Η αλληλεγγύη των γειτόνων έσωσε μητέρα και 3χρονη κόρη από την ενδοοικογενειακή βία στην Καλλιθέα

Η αλληλεγγύη των γειτόνων έσωσε μητέρα και 3χρονη κόρη από την ενδοοικογενειακή βία στην Καλλιθέα

Η αλληλεγγύη των γειτόνων έσωσε μητέρα και 3χρονη κόρη από την ενδοοικογενειακή βία στην Καλλιθέα

Αίσιο τέλος είχε μια υπόθεση μακροχρόνιας ενδοοικογενειακής βίας μιας 42χρονης μητέρας και της 3χρονης κόρης της στην Καλλιθέα. Η συγκινητική αλληλεγγύη των γειτόνων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπόθεσης από την αστυνομία και την εισαγγελία έβαλαν τέλος στην ιδιότυπη αιχμαλωσία τους.

Όπως αλιεύσαμε της φεμινιστικής συλλογικότητας το Μωβτην Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, η μητέρα κατάφερε να βγει από το διαμέρισμα με το κοριτσάκι και να καλέσει βοήθεια, και οι γείτονες έκαναν ανθρώπινη ασπίδα για να τις προστατέψουν, μέχρι να έρθει η αστυνομία.

Μέλος της Yoga For Good που μένει στην περιοχή ειδοποίησε την οργάνωση, που άρχισε αμέσως να ασχολείται με την υπόθεση και να στηρίζουν μητέρα και κόρη (καθοδήγηση για τις διαδικασίες, συνοδεία, συλλογή και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας).

Πώς η μητέρα και η κόρη γλίτωσαν από τον εφιάλτη της βίας

Αρχικά προσήχθησαν όλοι στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας και στη συνέχεια ανέλαβε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας. Ο χειρισμός της υπόθεσης από πλευράς αστυνομίας και εισαγγελίας ήταν υποδειγματικός. Μετά τις καταθέσεις αφέθηκαν ελεύθερες μάνα και κόρη και κρατήθηκε ο άντρας μέχρι την επομένη μέρα στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Έτσι μπόρεσε και γύρισε η γυναίκα με το παιδί στο σπίτι τους (το διαμέρισμα είναι ιδιοκτησία της γυναίκας) και άλλαξε κλειδαριά ώστε να μην έχει πλέον πρόσβαση ο άντρας. Την επόμενη μέρα ο άντρας, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να ενοχλεί και να απειλεί, πήρε τα πράγματά του με την συνοδεία αστυνομίας.

Έκτοτε η γυναίκα έχει απευθυνθεί για βοήθεια σε σχετικούς φορείς και οργανώσεις, αλλά όπως πάντα υπάρχει πρόβλημα με τη νομική εκπροσώπηση στα δικαστήρια, τόσο για τα ασφαλιστικά μέτρα που πρέπει να γίνουν, όσο και για τις ποινικές υποθέσεις σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Η γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ως γνωστόν παραπέμπει στα Συμβουλευτικά Κέντρα που παρέχουν μόνο νομική συμβουλευτική και όχι εκπροσώπηση. Η γυναίκα πήγε στην οργάνωση Διοτίμα και ζήτησε δικηγόρο (περιμένει τηλεφώνημα για ορισμό ραντεβού ώστε να αποφασιστεί στη συνέχεια αν θα αναλάβουν την υπόθεσή της) και υπέβαλε και αίτηση παροχής νομικής βοήθειας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

To Mωβ κάνει έκκληση για οικονομική βοήθεια διότι η μητέρα είναι άνεργη τα τελευταία χρόνια και δεν έχει άλλα εισοδήματα. Επικοινωνήστε με το Μωβ στο 6971880268 για να σας πουν το ΙΒΑΝ της γυναίκας ώστε να καταθέσετε την αλληλεγγύη σας απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό της (για λόγους διαφάνειας και αμεσότητας).

 

Διαβάστε επίσης:

Η καλή πράξη των γιορτών! Συγκεντρώνουμε βιβλία για τα παιδιά της Ογκολογικής Μονάδας “Ελπίδα”

Όλες τα νεότερα για την υγεία της 4χρονης που νοσηλεύεται με μυοκαρδίτιδα

«Έπιασα την κοιλιά μου και είδα ότι το παιδί μου δεν υπήρχε»: Συγκλονίζει η εξομολόγηση νεαρής μαμάς

Η Περιφέρεια Αττικής επιβραβεύει τους άριστους μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

 

Ροή Ειδήσεων