Η Μ. Θεοδωρίδου στο infokids.gr: “Δεν ευθύνονται τα παιδιά για τη διασπορά, αλλά το ενδοοικογενειακό περιβάλλον”

Η Μ. Θεοδωρίδου στο infokids.gr: “Δεν ευθύνονται τα παιδιά για τη διασπορά, αλλά το ενδοοικογενειακό περιβάλλον”

Υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση του ιού και στα παιδιά αυτήν τη στιγμή, αλλά είναι φυσικό επακόλουθο αυτή η διασπορά, αφού υπάρχει μετάδοση μέσα στην κοινότητα, μας λέει η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

“Τα παιδιά, όμως”, συνεχίζει η καθηγήτρια “και σε αυτήν τη φάση νοσούν ηπιότερα. Τα παιδιά συνήθως δεν χρήζουν νοσηλείας, εκτός πολύ λίγων περιστατικών”. Σε ερώτησή μας αν στα σχολεία χρειάζεται να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα αποτελέσουν “ασπίδα” απέναντι στα παιδιά, καθώς η μόλυνση των μαθητών δεν οφείλεται στους δασκάλους και καθηγητές, αλλά στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, εκεί που όλη η οικογένεια είναι μαζί, στον ίδιο χώρο, χωρίς μάσκες και τα πτητικά σταγονίδια πηγαινοέρχονται”.

Γώγος: Ο ρόλος των σχολείων
Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια έκρηξη διασποράς στα παιδιά, καθώς πάνω από 10.000 έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό. Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι μετά τα 12 με 15 χρόνια, στην ηλικία του Λυκείου αρχίσουν και μεταδίδουν τον ιό περισσότερο. «Φαίνεται ότι τα παιδιά δεν είναι αυτά που ηγούνται στη διασπορά, ακολουθούν. Τώρα έχουμε μια διασπορά στα μεγαλύτερα παιδιά που περνά και στα μικρότερα. Δεν είναι αυτά που θα προκαλέσουν αύξηση κρουσμάτων. Βέβαια σε περιπτώσεις μεγάλης διασποράς και αύξησης κρουσμάτων, πιθανό να συμμετέχουν και τα παιδιά σε αυτό».

Όπως επισήμανε, «η αύξηση της διασποράς στα παιδιά προβληματίζει και εμάς, το παρακολουθούμε και εάν χρειαστεί θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και εκεί». Αναφερόμενος στα σχολεία σημείωσε ότι «τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι ότι ένα μικρό ποσοστό σχολείων έχει κλείσει. Αλλά οι καμπύλες παρακολουθούνται και είναι στα θέματα που θα συζητήσουμε στην επιτροπή την Παρασκευή». Η οικογενειακή διασπορά είναι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα, όχι τόσο τα παιδιά, συμπλήρωσε και είπε: «Αν χρειαστεί θα είναι στο τραπέζι και η συζήτηση για τα σχολεία».

Το μεταλλαγμένο στέλεχος
«Υπάρχει μεγάλη διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα και στις περισσότερες χώρες αρχίζει και επικρατεί και καταλαμβάνει το 50% της καμπύλης της επιδημίας. Για τα παιδιά ειδικά, φαίνεται ότι δεν διακρίνει τα παιδιά, παρασύρει και αυτά. Προσθέτει στο πρόβλημα της διασποράς ο μεταλλαγμένος ιός», εξήγησε ο Χαράλαμπος Γώγος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμβολιασμός φαίνεται ότι καλύπτει τη μετάλλαξη του ιού. «Γίνεται ένας αγώνας δρόμου αυτή τη στιγμή για να κρατήσουμε ανοιχτές ορισμένες δραστηριότητες στην Αττική αλλά και να μην αυξηθεί η διασπορά», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ροή Ειδήσεων