“Η γιατρός πήγε για ύπνο και η 7 μηνών έγκυος Δέσποινα, πέθανε από την αιμορραγία” – Τι καταγγέλει η οικογένεια

“Η γιατρός πήγε για ύπνο και η 7 μηνών έγκυος Δέσποινα, πέθανε από την αιμορραγία” – Τι καταγγέλει η οικογένεια

Συγκλονισμένη η Αλεξανδρούπολη από τον τραγικό χαμό πριν ένα μήνα της 37χρονης Δέσποινας που διένυε τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης μαζί με το αγέννητο μωρό της που “έσβησε” στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατός της αποδίδεται σε αιμορραγία.

Ο σύζυγός της προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και καταγγέλει εγκληματική αμέλεια

Για τραγικά λάθη κάνει λόγο τόσο ο σύζυγος της 37χρονης, όσο και η δικηγόρος της οικογένειας, Ίλια Μαρινάκη, οι οποίοι όπως λένε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τόσο η Δέσποινα όσο και το μωρό θα ζούσαν, αν γινόταν σωστή αξιολόγηση της κατάστασης και δεν χανόταν αυτός ο πολύτιμος χρόνος, που κόστισε δύο ανθρώπινες ζωές.

Τα λόγια της κας. Μαρινάκh στο Pameevros.gr, αναφερόμενη σε όλα όσα συνέβησαν το μοιραίο εκείνο βράδυ της 14ης Απριλίου 2021, στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στη συνέχεια στον απομακρυσμένο θάλαμο στον οποίο και εξέπνευσε μόνη και αβοήθητη η 37χρονη, κυριολεκτικά συγκλονίζουν και προκαλούν το κοινό αίσθημα. Μάλιστα, είναι άξιο απορίας, το πως, όπως λέει ο σύζυγος της Δέσποινας, αυτοί οι άνθρωποι, συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους και ζουν την καθημερινότητά τους σαν να μη συνέβη τίποτα!

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, εκείνο το βράδυ, στο ΠΓΝΑ και αφού έγινε η λάθος διάγνωση στη Δέσποινα αλλά και η “τακτοποίησή” της σε ένα απομακρυσμένο δωμάτιο, οι γιατροί πήγαν ήσυχοι για ύπνο, χωρίς να κάνουν περεταίρω επίσκεψη, ενώ οι νοσηλεύτριες της έδωσαν σ΄ένα χαρτάκι, έναν αριθμό, ώστε να καλέσει αν χρειαζόταν κάτι!

“Η Δέσποινα ήταν σε ημιλυπόθυμη κατάσταση και σφάδαζε από τους πόνους”

Η σύζυγός μου ήταν σε ημιλυπόθυμη κατάσταση, της κρατούσαμε το κεφάλι και ψηλά τα πόδια για να κρατηθεί, αναφέρει ο σύζυγος της 37χρονης εγκύου, ενώ παράλληλα η ίδια σφάδαζε από τους πόνους. Η μπλούζα της όπως λέει, ήταν τόσο μούσκεμα από τον ιδρώτα που ήταν σαν να είχε μόλις βγει από τη θάλασσα. Η δικηγόρος της τραγικής οικογένειας της Αλεξανδρούπολης, τονίζει πως ο Γολγοθάς που ανεβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι μεγάλος και επίπονος,, πόσο μάλλον, όταν ξέρουν πως η κόρη, η αδερφή, η σύζυγος αλλά και το παιδί της θα ζούσαν αν δεν γίνονταν μια σειρά από τραγικά ιατρικά λάθη, τα οποία κόστισαν δυο ανθρώπινες ζωές.

Το χρονικό του θανάτου της 37χρονης

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Απριλίου 2021, όπου η άτυχη Δέσποινα, άρχισε να παρουσιάζει κάποιους αδιευκρίνηστους πόνους. Αυτό στάθηκε η αφορμή ώστε το ζευγάρι, να μεταβεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εκεί, το πρώτο που της έκαναν, ήταν μια εξέταση ούρων, ώστε να δουν αν οι πόνοι αυτοί, είχαν ως αιτία κάποια ουρολήμωξη.  Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σχετικά μικρή αύξηση πυοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν μια σχετικά συχνή ένδειξη σε εγκύους.

Η ταλαιπωρία που βίωσε τόσο η άτυχη Δέσποινα, όσο και ο σύζυγός της την 11η Απριλίου, ήταν μεγάλη, χωρίς ωστόσο να πάρει απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ η κα. Μαρινάκη, υπογραμμίζει πως η κοπέλα είχε αναφέρει στους γιατρούς, ότι σχετικά πρόσφατα είχε κάνει μια γυναικολογική επέμβαση λαπαροσκοπικά, χωρίς ωστόσο κανείς να το αξιολογήσει. Έτσι η ίδια και ο σύζυγός της αναχώρησαν από το ΠΓΝΑ.

Στις 14 Απριλίου ημέρα Τετάρτη και περί τις 21.30, η ίδια δεν αισθάνθηκε καλά, οι πόνοι δεν ήταν πια ήπιοι, αλλά αδιευκρίνιστοι και ιδιαίτερα δυνατοί. Αυτό είχε ως συνέπεια, να την μεταφέρουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΑ, οι γονείς της, αφού την ώρα εκείνη ο σύζυγός της βρισκόταν στη δουλειά του ( ο οποίος άμεσα, έσπευσε στο νοσοκομείο). Εκεί, ξεκίνησαν όλα.

Η Δέσποινα, παρά τους φριχτούς πόνους, το μόνο πράγμα που έλεγε, ήταν η επέμβαση που είχε κάνει λαπαροσκοπικά

Ουδόλως εισακούστηκε, ουδόλως αξιολογήθηκε από τους γιατρούς που εφημέρευαν, υπογραμμίζει η δικηγόρος της οικογένειας της αδικοχαμένης εγκύου από την Αλεξανδρούπολη.

Το μοιραίο εκείνο βράδυ, εφημέρευαν δύο γιατροί, σύμφωνα με την κα. Μαρινάκη, οι οποίοι πριν από λίγο καιρό τελείωσαν την ειδικότητά τους και ένας ειδικευόμενος, οι οποίοι όωπς τονίζει η ίδια, όχι μόνο δεν έλαβαν υπόψιν το ιστορικό της γυναίκας, αλλά αντίθετα, θεώρησαν πως έπρεπε να δώσουν έμφαση στα ευρήματα της καλλιέργειας ούρων που είχε προηγηθεί (στις 11/4) και στα ευρήματα αυτής.

Η γιατρός, ΔΕΝ είδε την εξέταση ( η οποία σημειώνεται πως ήταν αρνητική). Στη συνέχεια, της έγινε καρδιοτοκογραφία, με “προβληματικό” καρδιοτοκογράφο ( υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ο καρδιοτοκογράφος των ΤΕΠ δεν λειτουγεί σωστά), ενώ πρόβλημα παρουσίαζει και ο υπέρηχος των μαιευτικών ΤΕΠ.

Μάλιστα, κανείς δεν μετέφερε την 37χρονη ούτε στα Μαιευτικά Χειρουργεία προκειμένου να γίνει ο εν λόγω έλεγχος με μηχανήματα τα οποία λειτουργούν σωστά, αλλά και ούτε στην Μαιευτική Κλινική, όπου επίσης θα μπορούσαν να τη μεταφέρουν γι αυτές τις εξετάσεις.

“Το υγρό στην κοιλιά που αγνοήθηκε”

Ωστόσο, ζητήθηκε να γίνει ένας υπέρηχος από το Παθολογικό Τμήμα, και τελικώς έγινε από έναν ακτινολόγο, όπου τα ευρήματα του ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς είχε διαπιστώσει μικρή ποσότητα υγρού στην κοιλιακή χώρα . Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την κα. Μαρινάκη, θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό, καθώς, ήταν εύρημα το οποία έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά στην μήτρα της εγκύου και είτε πρόκειται για ποσότητα αμνιακού υγρού, είτε για αίμα.

Άλλωστε ο εντοπισμός υγρού σε τέτοια σημεία στον οποιονδήποτε υγιή άνθρωπο θορυβεί τους γιατρούς και σπεύδουν να δουν από που προέρχεται ώστε να το αντιμετωπίσουν άμεσα, γιατί ο κίνδυνος απώλειας ζωής είναι μεγάλος. Στη συνέχεια, ζητήθηκε ο ιατρικός φάκελος της 37χρονης, από τον σύζυγο, ο οποίος, τα είχε όλα σε ένα στικάκι, το οποίο και έδωσε στη γιατρό, με την ίδια, να αρνείται να το δει, ενώ του ζήτησε να προσκομίσει εκτυπωμένα όλα τα έγγραφα που υπήρχαν σε αυτό την επόμενη μέρα.

“Διέγνωσαν ουρολοίμωξη, ενώ δεν είχε”

Η γιατρός, αφού οδηγήθηκε στη λανθασμένη διάγνωση, πως η έγκυος έπασχε από “ουρολοίμωξη”, προσπάθησε να της ξαναπάρει ούρα φυσικά και όχι με καθετήρα, ενώ η κοπέλα, σφάδαζε από τους πόνους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Μαρινάκη, η προσπάθεια αυτή έγινε με 4 άτομα! 2 να της κρατούν τα πόδια, ο σύζυγος το κεφάλι ώστε να μη χάσει τις αισθήσεις της και ένα άτομο, προσπαθούσε να συλλέξει ούρα..

Μάλιστα, η γιατρός αρνήθηκε πεισματικά την αυτονόητη σε τέτοιες περιπτώσεις τοποθέτηση του καθετήρα, λέγοντας πως τα θέλει “φυσικά”. Αφού η προσπάθεια επετεύχθη, έστειλαν τα ούρα για εξέταση, η οποία έδειξε, ότι υπήρχαν κάποια πυοσφαίρια σχετικά αυξημένα, ένδειξη η οποία είναι συνηθισμένη σε εγκύους υπογραμμίζει η κα. Μαρινάκη. Ήταν μια εξέταση, η οποία δεν σχετιζόταν σε καμία περίπτωση με την κλινική κατάσταση της κοπέλας, υποστηρίζει η ίδια.

“Η γιατρός είπε ότι μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι”

Η γιατρός, στη συνέχεια, είπε στον σύζυγο ότι ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, αλλά του πρότεινε να την κρατήσουν στο ΠΓΝΑ, ώστε να την φροντίσουν καλύτερα, ενώ θα της έβαζαν και αντιβίωση για την “ουρολοίμωξη”. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η κα. Μαρινάκη, η Δέσποινα οδηγήθηκε σε ένα δωμάτιο απομόνωσης (covid) στην Μαιευτική Κλινική τους ΠΓΝΑ, στο τέλος του διαδρόμου, στο οποίο κανένας δεν είχε εποπτεία .

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, το εν λόγω δωμάτιο, ΔΕΝ είχε κανένα όργανο μηχανικής υποστήριξης, μέτρησης των τιμών των ζωτικών οργάνων του ασθενούς, ενώ παράλληλα, ΔΕΝ είχε ούτε καν ένα μπουτόν έκτακτης ανάγκης. Οι νοσηλεύτριες στη συνέχεια, της έδωσαν ένα χαρτάκι με έναν αριθμό τηλεφώνου, να καλέσει αν πονάει πάρα πολύ και έδιωξαν τον σύζυγο της Δέσποινας από το απομονωμένο δωμάτιο, καθώς δεν είχε βγει ακόμα το PCR τεστ για κορονοϊό στο οποίο υποβλήθηκε, παρά το γεγονός ότι το rapid test, ήταν αρνητικό και βρισκόταν οι δυο τους σε ένα απομονωμένο όπως προαναφέραμε δωμάτιο.

Η κα. Μαρινάκη μάλιστα, υποστηρίζει πως μετά από έρευνα, βρέθηκε έγγραφο του Διοικητή του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο αναφέρεται ότι στην Μαιευτική Κλινική, μπορεί να παραμείνει συνοδός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρέπει ή όχι να έχει το αποτέλεσμα του PCR.

“Την παρακολουθούσε γιατρός του ΠΓΝΑ & το ραντεβού της γέννας ήταν ήδη κλεισμένο”

Την 37χρονη την παρακολουθούσε και υψηλόβαθμη γιατρός του ΠΓΝΑ, με την οποία είχαν ήδη ορίσει και το ραντεβού του προγραμματισμένου τοκετού, ενώ το πλήρες ιστορικό της υπήρχε και στα αρχεία της κλινικής. Ωστόσο οι γιατροί που εφημέρευαν παρότι τους γνωστοποιήθηκε το γεγονός, δεν θεώρησαν σκόπιμο να τηλεφωνήσουν στη γιατρό, κάτι για το οποίο ο σύζυγος, θεώρησε δεδομένο ότι θα γινόταν επικοινωνία μεταξύ των γιατρών των ΤΕΠ και της γιατρού του ΠΓΝΑ που παρακολουθούσε τη Δέσποινα. Μάλιστα, ο σύζυγος, θεωρούσε τόσο δεδομένη τη διαδικασία, που φεύγοντας από τη Μαιευτική Κλινική ευχαρίστησε το προσωπικό για την φροντίδα που παράσχουν στη γυναίκα του.

“Η γιατρός πήγε για ύπνο”

Η γιατρός, μετά την αναχώρηση του συζύγου της 37χρονης, πήγε για ύπνο, λέει η κα. Μαρινάκη, ενώ όπως καταγγέλλουν οι νοσηλεύτριες και η άλλη γιατρός που εφημέρευε, παρά τις κλήσεις τους δεν πήγε να επισκεφθεί την 37χρονη, η οποία βρισκόταν σε αυτή την τραγική κατάσταση ( με την ίδια να δηλώνει πως πήγε). Νωρίτερα δε, στη Δέσποινα, χορήγησαν και δυο υπόθετα γλυκερίνης και την άφησαν αβοήθητη, ώστε να σηκωθεί μόνη της και να πάει στην τουαλέτα.

“Η διαρκής συνομιλία με τον άντρα της μέχρι τις 02.30 το πρωί”

Η 37χρονη, μέχρι και τις 02.30 το πρωί μιλούσε στο τηλέφωνο με τον σύζυγό της, ώστε να της κρατάει παρέα και της συμπαραστέκεται στην δύσκολη αυτή κατάσταση. Η ίδια, του ζήτησε να κλείσουν το τηλέφωνο, λέγοντάς του ότι ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ γιατί οι πόνοι έχουν γίνει αφόρητοι. Από εκεί και μετά, η Δέσποινα, χάνει τη ζωή της, μόνη και αβοήθητη. Όπως λέει η κα. Μαρινάκη, η άτυχη Δέσποινα, πέθανε από το σοκ των φρικτών πόνων και την αιμορραγία.

” Τρεις ώρες μετά την βρήκαν νεκρή”

Στις 05.30 το πρωί της 15ης Απριλίου, όταν και πήγαν οι νοσηλεύτριες στο απομονωμένο δωμάτιο, βρήκαν τη Δέσποινα νεκρή και κινητοποιήθηκαν, ενώ υπάρχει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Μαρινάκη, μαρτυρία ανθρώπου, ο οποίο λέει ότι μπήκαν στο δωμάτιο της συζύγου του που τη συνόδευε για να γεννήσει και έπαιρναν οι νοσηλευτές από εκεί σωληνάκια και υλικά που χρειζόταν, ενώ τότε, όταν πλεον ήταν ήδη αργά ειδοποίηκε και αναισθησιολόγος, όπου τη διασωλήνωσε στο δωμάτιο χωρίς αναισθησία, υποστηρίζοντας πως ήταν ήδη νεκρή. Η γυναικολόγος (που εφημέρευε) έφθασε στο δωμάτιο γύρω στις 06.00 το πρωί και επέμενε, πως πρόκειται για μια απλή ουρολοίμωξη και σε αυτή την κατάσταση όπου κλήθηκε και ένας καρδιολόγος για να κάνει ΚΑΡΠΑ μήπως προλάβαιναν να σώσουν το μωρό, οδηγήθηκε στα Μαιευτικά Χειρουγεία.

“Αν ειδοποιούσαν Δ/ντη & Υποδ/ντη της Μαιευτικής θα ζούσαν μητέρα και παιδί”

Το πρωί, ειδοποιήθηκαν τόσο ο Διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής όσο και ο Υποδιευθυντής, καθώς οι εφημερεύοντες γιατροί ΔΕΝ το είχαν θεωρήσει σκόπιμο αφού είχαν διαγνώσει “ουρολοίμωξη” παρά την εμφάνιση υγρού στην κοιλιακή χώρα όπως είχε δείξει ώρες νωρίτερα ο υπέρηχος. Άμεσα, η νεκρή πλέον Δέσποινα, χειρουργήθηκε από τους έμπειρους γιατρούς, αλλά ήταν ήδη αργά και για το μωρό.

Η εσωτερική αιμορραγία ήταν μεγάλη, ενώ το αγέννητο βρέφος (2.220 kg) βρέθηκε νεκρό

Η λογική λέει, ότι όταν κάποιος δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία ζητάει πάντα τη βοήθεια κάποιου που να μπορεί πραγματικά να τον βοηθήσει , πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθώπινες ζωές. Όπως λέει η κα. Μαρινάκη, και οι δύο κοπέλες γιατροί που εφημέρευαν, ήταν άτομα ελάχιστης εμπειρίας. Η μια ήταν ειδικός 3-4 μήνες και η άλλη 2! Ούτε κλήθηκε η γιατρός που παρακολουθούσε την έγκυο, αλλά ούτε και η Δ/νση της Κλινικής. Μάλίστα, εκείνο το βράδυ, υπήρχε κι άλλος γιατρός ειδικός (με εμπειρία) σε ετοιμότητα, ο οποίος επίσης δεν κλήθηκε ποτέ.

Το παιδί, όπως υποστηρίζει η κα. Μαρινάκη, θα ζούσε οπωσδήποτε, ήταν 7 μηνών και ζύγιζε 2.200 kg, μαζί και η μητέρα, που αν γινόταν εξ αρχής σωστή διάγνωση θα την έβαζαν εσπευσμένα στο χειρουργείο, θα είχαν ειδοποιηθεί οι έμπειροι γυναικολόγοι του ΠΓΝΑ και σήμερα θα ήταν όλοι καλά.

Οι ελλείψεις είναι τραγικές, τονίζει η κα. Μαρινάκη, και γι αυτό μιλάμε για ενδεχόμενο δόλο, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: “Από την ώρα που τη νοσηλεύεις, έπρεπε διαρκώς να της είχαν τον καρδιοτοκογράφο στην κοιλιά και συνεχώς υπό παρακολούθηση”.

Ροή Ειδήσεων