Η άλλη πλευρά της καραντίνας: Πώς το lockdown έφερε πιο κοντά τους μπαμπάδες στα παιδιά τους

Η άλλη πλευρά της καραντίνας: Πώς το lockdown έφερε πιο κοντά τους μπαμπάδες στα παιδιά τους

Μία αχτίδα φωτός μέσα στο «σκοτάδι» του κορωνοϊού αποκάλυψε μία σειρά ερευνών: πολλοί μπαμπάδες ήρθαν πολύ πιο κοντά με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θέλησαν να δημιουργήσουν μία νέα κανονικότητα με τα παιδιά τους.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της καραντίνας για τον αντίκτυπό του στον ρόλο των μπαμπάδων.

Αν και οι οικογένειες έχουν αντιμετωπίσει στρες και διάφορες προκλήσεις με τον covid, αναγνωρίζουμε ότι οι μπαμπάδες άδραξαν μία χρυσή ευκαιρία για να χαλαρώσουν και να δεθούν περισσότερο με τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τις έρευνες, πολλοί γονείς δουλεύουν full time και χρειάζεται να μετακινούνται. Το γεγονός ότι περιορίστηκαν στο σπίτι έδωσε περισσότερες ευκαιρίες για να περάσουν ώρες μαζί, όπως να παίξουν παιχνίδια ή να πάνε για ορειβασία.

Η θετική επιρροή της καραντίνας

Ο αντίκτυπος του lockdown ήταν εμφανής και στην υγεία των ανδρών που κάνουν καθιστική ζωή, καθώς κατάφεραν να ασκηθούν λίγο παραπάνω παίζοντας με τα παιδιά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία των ερευνών, δεν είναι λίγοι αυτοί που έμαθαν πολλά περισσότερα από την πανδημία.

Όσον αφορά τους αριθμούς, κατά τη διάρκεια του lockdown, στο 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα η καραντίνα είχε θετική επιρροή στον ρόλο τους ως πατέρες, το 52% αντιλήφθηκε την σημασία του να είσαι μπαμπάς, ενώ το 60% ένιωσε πολύ πιο κοντά με τα παιδιά του.

Οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στις έρευνες έχουν ήδη αποφασίσει να είναι πιο προσηλωμένοι στον ρόλο τους στο μέλλον.

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα των ερευνών ήταν ότι σχεδόν τα 2/3 των μπαμπάδων έκαναν περισσότερη συντροφιά στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ σχεδόν οι μισοί σχεδιάζουν να διατηρήσουν αυτή τη συνήθεια και στο μέλλον.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν και οι δηλώσεις μπαμπάδων που εκμεταλλεύτηκαν τον ελεύθερο χρόνο και την παραμονή στο σπίτι για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους.

«Ήμουν εκτός δουλειάς από τον Μάρτιο, κάτι που με γέμισε άγχος. Αντιθέτως, μπόρεσα να περάσω περισσότερο χρόνο με τις κόρες μου. Είμαι επαγγελματίας σεφ και πέρασα πολλές ώρες στην κουζίνα του σπιτιού μαθαίνοντας στις κόρες μου να μαγειρεύουν. Καθίσαμε όλοι μαζί σαν οικογένεια και φάγαμε όλοι μαζί, κάτι που δεν γινόταν συχνά, επειδή δούλευα. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον επιπλέον χρόνο που πέρασα με την οικογένειά μου», δήλωσε ένας μπαμπάς.

Ο αντίκτυπος στα παιδιά

Μία άλλη διαδικτυακή έρευνα επικεντρώθηκε σε ομάδες 45 μπαμπάδων σε όλον τον Καναδά. Πολλοί περιέγραψαν τις οικογένειες τους που ζούσαν με πυρετώδεις ρυθμούς, εργασία μετακινήσεις και φαγητό «στο πόδι».

«Γνωρίζουμε ότι η ενεργή και θετική παρουσία των πατεράδων στις ζωές των παιδιών έχει θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία τους και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές συμπεριφορές», σημείωσε ο David Kuhl, καθηγητής Ιατρικής.

Όπως συμπεραίνουν οι επιστήμονες, η καραντίνα επιταχύνει το κίνητρο των μπαμπάδων να μείνουν περισσότερο με τα παιδιά τους, αυτό θα είναι ένα τεράστιο όφελος εν μέσω τις δυσάρεστης κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Είναι δε, ξεκάθαρο ότι πολλοί άνδρες συνειδητοποίησαν πως αποτελεί πρόκληση το να περνά κανείς ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά του σε σχέση με τις ημέρες του καθημερινού στρες και τις πολλές ώρες εργασίας, όπως και η ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τις ζωές τους.

Πηγή: goodnewsnetwork.org

Ροή Ειδήσεων