Η έρευνα δείχνει αύξηση κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών και αυτοκτονικών τάσεων σε παιδιά και εφήβους – Οι λόγοι

Η έρευνα δείχνει αύξηση κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών και αυτοκτονικών τάσεων σε παιδιά και εφήβους - Οι λόγοι

Η έρευνα δείχνει αύξηση κατάθλιψης, διατροφικών διαταραχών και αυτοκτονικών τάσεων σε παιδιά και εφήβους – Οι λόγοι

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων επέφερε η πανδημία και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται τον τελευταίο καιρό. Καταθλιπτικές τάσεις, που οδηγούν σε ακραία βίαιες συμπεριφορές, αύξηση παχυσαρκίας λόγω διατροφικών διαταραχών, τάσεις αυτοκτονίας.

Υπάρχει σημαντική συζήτηση για το κατά πόσο επηρεάστηκε η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων από τις διαταραχές και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Συστηματική ανασκόπηση και μετά- ανάλυση 53 μελετών που έγιναν σε περισσότερα από 40.000 παιδιά και εφήβους έως 19 ετών σε δώδεκα χώρες διαπιστώνει αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Μεγαλύτερος εντοπισμός ανάμεσα στα κορίτσια

Η αύξηση αυτή εντοπίζεται ιδίως μεταξύ των κοριτσιών, όσων προέρχονται από περιβάλλον με σχετικά υψηλότερο εισόδημα και όσων ζουν στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Η έρευνα, με επικεφαλής την ερευνήτρια Σέρι Μάντιγκαν από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «JAMA Pediatrics».

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα άγχους σε παιδιά και εφήβους αυξήθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη σε όσα προέρχονται από περιβάλλον με σχετικά υψηλότερο εισόδημα.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους για τα παιδιά που προέρχονταν από υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα μπορούσε να σχετίζεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τη μεγαλύτερη πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές και τη γνωστή συσχέτισή τους με την κατάθλιψη. Είναι επίσης πιθανό αυτά τα παιδιά να είχαν περισσότερες διαταραχές της ρουτίνας τους, όπως ακύρωση εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, η μελέτη εντόπισε-όπως και άλλες μελέτες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία- αύξηση των διατροφικών διαταραχών και των επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοκτονικό ιδεασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

«Τον περιμένω να γυρίσει από το σχολείο»: Συγκινεί η μητέρα του 14χρονου Γαβριήλ που σκοτώθηκε κάνοντας βόλτα με ποδήλατο

Άρτα: «Περιμέναμε την βάφτιση αλλά τώρα….»- Όσα αποκάλυψε η νονά του μωρού – «Μακάρι ο θεός να τους δώσει άλλο παιδί»