Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά: Δείτε εδώ LIVE την εκτόξευση του JUICE στον Δία

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά: Δείτε εδώ LIVE την εκτόξευση του JUICE στον Δία

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά: Δείτε εδώ LIVE την εκτόξευση του JUICE στον Δία

Από στιγμή σε στιγμή ξεκινά η εκτόξευση του μη επανδρωμένου σκάφους Juice του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) στον Δία! Ο πύραυλος απογειώνεται από το Ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESA, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε κάθε στιγμή της μεγαλειώδους εκτόξευσης ζωντανά

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESA, ο πύραυλος Ariane 5, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τη πτήση, θα ταξιδεύει για οκτώ χρόνια μέχρι το Juice να πορέσει να μας δώσει τις πρώτες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, το μη επανδρωμένο σκάφος Juice (από αρχικά των λέξεων Jupiter Icy Moons Explorer – «εξερευνητής των παγωμένων δορυφόρων του Δία) αναμένεται πως θα φτάσει στον προορισμό του στα μέσα του 2031, όπου θα συλλέξει στοιχεία από τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη, τους τρεις δορυφόρους του Δία οι οποίοι σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες καλύπτονται από παγωμένους ωκεανούς.

Τι πληροφορίες θα μας δώσει ο Juice

Τα όργανα που μεταφέρει ο Juice θα εξετάσουν την επιφάνεια και τον βυθό των ωκεανών των τριών δορυφόρων, μεταξύ άλλων αναζητώντας πιθανές ενδείξεις ζωής σήμερα ή στο παρελθόν, ενώ θα συλλέξει στοιχεία και για την ατμόσφαιρα του Δία, το μαγνητικό του πεδίο και τους δακτύλιους του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, ο Juice θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη στα τέλη του 2034 και η αποστολή θα καταλήξει με ελεγχόμενη πρόσκρουση με την επιφάνεια του δορυφόρου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Βασιλικό Παρατηρητήριο του Βελγίου έχει συνεισφέρει στα τέσσερα από τα δέκα όργανα που μεταφέρει ο Juice, και για αυτό στην εκτόξευση του πυραύλου αναμένεται να παρευρεθεί και ο βασιλιάς της χώρας.

Στην προετοιμασία και οργάνωση της αποστολής συμμετέχουν οι αρμόδιες αρχές και ειδικοί από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Δείτε εδώ Live την εκτόξευση:

Διαβάστε ακόμα:

Η κόρη της Ελεονώρας Μελέτη γιορτάζει τα 5α της γενέθλια! Η αδημοσίευτη φωτό από τον τοκετό

Χάρη στην δωρεά μυελού των οστών σώθηκε ένα παιδάκι με σοβαρό αιματολογικό νόσημα

Τέμπη: Βγήκε από την εντατική η 20χρονη – Σε κρίσιμη κατάσταση ο 20χρονος Γεράσιμος Ιάσονας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας