Η υπερπροσπάθεια των γιατρών να σωθεί η 6.5 μηνών Ειρήνη – Η γενναία απόφαση για δωρεά οργάνων

Η υπερπροσπάθεια των γιατρών να σωθεί η 6.5 μηνών Ειρήνη – Η γενναία απόφαση για δωρεά οργάνων

Η 6.5 μηνών Ειρήνη που τις τελευταίες μέρες έδινε γενναία μάχη στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών καθώς βρέθηκε θετική στον κορωνοιό και η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε ραγδαία, “πέταξε” για την γειτονιά των αγγέλων.

Η μικρούλα παρά τις αγωνιώδεις υπερπροσπάθειες των γιατρών να την σώσουν δεν τα κατάφερε και ο εγκεφαλικός της θάνατος αργά χθες το μεσημέρι οδήγησε τους γονείς της στην γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της για να σωθούν άλλα παιδάκια.

Η επιδείνωση της υγείας του μωρού και ο εγκεφαλικός θάνατος

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ κανείς δεν περίμενε αυτή την τραγική εξέλιξη και τον χαμό του μωρού από την μια στιγμή στην άλλη με την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι λίγο πριν “φύγει” οι γονείς την αεροβάπτισαν Ειρήνη. 

Η ιστορία ξεκινά αρχικά με ότι ήταν θετική στην covid -19 χωρίς όμως συμπτώματα. Μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο για περαιτέρω εξετάσεις, όπου ξαφνικά η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία και μετεφέρθηκε την περασμένη Δευτέρα εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου ανιχνεύτηκε βαριά λοίμωξη εξ αιτίας πνευμονιόκοκκου. Παράλληλα οι απεικονιστικές εξετάσεις της επιβεβαίωναν την κρισιμότητα της κατάστασής της.

Εισήχθη κατευθείαν στην ΜΕΘ Παίδων όπου διασωληνώθηκε

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών δεν ανταποκρίθηκε στην θεραπευτική αγωγή και η κατάστασή της επιβαρύνονταν καθημερινά.

Επί έξι συνεχείς μέρες ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης και η ομάδα του, έδιναν νυχθημερόν πραγματική μάχη να την κρατήσουν στην ζωή, αλλά δυστυχώς η μικρή κατέληξε το Σάββατο.

Oι γονείς πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα του μωρού τους

Στη συνέχεια χθες Κυριακή αφού ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων διαπίστωσε τον εγκεφαλικό θάνατο της άτυχης μικρούλας, επελήφθη της όλης διαδικασίας δωρεάς οργάνων και παράλληλα ανέλαβε τον συντονισμό της λήψης οργάνων.

Μέσα στις στιγμές οδύνης, η οικογένεια βρήκε το θάρρος, το κουράγιο να χαρίσει ζωή. Πήρε την γενναία απόφαση να δωρίσει τα όργανα του αδικοχαμένου παιδιού της,  χαρίζοντας δώρο ζωής σε συνανθρώπους μας.

Στο ΠΓΝΠ έφτασε ειδικά εξειδικευμένη ομάδα Ούγγρων γιατρών και μαζί με την αναισθησιολόγο κα Ελένη Σίντου την ομάδα της και την χειρουργική ομάδα του ΠΓΝΠ στη 1:00 μετά το μεσημέρι μπήκαν στο χειρουργείο όπου άρχισε η χειρουργική διαδικασία λήψης των οργάνων παρουσία του Διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων.

Η διαδικασία της λήψης οργάνων ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω της μόλις 6,5 μηνών θανούσας και διήρκησε 5 ώρες.

Κατά την διαδικασία λήψης εξήχθη το ήπαρ το οποίο μετεφέρθη οδικώς στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και με αερομεταφορά θα καταλήξει στην Ουγγαρία συνοδευμένο από την ομάδα των Ούγγρων γιατρών που μετείχαν στο εγχείρημα.

«Υποκλίνομαι στους γονείς»

Μετά την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Δρ. Δημήτριος Μπάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στην «Γ»: «Υποκλίνομαι στο σθένος, την γενναιότητα και το μεγαλείο ψυχής της οικογένειας που μετά από το οδυνηρό πλήγμα, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες προέβησαν στην μεγαλειώδη πράξη δωρεάς των οργάνων της μόλις 6,5 μηνών κόρης τους που έφυγε από την ζωή. Συγχαίρω παράλληλα τον υπεύθυνο της ΜΕΘ Παίδων Ανδρέα Ηλιάδη για τον αγώνα του και βεβαίως την αναισθησιολόγο κα Ελένη Σίντου και την ομάδα της και όλη την χειρουργική ομάδα του ΠΓΝΠ για την άψογη διεξαγωγή ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος»

«Η κοινωνία μας εμπεδώνει την αξία της δωρεάς οργάνων»

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης δήλωσε στην «Γ»: « Εκφράζω δημόσια τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια για τον πρόωρο χαμό του παιδιού τους. Παράλληλα τους συγχαίρω ως θεσμικός παράγοντας για το μεγαλείο ψυχής τους που υπερνικώντας τον πόνο αποφάσισαν την δωρεά οργάνων της αγαπημένης τους κόρης. Να υπογραμμίσω ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος σε όλη την 6η ΥΠΕ παρουσιάζεται μια παρατεταμένη δωρεά οργάνων που σημαίνει ότι η κοινωνία εμπεδώνει την αναγκαιότητα αυτής της πράξης προσφοράς ζωής στον συνάνθρωπο

 

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία για ξυλοδαρμό ακόμα 8 νηπίων στην 48χρονη βρεφονηπιοκόμο

Χρυσή η καρατέκα Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο KUMITE

“Κλείστε τις οθόνες και χαρείτε το χιόνι!”: Το κάλεσμα Φίλη σε μαθητές για να αψηφήσουν την τηλεκπαίδευση

Ροή Ειδήσεων