Η φωτογραφία της γιαγιάς Παναγιώτας από τις φωτιές στην Εύβοια αναδείχθηκε η καλύτερη της χρονιάς σε όλη την Ευρώπη

Η συγκλονιστική φωτογραφία της γιαγιάς Παναγιώτας από τις φωτιές στην Εύβοια

Η φωτογραφία της γιαγιάς Παναγιώτας από τις φωτιές στην Εύβοια αναδείχθηκε η καλύτερη της χρονιάς σε όλη την Ευρώπη

Η φωτογραφία της γιαγιάς Παναγιώτας με το βλέμμα της απόγνωσης ενώ πίσω της μαίνονται οι καταστροφικές φωτιές που έπληξαν την Βόρεια Εύβοια το περσινό καλοκαίρι συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.

Στα 81 της χρόνια η γιαγιά αναγκάστηκε να δει και να ζήσει έναν εφιάλτη, που ξεκίνησε από τις φλόγες και κατέληξε στις στάχτες.

Το φωτογραφικό καρέ του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη που έκανε το γύρο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού τον ανέδειξε σε νικητή Ευρώπης για το World Press Photo 2022 όπως ανακοίνωσε το Athens Photo World.

Η εικόνα Παναγιώτας Κριτσιόπη κοντά στο χωριό Γούβες, 8 Αυγούστου 2021 καθηλώνει το βλέμμα. Ο Guardian μάλιστα χρησιμοποίησε τη φωτογραφία με τη γιαγιά Παναγιώτα για το πρωτοσέλιδό του, που έχει τίτλο: «Κλιματική κρίση: Αναπόφευκτο, πρωτοφανές και ανεπανόρθωτο».

Η ανακοίνωση της διάκρισης

Η έκθεση του World Press Photo 2022 θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό κοινό στο πλαίσιο του Athens Photo World 2022 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος/ΙΣΝ στο Ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης/ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος/ΚΠΙΣΝ από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 11 Ιουνίου.

Η γιαγιά-σύμβολο των πυρκαγιών μιλά για το χαμόγελο που χάθηκε και την ελπίδα που ζει

Η κυρία Παναγιώτα Νουμίδη στα 81 της χρόνια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, στις Γούβες της Εύβοιας, καθώς οι φλόγες έφτασαν μια ανάσα από το χωριό. «Θόλωσε το μυαλό μου δεν ήξερα τι να κάνω για αυτό φώναζα. Εκείνη την ώρα ήμουν εκτός εαυτού. Φώναζα απελπισμένη και με την υπέρταση που είχα έπεσα κάτω».

Η κυρία Παναγιώτα δεν είναι γέννημα θρέμμα Ευβοιώτισσα, αλλά οι Γούβες και αυτό το δάσος μετά από 34χρονια στο χωριό θεωρεί ότι είναι ο τόπος της. Για αυτό το κακό δακρύζει σήμερα: «Δεν  μπορώ να πιστέψω ότι θα βγω έξω και θα δω αυτό το πράγμα, εγώ θα φύγω είμαι μεγάλη αυτά πότε θα γίνουν; Τον αγαπάω τον τόπο εδώ είναι αμαρτία αυτό που έγινε. Μαζευτήκαν πολλά παιδιά από το χωριό και έτσι γλύτωσαν τα σπίτια», πρόσθεσε η ίδια.

Συγκινεί, ωστόσο, και αποδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής της, όταν, για να ξορκίσει το κακό που τους βρήκε, κερνά γλυκά και λέει μια φράση που δύσκολα ξεστομίζει κανείς, όταν έχει ζήσει κάτι τέτοιο:  «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ»…

 

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στην Ανδραβίδα: Στην Ψυχιατρική πτέρυγα ο μακελάρης που σκότωσε γονείς και 2 μικρά παιδιά

Με αντιπολεμικά μηνύματα η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα (εικόνες)

Tο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής διακρίθηκε για τις αξιόλογες περιβαλλοντικές δράσεις