Η 16χρονη Μαρία εξηγεί πώς έκανε τη λαβή Χάιμλιχ και έσωσε τον 10χρονο που πνιγόταν με 3 κομμάτια αγγούρι

Η 16χρονη Μαρία εξηγεί πώς έκανε τη λαβή Χάιμλιχ και έσωσε τον 10χρονο που πνιγόταν με 3 κομμάτια αγγούρι

Σωτήρια ήταν η επέμβαση της 16χρονης Μαρίας, σώζοντας 10χρονο από πνιγμό στη Χαλκιδική όταν του στάθηκαν 3 κομμάτια αγγούρι ενώ έτρωγε σε ταβέρνα.

Όλα συνέβησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όταν ο 10χρονος έτρωγε με τη μητέρα του

Κάποια στιγμή, το παιδί δεν μπορούσε να πάρει ανάσα και αμέσως κλήθηκε στο σημείο ο γιατρός της κοινότητας, ο οποίος έσπευσε με τη 16χρονη κόρη του, Μαρία. Αρχικά, τον χτυπούν στην πλάτη και στη συνέχεια εφαρμόζουν τη λαβή Χάιμλιχ και έτσι πήρε ανάσα, καθώς είχε καταπιεί τρία κομμάτια αγγούρι.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η 16χρονη Μαρία επεμβαίνει σε παρόμοια περιστατικά, καθώς έχει συνδράμει σε άλλα επτά περιστατικά από τα 12 της χρόνια.

Η 16χρονη Μαρία είναι πιστοποιημένη διασώστης τα τελευταία 7 χρόνια στο Kids Save Lives και η μικρότερη εκπαιδεύτρια σε όλη την Ευρώπη

Παράλληλα, η δράση της δεν σταματά εκεί αλλά εκπαιδεύει και άλλα, μικρότερα από αυτήν παιδιά, στο πώς να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες για να σώζουν ζωές. Η Μαρία έδειξε τη λαβή Χάιμλιχ, περιγράφοντας τι συνέβη στο περιστατικό με το παιδί.

Η Μαρία Λαζαρίδου και ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, γενικός ιατρός και αντιπρόεδρος του «KIDS SAVE LIVES», μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για το περιστατικό με την 16χρονη που έσωσε 10χρονο χρησιμοποιώντας τη λαβή Χάιμλιχ.

«Μας ενημέρωσαν ότι ένα παιδί στο παραδίπλα μαγαζί εστίασης πνίγεται, τρέξαμε μαζί με τον μπαμπά μου για να βοηθήσουμε. Κάναμε ό,τι έλεγε το πρωτόκολλο, δηλαδή 5 χτυπήματα στην πλάτη και 5 κοιλιακές σώσεις, μετά από λίγες προσπάθειες, το ξένο σώμα είχε βγει και το παιδί σώθηκε», είπε αρχικά.

«Από 9 ετών γνωρίζω Πρώτες βοήθειες, γιατί ο εθελοντικός ανθρωπιστικός οργανισμός «KIDS SAVE LIVES» ήρθε στο σχολείο μου και εκπαίδευσε εμένα και τους συμμαθητές μου στις Πρώτες βοήθειες και από τότε γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε μία επείγουσα κατάσταση», συμπλήρωσε η 16χρονη.

«Μαζί πήγαμε με τον μπαμπά μου, και δώσαμε τις Πρώτες βοήθειες. Πιο πριν, η μητέρα του παιδιού το είχε βοηθήσει με Πρώτες βοήθειες, γιατί είναι και εκείνη γνώστρια», πρόσθεσε η 16χρονη Μαρία.

«Θα ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το κατάλαβα και όταν ήρθε το «KIDS SAVE LIVES» στο σχολείο μου στα 9 έτη μου. Στα 12 πιστοποιήθηκα στην υποστήριξη ζωής και στα 16 μου πιστοποιήθηκα ως εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών. Μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το πιο δύσκολο περιστατικό που έχω αντιμετωπίσει είναι η καρδιακή ανακοπή. Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν σώθηκε. Γνώριζα όμως ότι έκανα ό,τι ήξερα και ό,τι μπορούσα», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Η σωτήρια λαβή Heimlich όταν κάποιος πνίγεται

Πρόκειται για ένα χειρισμό που σκέφτηκε ο Henry Heimlich, ένας Αμερικανός θωρακοχειρουργός που, αφού έμαθε πως εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό από ξένο σώμα, σκέφτηκε έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει τον αέρα που είναι παγιδευμένος στους πνεύμονες και να απομακρύνει το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό του θύματος.

Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

Σήκωσέ τον άνθρωπο όρθιο και έλα πίσω του, με τα πόδια σου καλά ανοιγμένα για να είσαι σταθερή. Αυτό θα σου επιτρέψει να τον πιάσεις και να τον ακουμπήσεις μαλακά κάτω αν χάσει τις αισθήσεις του.

Κύκλωσε τα χέρια σου γύρω από το στομάχι του. Σφίξε σε γροθιά το «καλό» σου χέρι, με τον αντίχειρά σου να δείχνει προς τα μέσα, προς το στομάχι του, και τοποθέτησε τη γροθιά σου ακριβώς πάνω από τον αφαλό και κάτω από το θώρακα. Τύλιξε το άλλο σου χέρι σφιχτά γύρω από τη γροθιά σου.

Σφίξε με τα χέρια σου προς τα μέσα και προς τα επάνω γρήγορα και χρησιμοποιώντας φόρα – σχεδόν σαν να προσπαθούσες να τον σηκώσεις στον αέρα.

Επανάλαβε αρκετές φορές γρήγορα αυτή την πίεση στο στομάχι μέχρι το ξένο σώμα να ξεκολλήσει και να αποβληθεί. Χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική αλλά με ελαφρώς λιγότερη‼️ δύναμη στα παιδιά.

Η λαβή απαγορεύεται σε βρέφη και παιδιά κάτω του ενός έτους αλλά και σε γυναίκες προχωρημένης εγκυμοσύνης‼️

Διαβάστε επίσης:

“Η Πάτμος είμαι….I am Patmos…”: Ένα βιβλίο για να γνωρίσουμε οικογενειακώς το Νησί της Αποκάλυψης

Αξιοποιήστε τη δύναμη της πρώιμης μάθησης με το Stokke® MuTable™

“Ο πρώτος καιρός της γονεϊκότητας είναι ένα μοναχικό ταξίδι»: Η εξομολόγηση αυτής της μαμάς “μιλα” στις καρδιές όλων

4 ξεκαρδιστικές παραστάσεις Καραγκιόζη θα μας ψυχαγωγήσουν τα βράδια του καλοκαιριού!

Ροή Ειδήσεων