Η νέα Παγκόσμια Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία των Προσκόπων για την προστασία του περιβάλλοντος

Η νέα Παγκόσμια Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία των Προσκόπων για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι Πρόσκοποι παρουσιάζουν τη νέα μεγάλη παγκόσμια εκπαιδευτική πρωτοβουλία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, με τίτλο: «Earth Tribe».

Τι είναι το Earth Tribe;

Η νέα πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων που απαιτούνται για να μπορέσουν οι νέες και νέοι να γίνουν μελλοντικοί «περιβαλλοντικοί ηγέτες». Μέσω του «Earth Tribe» οι υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας θα προσπαθήσουν να προστατέψουν ακόμη περισσότερο τον πλανήτη μας. Για να γίνει κάποιος συμμέτοχος αυτής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας χρειάζεται να εντάξει στην καθημερινότητά του, μερικές καλές πρακτικές / συναρπαστικές προκλήσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση του πολύπαθου οικοσυστήματος. Το Earth Tribe έρχεται να συμπληρώσει τις δεκάδες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν καθημερινά οι Πρόσκοποι και αποτελεί μέρος της ευρύτερης συλλογικής κινητοποίησης μέσω του Προγράμματος «Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης / Scouts4SDGs».

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος;

Αρχικά μπορούν να λάβουν μέρος τα 25.000.000 μέλη της προσκοπικής κίνησης παγκοσμίως – παιδιά, έφηβοι νέες και νέοι 7 έως και 26 ετών. Όσοι ολοκληρώνουν τουλάχιστον μια από τις δοκιμασίες από το πρόγραμμα μπορούν να γίνουν μέλη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας. Ευπρόσδεκτοι είναι επίσης – εκτός από τα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης – και γονείς, φίλοι ή ενήλικοι εθελοντές που υποστηρίζουν και βοηθούν κάποιο άτομο που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα που αναφέρθηκε.

Συνεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας

Το Earth Tribe προσφέρει ένα αυτο-προοδευτικό εκπαιδευτικό βιωματικό ταξίδι που μπορούν να βιώσουν οι συμμετέχοντες μέσω μιας σειράς συναρπαστικών προκλήσεων που στόχο έχουν να αντιστρέψουν την καταστροφή της φύσης και της βιοποικιλότητας, να αλλάξουν τις προσωπικές συνήθειες κατανάλωσης, να καταπολεμήσουν τη ρύπανση από πλαστικό, να υποστηρίξουν λύσεις καθαρής ενέργειας, κι αλλα. Μεταξύ των πρώτων προκλήσεων που θα παρουσιαστούν ως μέρος του Earth Tribe είναι το Champions for Nature Challenge που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το WWF, το Tide Turners Plastic Challenge που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το Scouts Go Solar Challenge που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Solafrica.

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

 

Οι Πρόσκοποι για το περιβάλλον

Υπενθυμίζεται ότι οι Πρόσκοποι έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με στόχο την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών για την προστασία των δασών, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των νέων για θέματα προστασίας του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος. Η Προσκοπική Κίνηση, εδώ και 110 χρόνια, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Γι’ αυτό και οι Πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προσπαθούν, σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητάς τους, να σκέπτονται την παράμετρο Βιοποικιλότητας.

Μέσω της υλοποίησης του προγράμματος Earth Tribe οι Πρόσκοποι συμβάλλουν στην «κατάκτηση» των επτά παρακάτω Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.:

Στόχος 7: Φθηνή & Καθαρή Ενέργεια
Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις & Γειτονιές
Στόχος 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή
Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα
Στόχος 14: Ζωή στο Νερό
Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά
Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους