Η μεταμόρφωση αυτού του δημόσιου σχολείου εν μέσω καραντίνας είναι θεαματική!

Η μεταμόρφωση αυτού του δημόσιου σχολείου εν μέσω καραντίνας είναι θεαματική!

Ένα από τα δημόσια σχολεία που οι καινοτόμες δράσεις του μάς έχουν κεντρίσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον ώστε να το φιλοξενήσουμε στη στήλη μας “Τα νέα των σχολείων” είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης που χάρη στην όρεξη και το μεράκι ορισμένων από τους παράγοντες  της σχολικής κοινότητας (γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών) με συμπαραστάτη τον Διευθυντή  έχουν γίνει “θαύματα” και το σχολικό περιβάλλον αποτελεί έναν χώρο που οι μαθητές λατρεύουν να βρίσκονται.

Στα διαλείμματα, την ώρα που οι μαθητές προαυλίζονται από τα μεγάφωνα ακούγονται υπέροχες μελωδίες των Χατζιδάκι, Burger Project και Μπετόβεν, στον εσωτερικό χώρο του σχολείου δεσπόζει ένα επιδαπέδιο σκάκι μεγάλων διαστάσεων που όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά οι μαθητές το τιμούσαν με επικές παρτίδες ενώ δεν περνά απαρατήρητος ο εικαστικός προσανατολισμός που είναι εμφανής σε όλους τους χώρους.

Κάθε πόρτα τάξης έχει φιλοτεχνηθεί με εμβληματικά έργα σπουδαίων ζωγράφων που έχουν αφήσει το προσωπικό τους στίγμα στο χώρο της Τέχνης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τους ζωγράφους και τα μοναδικής αισθητικής έργα τους με τρόπο βιωματικό.

Γαΐτης, Πικάσο, Ακριθάκης, Σταθόπουλος, Φασιανός, Ιακωβίδης, Μονέ, Ρενουάρ, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Βαν Γκογκ, Ντα Βίντσι, Μόραλης και Κλιμτ έχουν τη δική τους θέση σε κάθε τάξη, δίνοντας μια καλλιτεχνική ματιά στην γκρίζα σχολική καθημερινότητα!

Η βιβλιοθήκη -είσοδος του σχολείου με τα σπουδαιότερα βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας

Η “βιβλιοθήκη” στην είσοδο του σχολείου, με έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, αντιπροσωπευτικά της παιδικής λογοτεχνίας είναι εξίσου εντυπωσιακή και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλα σχολεία.

Η εικαστική αναβάθμιση του σχολείου εν μέσω καραντίνας

Ενόσω τα μαθήματα διεξάγονται εξ αποστάσεως και η καραντίνα καλά κρατεί, χάρη στην καλή διάθεση ομάδας γονέων που επιθυμεί διαρκώς να στέκει πλάι στο σχολείο αλλά και να βοηθά, ώστε το σχολικό περιβάλλον που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους οι μαθητές, διαρκώς να αναβαθμίζεται , υλοποιήθηκε μια ιδέα που αρχικά είχε σχεδιαστεί από το σχολείο να αποτελέσει project των μαθητών της ΣΤ τάξης, αλλά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν στάθηκε εφικτό. Οι τρεις μαμάδες, λοιπόν, ανέλαβαν ξανά δράση με τα πινέλα τους και τα παιδιά, επιστρέφοντας στα θρανία, θα αντικρίσουν κάτι ιδιαίτερο.

Το ταβάνι του εσωτερικού του σχολείου βάφτηκε στα χρώματα και στην τεχνική που ανέδειξε ο Mondrian. Ο σπουδαίος αυτός Ολλανδός ζωγράφος έμεινε στην ιστορία της Τέχνης γράφοντας χρυσά κεφάλαια για τους μη παραστατικούς πίνακες που ονόμαζε συνθέσεις, που αποτελούνταν από ορθογώνιες φόρμες, κόκκινες, μπλε, κίτρινες, μαύρες, άσπρες που διαχωρίζονται από κάθετες και οριζόντιες μη ισοπαχείς γραμμές.

Όπως ενημερωθήκαμε από την Chrissa Xakopoulou, μαμά μαθητή του σχολείου που υλοποίησε τη δράση “Ο πίνακας του  Mondrian είναι το project αυτή τη φορά και καμβάς μας το ταβάνι του σχολείου μας! Κι όταν με το καλό, τα παιδιά μας επιστρέψουν στο σχολείο τους, θα αντικρίσουν άλλο ένα μικρό θαύμα! Το λάτρεψα!!! 

Πλέον ο γνωστότερος πίνακας του καλλιτέχνη, η περίφημη ελαιογραφία “Σύνθεση σε κόκκινο, κίτρινο και μπλε” φωτίζει το σχολείο, αποθεώνει την αισθητική του περιβάλλοντος και μυεί τα παιδιά όλων των τάξεων στον κόσμο της τέχνης. Πρόκειται για μια εξαιρετική εικαστική παρέμβαση που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και συμβάλλει τα μέγιστα στην εικαστική εκπαίδευση των παιδιών.

Όπως δήλωσε στο Infokids.gr η κα  Chrissa XakopoulouΚάποιες εθελόντριες μαμάδες αλλά και ο διευθυντής μας, όπως και η εικαστικός μας που είχε την ιδέα νιώθουμε ότι βάζουμε το λιθαράκι μας στο να βελτιωθεί η σχολική ζωή των παιδιών μας και κάθε φορά ψηλώνουμε λίγο παραπάνω από τα χαμόγελα και την έκπληξη των παιδιών όταν τα αντικρίζουν για πρώτη φορά!!! Και ειλικρινά, ενθαρρύνω γονείς να συμπαραστέκονται και να κάνουν αντίστοιχα ή κ ίδια πράγματα στα σχολεία τους! Μακάρι να βλέπουμε συνεχώς νέα χρωματιστά σχολεία!!!

Ροή Ειδήσεων