Απαπαπίστευτα Χριστούγεννα». Είναι μια συγκινητική κι «ευαίσθητη» στιγμή στο έργο που η μαμά Απαπαπίστη κλείνει στις χούφτες της το μήλο της κόρης της Ελπίδας, το φέρνει κοντά στο πρόσωπό της με θαλπωρή, σκουπίζει με το χέρι της το δάκρυ της και χάνεται στους προβληματισμούς της και στα συναισθήματά της για αυτήν, η οποία μόλις έχει φύγει θλιμμένη. Καθώς λοιπόν, ακούγεται μία απαλή και γλυκιά μουσική υπόκρουση και η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ρομαντική, ακούγεται μία αυθόρμητη παιδική φωνούλα από κάτω γεμάτη πραγματική απορία «θα το φάει;;;»!

Η νέα τάση στο παιδικό θέατρο θέλει τα παιδιά όχι απλούς θεατές, αλλά συμμετέχοντες στη θεατρική παράσταση. Τι έχει να δώσει κάτι τέτοιο στα παιδιά;

Όταν γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να πλησιάζουν τα παιδιά που είναι τόσο τρυφερά και αθώα και γνωρίζουν τι ευθύνη φέρει αυτό, αλλά και ξέρουν πώς πραγματικά να εντάσσουν και να διαχειρίζονται τον απρόοπτο παράγοντα που φέρουν τα ίδια τα παιδιά, είναι πραγματικά υπέροχο. Όταν λοιπόν γίνεται με σωστό τρόπο και για σωστό λόγο και όχι επειδή είναι «τάση», είμαι πολύ υπέρ αυτού, άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που το έχω σπουδάσει. Ό,τι έχουμε μάθει στη ζωή μας, το μάθαμε μόνοι μας, από την ίδια τη ζωή. Το «βίωμα» λοιπόν, είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση. Όταν δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να βιώσει μέσω του θεάτρου μία φανταστική κατάσταση, το ίδιο εκφράζει το συναίσθημά του και την ανάγκη του, μαθαίνει ενεργά και καλείται να αναπτύξει πολύπλευρα την προσωπικότητά του, ενισχύοντας πολλαπλές δεξιότητες.

Μέσα από την ενασχόλησή σας με τα παιδιά, ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσε να ακολουθήσει μια μητέρα;

Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να δώσω μία γενική συμβουλή σε όλες τις μαμάδες χωρίς να ξέρω τη συγκεκριμένη μαμά, το συγκεκριμένο παιδί και το συγκεκριμένο περιστατικό που μπορεί να τους αφορά. Αδιαμφισβήτητα, όλες οι μαμάδες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και οι σύγχρονοι γονείς αντιμετωπίζουν μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα με τους ρυθμούς και τις συνθήκες του σήμερα. Το μόνο που θα μπορούσα όχι να τους προτείνω, αλλά να τους ευχηθώ με όλη μου την καρδιά, είναι να’ χουν το κουράγιο να συνεχίσουν να ψάχνουν τον καλύτερο δρόμο, όσο κι αν απογοητεύονται μερικές φορές – κι αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού.

 

Μάθετε περισσότερα για την παράσταση “Της Φύσης το Μυστικό” πατώντας εδώ

Ροή Ειδήσεων