Η σπουδαιότητα της άσκησης για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Η σπουδαιότητα της άσκησης για τα παιδιά με ΔΕΠΥ

Όλο και περισσότεροι ειδικοί, οι οποίοι ασχολούνται στενά με τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών και συγκεκριμένα με τη ΔΕΠΥ αναζητούν τα τελευταία χρόνια τρόπους για να βοηθήσουν το παιδί με τρόπους φυσικούς που δεν έχουν καθόλου να κάνουν με φάρμακα.

Η γυμναστική είναι αναμφίβολα ο καλύτερος από αυτούς τους τρόπους, καθώς συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη του παιδιού με ΔΕΠΥ. Η κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου (*), με πολυετή πείρα στην προπονητική παιδιών με ΔΕΠΥ, μίλησε στο Infokids για τη σημασία της άσκησης στη ζωή αυτών των παιδιών, αλλά και για το άθλημα που θα τους προσφέρει τα περισσότερα οφέλη,

«Οι μαθησιακές δυσκολίες έχουν αρνητική επίδραση στην κατανόηση του προφορικού λόγου, ενώ δημιουργούν στο παιδί έντονη παρορμητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής, αλλά και δυσκολίες στη διαχείριση ήττας», εξηγεί η κ. Γαλανοπούλου.

Κάπου εδώ έρχεται να αναλάβει η γυμναστική, η οποία «συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του παιδιού με ΔΕΠΥ, τόσο στον κοινωνικό τομέα και στη συμπεριφορά του, όσο και στην αντιμετώπισης της κατάθλιψης, της αντικοινωνικότητας και στην αδυναμία συγκέντρωσης».

Μένουμε στην κατάθλιψη, οπότε η κ. Γαλανοπούλου μας εξηγεί, ότι ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να έχει κατάθλιψη εξαιτίας του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνει: «Τα υπόλοιπα παιδιά δεν θέλουν στην παρέα τους τα παιδιά με ΔΕΠΥ, ίσως γιατί ο τρόπος που λειτουργούν είναι κάπως πιο έντονος. Κι όμως, τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν μέσα τους καταπληκτικά συναισθήματα  και πολλή αγάπη για τα υπόλοιπα παιδιά. Μεγάλη ευθύνη, βέβαια, ώστε να γίνουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ αποδεκτά από τον κοινωνικό περίγυρο, έχει και η πολιτεία, αφού δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες για τα παιδιά με ΔΕΠΥ στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ και οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι θα πρέπει, από την πλευρά τους, να δίνουν λίγη περσσότερη προσοχή ούτως ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις.»

Τα ιδανικά αθλήματα για παιδιά με ΔΕΠΥ

«Τα αθλήματα που βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να είναι και ομαδικά και ατομικά», λέει η κ. Γαλανοπούλου και εξηγεί, ότι ο συνδυασμός είναι πολύ ιδιαίτερος και θέλει προσοχή. Γιατί, για παράδειγμα, ένα παιδί με ΔΕΠΥ που προπονείται στον στίβο και θέλει να πετύχει καλούς προσωπικούς χρόνους π.χ. στο σπριντ, πρέπει πρώτα να «περάσει» από την ομάδα του στίβου, να συναγωνιστεί με τους συναθλητές του.

Ο στίβος, λοιπόν, σύμφωνα με την κ. Γαλανοπούλου, είναι ένα από τα ιδανικά αθλήματα για παιδιά με ΔΕΠΥ, όπως είναι, επίσης, η κολύμβηση, οι καταδύσεις (το νερό δημιουργεί δέος στα παιδιά, τα συγκεντρώνει και τα ηρεμεί), το τένις, αλλά και η πάλη, η οποία έχει έντονες περιστροφικές κινήσεις που εκτονώνουν τα παιδιά.

Αν έπρεπε, όμως, να προτείνει ένα μόνο άθλημα για το παιδί με ΔΕΠΥ, η ειδικός θα συνιστούσε τις πολεμικές τέχνες (όχι τις επιθετικές, όπως kick boxing, αλλά τις αμυντικές, όπως το tae kwo nto και το wushu kung fu). «Οι πολεμικές τέχνες είναι ιδανικές γιατί βασικό στοιχείο έχουν τον έλεγχο. Υπάρχει η καθοδήγηση των δασκάλων, μια ιεροτελεστία και κανόνες που τους θέλουν πολύ τα παιδιά με ΔΕΠΥ», εξηγεί.

Όσο για το ποδόσφαιρο, είναι και αυτό ανάμεσα στα αθλήματα που συνιστώνται, ωστόσο υπάρχει μια διαφωνία αναφορικά με το αναλάβει ένα παιδί με ΔΕΠΥ τη θέση του τερματοφύλακα. Οι ειδικοί λένε όχι, αλλά στην Αμερική ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που πέρασαν ποτέ ήταν ένα παιδί με ΔΕΠΥ.

Τέλος, λέει η κ. Γαλανοπούλου ένα ακόμα άθλημα που δημιουργεί στα παιδιά δέος και τα βοηθά στη συγκέντρωση, είναι η ιππασία.

Όσο για τη συχνότητα της άσκησης, 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι ιδανικά.

Η ειδικός καταλήγει λέγοντας, ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι κατά κανόνα πολύ ταλαντούχα και χαρισματικά, γεμάτα δημιουργικότητα και παιχνιδιάρικη  διάθεση, ενώ ο αυθορμητισμός τους είναι πάντα καλοπροαίρετος. Είναι πανέξυπνα παιδιά, που τους αρέσει η πληροφορική και τα μαθηματικά και που ονειρεύονται να ακολουθήσουν επαγγέλματα με δράση, π.χ. να γίνουν αστροναύτες ή πυροσβέστες.

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά με ΔΕΠΥ να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, όμως, πρέπει να μάθουμε εγκαίρως να διαχειριζόμαστε τόσο τα ίδια, όσο και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, την διατροφή τους και τις δραστηριότητές τους.

Η κ. Γαλανοπούλου καταλήγει, λοιπόν, στο ότι οι γονείς θα πρέπει να αναζητούν προπονητές ικανούς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προσαρμοστούν στο άθλημα που επιλέγουν. Η ομοσπονδία παιδιών με ΔΕΠΥ και το iPaidi προσφέρουν επαρκή ενημέρωση και χρήσιμες πληροφορίες για τους γονείς.

 

(*) Η κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής με πολύχρονη προπονητική εμπειρία στα παιδιά με ΔΕΠΥ, υπεύθυνη Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς, Συντονίστρια του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, υπεύθυνη προγράμματος υγείας και άθλησης δήμου Αμαρουσίου, συνεργάτης Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, προπονήτρια Girls’ Team Γαλανοπούλου Μαρούσι και της Marathon Team Junior Μαρία Πολύζου, συνεργάτης iPaidi και συνεργάτης του ευρωπαϊκού προγράμματος της Γεν. Γραμ. Αθλητισμού Be Active.

Ροή Ειδήσεων