«Η βοήθεια δεν είναι πάντα τόσο κοντά…Φόρα κράνος»

«Η βοήθεια δεν είναι πάντα τόσο κοντά…Φόρα κράνος»

«Η βοήθεια δεν είναι πάντα τόσο κοντά…Φόρα κράνος»

Από 0-24 ετών το 20,7% των θανάτων σε τροχαία συμβάντα με δίτροχα μόνο το 2022

Οι μοτοσυκλετιστές αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα χρηστών του οδικού δικτύου. Οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα αποτελούν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο μετακίνησης στη χώρα μας, με την Ελλάδα να διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μοτοσυκλετών στην Ευρώπη (περισσότερα από 1,7 εκατ.) και καταλαμβάνει τη 2η θέση μετά την Ιταλία στην αναλογία αριθμού μοτοσυκλετών ως προς τον πληθυσμό (Eurostat).

Η νέα εκστρατεία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με το Eθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB), απευθύνεται στους μοτοσυκλετιστές και αφορά στην αναγκαιότητα χρήσης κράνους, με κεντρικό μήνυμα “Η βοήθεια δεν είναι πάντα τόσο κοντά…Φόρα Κράνος”.

Η καμπάνια αποτελείται από ένα video που μας υπενθυμίζει ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου όταν ανεβαίνεις σε μηχανή είτε ως οδηγός είτε ως επιβάτης είναι να φοράς κράνος.

Η εκστρατεία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ HEADS UP! με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκστρατεία αναπτύχθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:

• Το ποσοστό θανάτων συνολικά σε τροχαία για μοτοσυκλέτες/μοτοποδήλατα στην Ελλάδα είναι 38% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19% (ERSO, 2021).
• Οι δικυκλιστές που δεν φοράνε κράνος διατρέχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο (ΕΛΣΤΑΤ,2021).
• Οι δικυκλιστές διατρέχουν 16 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε θανατηφόρο τροχαίο σε σχέση με τους οδηγούς αυτοκινήτου.
• Το 2022 το 20,7% των θανάτων σε τροχαία συμβάντα με δίτροχα αφορούσε στην ηλικιακή ομάδα 0-24 ετών (ΕΛΣΤΑΤ).
• Ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 15-30 ετών μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 425.630 την περίοδο 2010-2019 (ETSC, 2021) κάνοντας ακόμη πιο καίρια και επιτακτική την ανάγκη προστασίας των νέων και την επίτευξη του οράματος του Ινστιτούτου «για έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».

Τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα παρεμβάσεων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των οδηγών μοτοσυκλέτας.

Με όραμα την ύπαρξη ασφαλών δρόμων για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» επισημαίνει σε κάθε έναν οδηγό μοτοσυκλέτας, χαμηλού ή υψηλού κυβισμού, επαγγελματία ή μη, ότι σε κάθε διαδρομή – έστω και στην πιο μικρή – το κράνος είναι απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης:

Να δίνω ή να μη δίνω στο παιδί το κινητό; Τι λέει κορυφαίος παιδίατρος;

To trend του μικροφεμινισμού γίνεται viral

Ροή Ειδήσεων