Η πλατφόρμα Disney+ αποσύρει αγαπημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων επειδή… έχουν ρατσιστικά μηνύματα

Η πλατφόρμα Disney+ αποσύρει αγαπημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων επειδή… έχουν ρατσιστικά μηνύματα

Ζούμε σε μια εποχή πολιτικής ορθότητας που τα πάντα γύρω μας προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε είδους στερεότυπο και διαχωρισμό που θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά εις βάρος μιας μερίδας ανθρώπων.

Υπό το πρίσμα αυτό, η συνδρομητική πλατφόρμα Disney + πήρε την απόφαση να αφαιρέσει μια σειρά από αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες που έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών και έχουν αποτελέσει υπέροχα έργα κινουμένων σχεδίων που τα βλέπουμε ευχάριστα με τα παιδιά μας μέχρι και σήμερα.

Ποιες παιδικές ταινίες μπήκαν στη μαύρη λίστα;

Όπως έγινε γνωστό λόγω ρατσιστικών στερεοτύπων, κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως Peter Pan, Aristocats, Lady and the Tramp, Dumbo και The Jungle Book, δεν είναι πλέον προσβάσιμες σε παιδικούς λογαριασμούς και θα απαιτείται έγκριση ενηλίκων για την προβολή τους.

Ακόμα και με λογαριασμό ενηλίκου, στις ταινίες εξακολουθούν να υπάρχουν τα προειδοποιητικά μηνύματα:

«Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητικές απεικονίσεις ή / και κακομεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να καταργήσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον επιβλαβή αντίκτυπό του, να μάθουμε από αυτόν και να πυροδοτήσουμε τη συζήτηση για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς μαζί».

«Η Disney έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ιστορίες με εμπνευσμένα και φιλόδοξα θέματα που αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολυμορφία της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλο τον κόσμο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Για παράδειγμα η ταινία «Peter Pan» θεωρείται ότι περιέχει φυλετικά στερεότυπα που αφορούν τους ιθαγενείς Αμερικανούς και για αντίστοιχους λόγους στις ταινίες δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση παιδιά κάτω των 7 ετών.

Όσο για την ταινία «Αριστόγατες» του 1970, κρίθηκε πιθανώς ότι ο χαρακτήρας μιας σιαμέζας γάτας ονόματι Σουν Γκον, με σχιστά μάτια και πεταχτά δόντια, αποτελεί ρατσιστική απεικόνιση των Ασιατών.

Στην περίπτωση της ταινίας «Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων», που γυρίστηκε το 1960, η παραβίαση των κανονισμών αφορά στα βαμμένα προσωπα των ηθοποιών που υποδύονται τους πειρατές διαφόρων φυλών («yellow face» και «brown face»).

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ντάμπο» του 1941 για το τρισχαριτωμένο ελεφαντάκι που χρησιμοποιεί τα πελώρια αφτιά του για να πετάξει έχει κατηγορηθεί για γελοιοποίηση μαύρων εργατών στον αμερικανικό νότο. Σε ένα μουσικό ιντερλούδιο εμφανίζονται απρόσωποι μαύροι εργάτες να μοχθούν υπό τη μουσική υπόκρουση ενός τραγουδιού με προσβλητικούς στίχους, οι οποίοι αναφέρουν μεταξύ άλλων «όταν πλήρωνόμαστε, σκορπάμε όλα τα λεφτά μας».