«Η Χώρα των Πουλιών»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση με έμπνευση τους «Όρνιθες» διασκεδάζει τα παιδιά στο Θέατρο Κνωσός

«Η Χώρα των Πουλιών»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση με έμπνευση τους «Όρνιθες» διασκεδάζει τα παιδιά στο Θέατρο Κνωσός

Μια από τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις που έχουμε ξεχωρίσει την φετινή σεζόν είναι «Η Χώρα των Πουλιών», εμπνευσμένη από τους «Όρνιθες» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.

Πρόκειται για μια εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση που παίζεται κάθε Κυριακή στις 12 στη φιλόξενη σκηνή του Θεάτρου Κνωσός.

Γονείς και παιδιά απολαμβάνουν επί σκηνής μια προσεγμένη παράσταση  που –εκτός φυσικά από άφθονο γέλιο– χαρίζει την τόσο πολύτιμη «τροφή για σκέψη» και για φαντασία χωρίς περιορισμούς. Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στην εξέλιξη της παράστασης σε συνδυασμό με την αλληλεπίδραση με τους ηθοποιούς δημιουργούν ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που καθηλώνει και δεν θέλεις με τίποτα να τελειώσει!

Λίγα λόγια για το έργο:

Στα αρχαία χρόνια, όταν η Αθήνα και η Σπάρτη πολεμούσαν μεταξύ τους, δυο Αθηναίοι πολίτες, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, μην αντέχοντας πια τα δεινά του πολέμου – τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τη διαφθορά – αποφασίζουν να φύγουν και να βρουν κάποια άλλη πόλη για να ζήσουν χωρίς βάσανα.

Στον δρόμο συναντούν τον κυρ-Έποπα, τον Τσαλαπετεινό που, πριν γίνει πουλί, ήταν άνθρωπος. Αυτός τους εξηγεί ότι τέτοια πόλη δεν υπάρχει και πως μόνο τα πουλιά ζουν ελεύθερα κι ευτυχισμένα, χωρίς πολέμους και συμφορές. Τότε ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης αποφασίζουν να ζήσουν κι αυτοί σαν τα πουλιά και να φτιάξουν μαζί τους μια καινούρια πόλη, απαλλαγμένη από τα ελαττώματα των ανθρώπινων πόλεων.

Μια πόλη ειρηνική, ελεύθερη και ευτυχισμένη, που θα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες των ανθρώπων και στον Όλυμπο, όπου κατοικούν οι αθάνατοι θεοί. Όλα τα πουλιά συμφωνούν με την ιδέα τους και χτίζουν μαζί τους την ονειρεμένη «Νεφελοκοκκυγία», την ιδανική Χώρα των Πουλιών.

Όμως το νέο διαδίδεται γρήγορα και αρχίζουν να καταφθάνουν ένας-ένας διάφοροι άνθρωποι – τεμπέληδες, καιροσκόποι και εκμεταλλευτές – που θέλουν να επωφεληθούν και να κερδοσκοπήσουν. Αλλά και οι θεοί δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτήν την καινούρια Πολιτεία που απειλεί να τους στερήσει τα προνόμιά τους.

Τι θα γίνει τελικά; Θα καταφέρουν οι δυο φίλοι μας να σώσουν τη Χώρα των Πουλιών; Ή μήπως… Εσείς, παιδιά, τι λέτε;

Σημείωμα του σκηνοθέτη Γιάννη Καλατζόπουλου:

Με ιδιαίτερη χαρά συνεργάζομαι φέτος με το Θέατρο «ΚΝΩΣΟΣ» και τον ακούραστο εμψυχωτή του Λάμπρο Τσάγκα, για το ανέβασμα ενός έργου για παιδιά και… έξυπνους μεγάλους.

«Η Χώρα των Πουλιών» – διασκευή μου πάνω στην πιο ποιητική κωμωδία του Αριστοφάνη, τους «Όρνιθες» – είναι μια παράσταση που αφηγείται στα παιδιά το πιο παλιό και το πιο ευγενικό όνειρο του Ανθρώπου: να ξεπεράσει τον εαυτό του και να πετάξει πάνω από τα στραβά κι ανάποδα του κόσμου μας, σε μια χώρα ιδανική, γεμάτη χαρά και ομορφιά.

Ακολουθώντας τη μέθοδο του Αριστοφάνη και προσαρμόζοντάς την στις προσλαμβάνουσες και τα ενδιαφέροντα των σημερινών παιδιών, παρακολουθούμε την προσπάθεια του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη να ξεφύγουν από μια πόλη που τους πνίγει και να χτίσουν την πόλη των ονείρων τους.

Μέσα από αλλεπάλληλα κωμικά επεισόδια, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια, χορεύοντας αλλά και δουλεύοντας ακούραστα, τραγουδώντας και πετώντας μαζί με τα πουλιά πάνω από τις παγίδες που τους στήνουν κάθε τόσο άνθρωποι και θεοί, άραγε θα πραγματοποιήσουν στο τέλος το όνειρό τους; Ποιος ξέρει; Ίσως…

Το τρέιλερ της παράστασης

Συντελεστές

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Ευαγγελάτου
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Βοηθός χορογράφου: Ηλιάνα Παρασκευοπούλου
Ηθοποιοί: Αρβανιτάκης Μάκης, Θεοδωράκης Μιχάλης,  Μουντζουρέας Νώντας, Φρίγγης Νάσος, Βασιλείου Βάσια, Ειρήνη Ευαγγελάτου, Βασιλική Κούλη, Βιργινία Μιχαήλ,  Ελευθερία Μπουρανή, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου

Πληροφορίες:

Ταμείο θεάτρου: 2108677070
Βούλα Αλεξοπούλου – 6973432769
Παραστάσεις: Κυριακή 12:00 μ.μ.

Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 π.μ.

Τιμή εισιτηρίου: 12€ , προπώληση 10€ , γκρουπ άνω των 20 ατόμων 8€
Χωρητικότητα θεάτρου: 540 άτομα
Διάρκεια: 1.30΄

 

Θέατρο Κνωσός

Πατησίων 195 και Κνωσού 11,

2108677070